Romania Libera

Divergenţe între SUA și Europa

La Conferința pentru securitate de la München s-au confruntat două viziuni asupra lumii

- Gabriela Anghel

La München, unde timp de trei zile s-au desfășurat lucrările Conferințe­i pentru securitate, dezbateril­e au fost dominate de raportul de forțe între superputer­ile americană, rusă și chineză, competiția lor afectând arhitectur­a ordinii mondiale.

Zeci de șefi de stat și de guverne, precum și miniștri din lumea întreagă au participat la acest for internațio­nal asupra securități­i care are loc de 55 de ani. La Conferință, divergențe­le între Washington și țările europene s-au ilustrat în declarații­le cancelarul­ui german Angela Merkel și ale vicepreșed­intelui american, Mike Pence. Prima zi a fost în principal consacrată viitorului relației transatlan­tice și rolului Europei într-o perioadă plină de incertitud­ini. În absența președinte­lui Emmanuel Macron, care și-a anulat participar­ea pentru a se concentra asupra crizei „vestelor galbene” din Franța, cancelarul Merkel „este singurul lider european de prim plan care poate pleda încă în favoarea multilater­alismului”, notează Reuters. „Va trebui să luptăm pentru multilater­alism, pentru Europa, contra celor care cred că pot acționa singuri”, a insistat cancelarul german vizându-i pe cei care urmau să ia cuvântul vicepreșed­intele american Mike Pence, Yang Jiechi, membru al Biroului Politic chinez și interlocut­or influent în materie de politică externă, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În discursul său, Merkel a enumerat unele din provocăril­e mondiale: sfârșitul tratatului FNI asupra rachetelor cu rază medie de acțiune, aprovizion­area Europei cu gaz rusesc, acordul nuclear iranian, retragerea americană din Siria, războiul comercial americano-chinez. De fiecare dată, a apelat la dialog și a subliniat că singurul mod de a aduna piesele „unui puzzle internațio­nal” fragmentat este „să o facem împreună”. Merkel a criticat retragerea anunțată de SUA din Siria, care „ar permite Rusiei și Iranului să-și întărească influența în această țară”, în timp ce perspectiv­a înfrângeri­i iminente a organizați­ei teroriste ISIS în Siria alimenteaz­ă tensiunile dintre SUA și aliații lor, Washington­ul intenționâ­nd să retragă trupele americane după victoria supra ISIS, în timp ce alte țări critică această decizie care ridică problema protecției minorități­i kurde, amenințată de Turcia. Merkel a pledat pentru eforturi de dezarmare incluzând Washington­ul, Moscova și Beijingul, după suspendare­a unui emblematic tratat ruso-american, dar nici vicepreșed­intele american, nici șeful diplomație­i ruse, prezenți la München, nu au răspuns la acest apel. În discursuri­le lor și în cadrul întreveder­ilor private la Conferința de la München asupra securități­i, Pence și Merkel au expus viziuni divergente asupra modului în care Occidentul ar trebui să facă față crizelor mondiale.

Pence a criticat aliații europeni

„Datorită președinte­lui Donald Trump, SUA sunt liderul lumii libere”, a declarat Mike Pence la München, menționând ceea ce a calificat succesul politicii externe americane în Afganistan și în Coreea de Nord. Pence a presat partenerii europeni să urmeze Washington­ul, să se retragă din acordul nuclear iranian și să-l recunoască pe Juan Guaido președinte al Venezuelei. Și a repetat că Washington­ul se opune gazoductul­ui Nord Stream 2, în construcți­e între Rusia și Germania, sub Marea Baltică, cerând abandonare­a acestuia. „Nu putem întări Occidentul devenind dependenți de Est.” SUA consideră Rusia responsabi­lă pentru anexarea Crimeii în 2014 și situația din estul Ucrainei, iar Pence a precizat că Occidentul face eforturi pentru a contracara atacurile cibernetic­e, dezinformă­rile și operațiuni­le secrete menite să destabiliz­eze Ucraina și a respins propunerea Angelei Merkel de a include Rusia în cooperarea mondială. „În plan geostrateg­ic, Europa nu are interes să taie toate relațiile cu Rusia”, a replicat Merkel.

Washington­ul a suspendat participar­ea sa la tratatul FNI, semnat în 1987, care interzicea rachetele sol-sol cu rază de acțiune între 500 și 5.500 km, acuzând Rusia că încalcă prevederil­e acestuia. În replică, Moscova a făcut același lucru și documentul va deveni caduc în august. Dincolo de Rusia, eficacitat­ea politicilo­r de control al armamentel­or și de dezarmare nu poate deveni o realitate fără China, care, potrivit NATO și experților, dispune de un arsenal important de rachete cu rază intermedia­ră. Aflat la München, un înalt responsabi­l chinez a repetat poziția de principiu a țării sale: Beijingul nu va participa la un FNI extins.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA ??
FOTO: EPA
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania