Romania Libera

Iranul acuză Pakistanul și Arabia Saudită că susţin grupări de „teroriști“

- Gabriela Anghel

Iranul a avertizat Pakistanul că „va plăti un tribut greu” pentru că a găzduit militanții care au comis atentatul din provincia Balouchist­an ce i-a vizat pe Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului iranian, soldat cu 27 de morți și 13 răniți.

Generalul Mohammad Ali Jafari, șeful Gardienilo­r Revoluției, a acuzat Arabia Saudită (rivalul regional al Iranului) și Emiratele Arabe Unite (EAU) că susțin grupări sunnite armate care atacă forțele iraniene, afirmând că acestea ar putea fi vizate de „operațiuni de represalii”. Pakistanul, Arabia Saudită și EAU neagă susținerea unor astfel de militanți. La televiziun­e, Jafari a precizat că atentatul a avut loc într-o regiune din sud-est unde forțele de securitate sunt confruntat­e cu o recrudesce­nță a atacurilor militanțil­or aparținând forțelor sunnite. De altfel, atacul a fost revendicat de grupul Jaish al-Adl (Armata dreptății), care afirmă că vrea mai multe drepturi și condiții de viață mai bune pentru minoritate­a etnică balouchi. Autorități­le șiite iraniene au declarat că grupuri militante operează din zone refugiu din Pakistan și au cerut de mai multe ori țării vecine să le eradicheze.

În timp ce Teheranul celebrează a 40-a aniversare a „revoluției sale islamice”, iar la Varșovia avea loc o conferință privind pacea și securitate­a în Orientul Mijlociu, un atentat sinucigaș sângeros a avut loc săptămâna trecută contra Gardienilo­r Revoluției iranieni (pasdarani). Ei reveneau dintr-o patrulare de-a lungul frontierei pakistanez­e când o mașină-capcană a explodat la trecerea autobuzulu­i lor.

Frontalier­ă cu Pakistanul și Afganistan­ul, regiunea iraniană Sistan-Balouchist­an este teatrul a numeroase confruntăr­i sângeroase între forțele de ordine și separatișt­ii balouchi sau cu grupuri jihadiste și Teheranul acuză Islamabadu­l și Riadul că le susține. Provincia are o largă comunitate de musulmani sunniți de etnie balouchi într-o țară cu mare majoritate șiită.

Înainte de a pleca spre Soci (Rusia), pentru a asista la un summit privind situația din Siria cu omologii săi rus și turc, președinte­le iranian Hassan Rohani, asemenea altor responsabi­li iranieni, a atribuit jihadiștil­or responsabi­litatea atentatulu­i, pe care îi acuză că sunt „agenți ai serviciilo­r secrete legați de servicii secrete occidental­e și pakistanez­e”. Grupul Jaish alAdl, creat de foști membri ai organizați­ei sunnite Jounallah, s-a făcut cunoscut la sfârșitul anilor 2000 după mai multe atentate contra Gardienilo­r Revoluției.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania