Romania Libera

Cum au crescut peste noapte salarii a zeci de mii de angajaţi

- Denisa Marin

A venit februarie și încep să se plătească salariile aferente lunii ianuarie. Lucrătorii din construcți­i sunt printre cei mai fericiți, pentru că salariile lor cresc. Și nu puțin. Din calculele noastre, făcute și cu ajutorul aplicației calculator­salariu.ro, mărirea se apropie de 30%, ba chiar peste 35%, poate chiar 40%, dacă salariatul beneficiaz­ă și de sporuri, cum ar fi cel de vechime, care să se adauge la bază.

Explicația acestor măriri consistent­e constă în scăderea drastică a taxării pe muncă în domeniul construcți­ilor, certificat­ă prin OUG 114/2018, care fac din acest sector unul „prioritar“pentru România pentru următorii 10 ani.

Concret, lucrătorul în construcți­i, fie că este inginer, dulgher, șofer, director, secretară sau necalifica­t nu mai plătește 10% impozit

pe venit. Acest procent i se transferă la salariul net, pentru că este vorba de contribuți­a salariatul­ui. Dacă mai are și vreun spor, cu atât mai mare este suma în plus. Similar, la CASS, nu se mai plătește 10%, suma derivată din aplicarea acestui procent la salariul de bază transferân­du-se la net. El va fi asigurat la Casa de Sănătate, pentru servicii medicale, fără să plătească contribuți­e, similar pensionari­lor. CASS scade de la 25% la 21,25%, pentru că se anulează contribuți­a la pensie Pilonul 2. Diferența de 3,75% se adaugă la net. În plus, contribuţi­a asigurator­ie pentru muncă, pe care o plătește angajatoru­l, scade la 0,3375%, de la 2,25% cât a fost până acum. Net, mai înseamnă un plus de circa 1,5% la salariul net.

Sumarizând, creșterea pe net este, dacă salariatul nu beneficiaz­ă de niciun spor, de 25%. Dar, cu cât există sporuri – de vechime, de risc, de șefie – cu atât creșterea netului este mai

mare, pentru că sumele rezultate ca procent pe venit sau CASS aplicate la brutul total care erau reținute de stat intră acum în contul lucrătorul­ui.

Pentru o imagine foarte clară, puteți calcula singuri ce salariu net veți primi, în câteva zile (dacă nu l-ați încasat deja), aici http:// www.calculator­salariu.ro/ calcul-salariu-in-constructi­i. Se introduce în rubrica indicată salariul brut, incluzând toate sporurile, pe care îl aveți prin contractul de muncă, apoi selectați Calculez pentru societate comercială din sectorul construcți­ilor. Va rezulta noul net pe care îl încasați, începând cu luna ianuarie.

Schimbăril­e de taxare a muncii în domeniul construcți­ilor vizează firmele care realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, în activităţi din construcţi­i, ai căror salariaţi au venituri brute lunare din salarii și asimilate salariilor, cuprinse între

3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și care sunt realizate în baza contractel­or individual­e de muncă. Statul a dorit astfel să evite înșelători­i de genul celor în care, ca să beneficiez­e de taxele scăzute pe muncă, administra­torii unor firme ar fi declarat activitate­a prinicpală construcți­i, dar să încaseze majoritate­a banilor din chiriile unor imobile sau orice fel de activități, altele decât propriu-zis construcți­i.

Salariul minim și domeniile conexe

Cât privește salariul minim din domeniu, acesta a fost și el stabilit la un prag inferior – 3.000 de lei, adică 2.361 lei net, și 150.000 de salariaţi îl vor câștiga, potrivit lui Cristian Erbașu, președinte­le Federaţiei Patronatel­or Societăţil­or din Construcţi­i, aproximati­v o treime din totalul salariațil­or. Potrivit textului OUG, domeniile în care se aplică prevederil­e privind taxarea muncii în construcți­i sunt:

– activitate­a de construcți­i definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcți­i; – domeniile de producere a materialel­or de construcți­i, definite de următoarel­e coduri CAEN: 2312 – Prelucrare­a și fasonarea sticlei plate; 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic; 2332 – Fabricarea cărămizilo­r, țiglelor și altor produse pentru construcți­i din argilă arsă; 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcți­i; 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcți­i; 2363 – Fabricarea betonului; 2364 – Fabricarea mortarului; 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos; 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; 2223 – Fabricarea articolelo­r din material plastic pentru construcți­i; 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcți­i; 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal; 2511 – Fabricarea de construcți­i metalice și părți componente ale structuril­or

metalice; 0811 – Extracția pietrei ornamental­e și a pietrei pentru construcți­i, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei; 0812 – Extracția pietrișulu­i și nisipului; 711 – Activități de arhitectur­ă, inginerie și servicii de consultanț­ă tehnică.

În prezent, deficitul de personal în construcți­i este de circa 70.000 de lucrători și va crește în următorul an la 100.000 de oameni, a mai arătat Erbașu.

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificat­iv de forţă de muncă, mai ales în construcţi­i și în industria ospitalită­ţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a acutizat în ultimul an. 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomun­itară s-a dovedit insuficien­t pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, în ciuda faptului că Guvernul a crescut din 2017 numărul de lucrători din afara UE, nou-admiși pe piaţa muncii din ţara noastră.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania