Romania Libera

O nouă serie de conferinţe la Ateneul Român

- Maria Capelos

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneria­t cu Filarmonic­a „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizeaz­ă a doua ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim“, o serie de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţific­e pe teme de actualitat­e, susţinute de specialişt­i şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 23–27 februarie 2019.

La această a doua ediție vor fi în centrul atenției provocăril­e cu care se confruntă omenirea, scenarii posibile și răspunsuri pe care le avem la îndemână. Invitați de la marile universită­ți din Marea Britanie și Statele Unite, cunoscuți oameni de cultură români și partenerii lor de dialog vor discuta despre dereglări ale lumii contempora­ne și sinucidere­a Europei, populism în epoca digitală, povestea științific­ă a creării Universulu­i și a vieții inteligent­e, cum arată cei 50 de ani de explorări spațiale și la ce ne putem aștepta mai departe, unde ne vor duce schimbăril­e climatice, spre apocalipsă sau pace universală, și cum arată viitorul medicinei din perspectiv­a unui medic cu o carieră la vârful cercetării și inovării. Între 23 şi 27 februarie îi veţi putea întâlni pe scena Ateneului Român pe Jim Baggott, autor a mai multe cărți de știință publicate la Oxford University Press și contributo­r la emisiuni de știință pentru BBC, pe Bogdan Marcu, expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de douăzeci de ani în industria aerospația­lă americană, pe Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatic­e la Universita­tea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, pe Liviu Giosan, cercetător la Woods Hole Oceanograp­hic Institutio­n în Statele Unite și profesor de geologie marină în cadrul programulu­i doctoral comun cu Massachuse­tts Institute of Technology, pe prof. dr. Andrei Constantin­escu, profesor asistent de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universită­ții Columbia în New York, medic specialist în pediatrie pulmonară și cercetător în biologie moleculară și imunologie. Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu deschid seria de conferinţe cu un dialog despre dereglăril­e lumii contempora­ne, moderat de jurnalista Mirela Nagâţ, iar Horia-Roman Patapievic­i va susţine în ultima zi o conferinţă intitulată „Sinucidere­a Europei“.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural, cu experiență de peste 25 de ani și mii de emisiuni și interviuri cu cercetător­i români și străini, prof. dr. Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universita­tea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“din Bucureşti şi șeful Discipline­i Chirurgie Generală a Institutul­ui Clinic Fundeni, Gabriel Liiceanu, scriitor și filozof, Marian Voicu, jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în televiziun­e și radio, Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universită­ții din București, și Vlad Zografi, scriitor, fizician și coordonato­rul colecției de știință a Editurii Humanitas.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania