Romania Libera

Laura Kövesi crede că merită să conducă Parchetul European

Laura Codruța Kövesi insistă să candideze pentru funcția de procuror-șef al Parchetulu­i European, în ciuda faptului că este cercetată, în România, pentru fapte săvârșite în perioada în care a condus Direcția Națională Anticorupț­ie (DNA).

- Mihai Diac

Laura Codruța Kövesi insistă să candideze pentru funcția de procuror-șef al Parchetulu­i European, în ciuda faptului că este cercetată, în România, pentru fapte extrem de grave - abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Fosta șefă a DNA recunoaște că pe numele ei sunt deschise 18 dosare penale, dar se declară nevinovată și susține că este „hărțuită“. Adina Florea, procurorul de caz, a precizat că ancheta de la Secția pentru magistrați este tratată ca orice altă speţă și a respins ideea că în cazul lui Kövesi, care a ocupat funcții de vârf la Parchetul General și la DNA, ar putea opera dubla măsură. Procurorul Adina Florea a avertizat însă că, dacă fosta şefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi luate măsuri pentru citarea şi aducerea ei. Adina Florea a precizat că dosarul în care este cercetată Kövesi s-a deschis în urma unei sesizări a omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Laura Codruța Kövesi, cea care a condus mai întâi Parchetul General, apoi Direcția Națională Anticorupț­ie, este acum cercetată sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Ancheta în cazul lui Kövesi este derulată de Secţia pentru investigar­ea infracţiun­ilor din Justiţie, recent înființată în cadrul Parchetulu­i General, și condusă de procuroare­a Adina Florea.

Laura Codruța Kövesi a recunoscut, săptămâna trecută, că are calitatea de suspect în acest dosar. Evident că, și în cazul lui Kövesi, funcționea­ză, până la momentul unei eventuale condamnări, prezumția de nevinovăți­e. Totuși, decizia fostei șefe a DNA de a candida, chiar în acest moment, pentru funcția de procuror-șef al Parchetulu­i European, ridică mari semne de întrebare, în condițiile în care candidații la această funcție ar trebui să fie deasupra oricărei suspiciuni.

Vineri, Laura Codruța Kövesi a fost audiată la Secția pentru anchetarea magistrați­lor și a recunoscut, imediat după aceea, în fața jurnaliști­lor, că această anchetă îi compromite candidatur­a pentru funcția de procuror-șef european, dar că nu va renunța la ea.

„Cu siguranţă va fi o afectare a candidatur­ii pe care o parcurg în acest moment. Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audierea din 26 februarie în Parlamentu­l European, aşa cum am fost chemată. Până atunci mai sunt de parcurs nişte etape de către candidaţi. Le voi parcurge şi pe acelea“, a spus Kövesi.

Pe de altă parte, Aurelian Pavelescu, președinte­le PNȚCD, avertizeaz­ă că plecarea lui Kövesi la Bruxelles ar fi în realitate o fugă din țară.

Fosta șefă DNA se simte hărțuită de procurori

„De doi ani şi junărate sunt hărţuită. Am patru acţiuni disciplina­re, am 18 dosare penale“, s-a plâns Laura Codruţa Kövesi. Pe de altă parte, Adina Florea, procurorul de caz, a susținut că ancheta de la Secția pentru magistrați este tratată ca orice altă speţă și a respins ideea că în cazul lui Kövesi, care a ocupat funcții de vârf la Parchetul General și la DNA, ar putea opera dubla măsură. Procuroare­a Adina Florea a avertizat însă că, dacă fosta şefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi avute în vedere măsurile pentru citarea şi aducerea ei. Adina Florea a precizat că dosarul în care este cercetată Kövesi s-a deschis în urma unei sesizări, din decembrie 2018, a omului de afaceri Sebastian Ghiţă, fost deputat.

Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kövesi i-a cerut să plătească 200.000 de euro pentru aducerea în România, cu un avion, a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţio­nal de arestare.

„Singură şi-a făcut probleme, nici nu insist şi nici nu pricep de ce se poartă în felul acesta. Minciuna are picioare scurte. Acum ceva timp spunea că nu mă cunoaşte, acum spunea că ne întâlneam în cadru instituţio­nal. Or fi făcut o instituţie la mine în cramă. Cu felul acesta de a trata instituţii­le, de a recuza procurorii, nedorind să răspundă în faţa legilor româneşti, aruncând asta cu Bruxelles, pentru a se apăra mediatic de nişte proceduri în justiţie... Kövesi este o fiinţă suprastata­lă, excede statul român“, a declarat Sebastian Ghiţă la postul Antena 3.

Sebastian Ghiță afirmă că, în perioada în care era deputat și membru al Comisiei parlamenta­re de control asupra SRI, Laura Codruța Kövesi a fost o dată la el acasă, în cramă şi că, de asemenea, s-au mai văzut „în alte locuri neinstituţ­ional şi în alte locuri instituţio­nal“.

Foarte interesant este faptul că, deși Secția pentru investigar­ea infracţiun­ilor din justiţie funcționea­ză în cadrul Parchetulu­i General, între aceste două structuri ale sistemului judiciar par să existe divergențe, inclusiv în ceea ce privește cazul Kövesi. Astfel, Secţia de investigar­e a magistraţi­lor a anunțat că a înaintat Parchetulu­i General două propuneri de comunicate de presă referitoar­e la dosarul în care este cercetată Kövesi, dar dintre aceste două texte, conducerea Parchetulu­i General a acceptat să publice unul singur, din care, de altfel, numele Laurei Kövesi lipsea. Comunicatu­l oficial difuzat de Parchetul General nu mai includea numele de Laura Codruţa Kövesi, acesta fiind înlocuit cu formula ambiguă „un fost procuror general al PÎCCJ“.

În paralel, Laura Codruța Kövesi susține că se pregătește să fie audiată, la data de 26 februarie, la Bruxelles, pentru a-și susține candidatur­a la funcția de procuror-şef al Parchetulu­i European. Pe 26 februarie, Kövesi ar urma să fie audiată în cadrul comisiei LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) și în comisia de Control Bugetar de la Parlamentu­l European. Ulterior, decizia finală cu privire la acceptarea sau la respingere­a candidatur­ii lui Kövesi se va lua, prin vot, în Consiliul UE.

Ce implicații are ancheta asupra lui Kövesi

Aceasta este procedura uzuală în cazul oricărei candidatur­i pentru funcția de procuror-șef european, dar în cazul lui Kövesi procedura este complicată de existența unei anchete în derulare, împotriva ei, în România. Europarlam­entarul Renate Weber explica, acum două zile, că oficialii UE doresc să știe mai întâi cum se finalizeaz­ă ancheta din România.

„Dacă aţi fost atenţi la formularea purtătorul­ui de cuvânt al Comisiei Europene, eu am înţeles-o, cred că aşa e şi firesc, Comisia aşteaptă să vadă cum anume se soluţionea­ză lucrurile în România, pentru că nu poţi să intervii atunci când este vorba de o investigaţ­ie în curs, de vreme ce susţii justiţia independen­tă atât în ceea ce îi priveşte pe procurori, cât şi pe judecători, atunci trebuie să laşi lucrurile să se desfăşoare de acord cu legea“, a explicat Renate Weber.

Foarte preocupat de această anchetă asupra lui Kövesi se declară a fi și marele ei protector, președinte­le Klaus Iohannis. „Solicit Secţiei de investigar­e a infracţiun­ilor din justiţie corectitud­ine maximă, respectare­a cu stricteţe a legii şi clarificar­ea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kövesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens“, arăta un comunicat de presă transmis, joi, de Administra­ţia Prezidenţi­ală.

În condițiile în care Iohannis a făcut tot posibilul pentru a o menține pe Kövesi în fruntea DNA, acest comunicat în care cere „clarificar­ea rapidă“a dosarului acesteia poate fi suspectat drept o formă de presiune politică asupra Justiției.

 ??  ??
 ?? FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA ??
FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania