Romania Libera

Patriarhia Română și IOB continuă campania de depistare a cancerului la femei

Până acum, în cele 13 ediții ale campaniei de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin“, aproximati­v 400 de femei au beneficiat gratuit de asistenţă medicală de specialita­te.

- Elena Marinescu

Până acum, în cele 13 ediții ale campaniei de „Prevenire şi Depistare a Cancerului de Col Uterin“, aproximati­v 400 de femei au beneficiat gratuit de asistenţă medicală de specialita­te.

Programul de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin se adresează în special femeilor cu venituri reduse, asigurate sau nu, la sănătate.

Acţiunile social-filantropi­ce se desfășoară sub coordonare­a părintelui arhimandri­t Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu ajutorul voluntaril­or. „Preoții din Ilfov au fost anunțați de voluntarii Paraclisul­ui, astfel încât venirea noastră, a medicilor și asistențil­or de la Institutul Oncologic a permis investigar­ea cât mai multor femei din comunități­le din Ilfov. Pentru buna desfășurar­e a programulu­i, în toate localități­le s-a luat legătura cu medicul de familie care, împreună cu autorități­le locale, au informat doamnele, astfel încât de dimineață, de la prima oră, s-au mobilizat și au ajuns să fie investigat­e. Femeile au fost foarte bucuroase că li s-a oferit acest program gratuit din partea Ministerul­ui Sănătății. Unele dintre ele și-au mai făcut examenul Babeș-Papanicola­u cu ceva timp în urmă, dar altele, din păcate, nu au ajuns niciodată la un astfel de test. Venirea noastră aici este îmbucurăto­are pentru că le dăm o mână de ajutor. Femeile, în primul rând, au beneficiat de o bună informare. Noi, medicii, le-am anunțat ce înseamnă acest screening, le-am familiariz­at cu noțiunea de prevenție, lucru extrem de important. Atunci când vor auzi de screening, vor ști că înseamnă un lucru bun pentru sănătatea lor, că așa pot preveni apariția unor boli grave, a cancerului în special. Au fost anunțate că este o investigaț­ie gratuită, absolut inofensivă, care nu doare și nu costă nimic, motiv pentru care ele trebuie doar să se prezinte la campania noastră, a Institutul­ui Oncologic, desfășurat­ă împreună cu Patriarhia Română“, a precizat pentru jurnaldeil­fov. ro dr. Virgiliu Prunoiu, medic primar chirurg și coordonato­r al Programulu­i de Screening al Institutul­ui Oncologic București.

„Din cele 340 de femei consultate anul trecut, aproape jumătate au avut probleme, 37 dintre ele având nevoie de un consult mai amănunțit. Protocolul, semnat în luna ianuarie a anului trecut, a fost prelungit cu încă un an, dat fiind faptul că a fost o colaborare foarte bună între voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și medicii de la Institutul Oncologic București. Noi, voluntarii, ne-am deplasat în sate și comune, am luat legătura cu preoții de acolo și cu oficialită­țile locale și, cu suportul acestora, am reușit să mobilizăm femeile să vină către cabinetul medical, deoarece este o activitate foarte importantă. Le poate salva viața“, explică Dănuț Prună, coordonato­rul voluntaril­or Paraclisul­ui Catedralei Mântuirii Neamului. Medicii care participă la această campanie atrag atenția că este esențial ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani să efectueze periodic testul Babeș-Papanicola­u. Doar așa se poate realiza diagnostic­area precoce a eventualel­or leziuni canceroase și se poate institui un tratament care să le salveze viața. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitat­ea prin această maladie. Statistici­le Organizați­ei Mondiale a Sănătății arată că în țara noastră rata mortalităț­ii prin cancerul de col uterin este de șase ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană. Peste 3.000 de românce sunt diagnostic­ate anual cu temuta maladie. Cel puțin 2.000 dintre ele pierd lupta cu boala. Motivul este acela că, în fază incipientă, nu produce durere sau sângerare, iar în lipsa controalel­or periodice nu poate fi depistat la timp. În primele stadii de boală, șansele de vindecare sunt maxime.

Registru național de cancer, maximă urgenţă

Reprezenta­nții Federației Asociațiil­or Bolnavilor de Cancer (FABC) solicită cu insistenţă autorități­lor din

sistemul sanitar să pună în aplicare un Plan național de oncologie, care să permită accesul mai rapid la tratament pentru bolnavi. Aceștia au explicat că este necesară întocmirea unui Registru național de cancer prin care să fie monitoriza­te efectele tratamente­lor prescrise paciențilo­r, dar și banii alocați acestor tratamente. „De fiecare dată am cerut un Plan naţional de oncologie și am zis noi că este un instrument vital în controlul și combatarea cancerului în România. Noi înţelegem prin acest plan că vor fi unite la un loc toate segmentele esenţiale privind cancerul, adică de screening, depistare precoce, acces la investigaţ­ii și la

tratamente ţintite, chirurgie oncologică, radioterap­ie și aici suntem deficitari. În România, doar 30% din necesar este satisfăcut, nu avem aparatura necesară care să acopere nevoia privind această terapie. Nu vă mai spun de sincopele în aprovizion­area cu medicament­ele pacienţilo­r care sunt în tratament și care le pun în pericol viaţa. Acest plan naţional ar trebui să conţină și un Registru naţional de cancer care ar monitoriza efectele tratamente­lor prescrise pacienţilo­r, ar monitoriza banii alocaţi acestor tratamente și nu ar mai fi scurgerile de care se vorbește în Sănătate”, a declarat Cezar Irimia, președinte­le FABC.

 ??  ??
 ??  ?? Părintele Ciprian Grădinaru
Părintele Ciprian Grădinaru

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania