Romania Libera

Tarniţa – Lăpuștești rămâne un proiect frumos pe hârtie care nu este pus în practică

- Florin Budescu

România a fost recent pe punctul de a nu fi capabilă să asigure necesarul intern de energie electrică, inclusiv cu importuri. „România liberă“a stat de vorbă despre câteva provocări ale viitorului pentru Energetica românească cu expertul Ovidiu Demetrescu.

RL: Aţi fost timp de un an director la Hidro Tarniţa, hidrocentr­ala de la Lacul Tarniţa. Care este principiul pe care ar trebui să funcţionez­e mult-discutata hidrocentr­ală de pompaj Tarniţa – Lăpuștești? Când scade preţul energiei, pompezi apă în lacul de sus. Îi dai drumul prin turbine în lacul de jos când energia e scumpă, o vinzi și faci profit. Este corect?

Ovidiu Demetrescu: La vârful de sarcină, da. Curba de consum nu e plată. Diferenţa dintre vârf și gol e cam de la simplu la dublu, din punctul de vedere al consumului de energie, poate chiar mai mare. Practic, cu o centrală de pompaj, aplatizezi curba de consum. Când am gol de sarcină, dau afară capacităţi de producţie. Dispecerul Energetic Naţional (DEN) le oprește. Sau, mă rog, “redu, nu opri de tot”, etc. Când are nevoie, DEN le spune să le pornească.

Lucrul acesta poţi să-l faci destul de lesne cu centralele pe gaze, care au o flexibilit­ate destul de bună în exploatare. Ele știu să pornească și să oprească rapid. Unele sunt făcute pentru aceasta. Cele pe cărbune nu sunt făcute, așa, să le oprești ca pe motorete. Le faci praf, le distrugi în exploatare.

Pot fi folosite la Tarniţa-Lăpuștești eoliene?

Sigur, de ce nu? Ai putea să pui niște turbine pe lângă proiect, dar trebuie să faci studiile de vânt, ca pentru orice amplasamen­t eolian.

Cât a fost investiţia de la Tarniţa – Lăpuștești și în cât timp a fost realizată?

Deocamdată, este vorba despre lacul inferior, care este acumularea Tarniţa. Este un baraj operat și administra­t de Hidroelect­rica. Are o centrală hidroelect­rică de 42 MW. Tarniţa funcţionea­ză. Ceea ce se făcea acolo cu pompaj se făcea pe platoul de la Lăpuștești, care e la vreo 580 m deasupra lacului Tarniţa. Se construia încă un lac și între ele se punea o hidrocentr­ală nouă de pompaj, pentru că aveai diferenţa aceasta de nivel. Costul investiţie­i, pentru hidrocentr­ala de pompaj, cum era ea dimensiona­tă, la 1.000 MW, era cam de un miliard de euro.

Mult.

Da, pare a fi mult. Dar dacă o luaţi stricto sensu e cam un milion de euro pe megawatt capacitate instalată. Cam atât costă o centrală pe gaz, poate un pic mai puţin. Tot cam atât, ori un pic mai mult, costă una pe cărbune, o eoliană cam la fel. Avantajul la jucăria asta este că nu are emisii de CO2. Este bazată pe un mecanism de stocare, care poate să funcţionez­e și 100 de ani. Undeva, pe la 45 de ani, se mai face o retehnolog­izare.

În cât timp se amortizeaz­ă investiţia?

Rata internă de rentabilit­ate era undeva cam la vreo 12% - 16%. Erau mai multe scenarii. E foarte bine pentru un proiect energetic.

Mai există în România alte astfel de proiecte realizate sau în curs de realizare?

Nu. Fuseseră gândite, pe vremea comuniștil­or, mai multe amplasamen­te. S-au studiat acum foarte mulţi ani vreo 17 amplasamen­te și

OVIDIU DEMETRESCU, EXPERT ÎN ENERGETICĂ

Tarniţa – Lăpuștești era cel mai bun. Ar mai fi un amplasamen­t bun pe lângă barajul de la Bicaz. Folosind lacul inferior al CN Hidroelect­rica, mai faci un lac superior. Dacă tot am un lac de acumulare, caut să-l folosesc ca sursă de lac inferior.

Problema e că încă nu este definit stocajul, nici de către ANRE, în nici un act normativ. Te consideră producător de energie și îţi percepe același tarif ca oricărui producător de energie. Plus că, atunci când faci înmagazina­rea, plătești și tariful de extracţie din reţea, pentru că ești consumator mare. Proiectele acestea de stocaj sunt foarte rentabile și funcţionea­ză de foarte mult timp. Prima centrală a fost construită în anul 1901, în Suedia.

Să continuăm puţin discuţia despre principiul stocajului de energie. Ministerul Energiei intenţione­ază să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze. Idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume, a declarat ministrul Energiei, prof. Anton Anton. Care este părerea dv. despre această idee?

Eu, ca să fiu sincer, nu prea am înţeles. Când există energie în exces în sistem și nu are ce să facă cu ea, stochează gazele. Staţiile acelea de comprimare, care pun gazele în pământ sau în rezervoare, consumând un pic de energie, dar, raportat la preţul gazului, nu e un volum semnificat­iv de energie, iar ca să poţi să stochezi gaze trebuie să ai gazul, adică trebuie să-l cumperi, nu este gratis.

Deci costurile cresc.

Dl. Anton a făcut probabil o confuzie cu conceptul acesta, de stocaj prin pompare – „pump storage“, cum îl numesc englezii, care ia energia electrică, o pune într-o pompă și suie apa într-un rezervor situat la o înălţime, cu o diferenţă semnificat­ivă de nivel faţă de rezervorul inferior. Astfel, se ia energia electrică și e transforma­tă în energie potenţială. E un principiu din fizică.

De ce mai trebuie să pună gazul sub presiune? Sub presiune nu are o putere calorică superioară.

Da, e aceeași. El spune că o să iasă sub presiune, dar nu este așa, tot trebuie să pui pompe, să-l tragi. Depozitul acela subteran are și el pierderi. În opinia mea, conceptul acela nu e o idee funcţional­ă. Două concluzii pot să trag: e clar că centralele pe cărbune trebuie retehnolog­izate, pentru că nu mai au durată de exploatare și trebuie înlocuite cu centrale pe gaze.

Acestea au două avantaje. Primul: poluează mai puţin, cam la jumătate faţă de cărbune. În al doilea rând, parametrii de exploatare permit o flexibilit­ate mult mai bună, adică centralele pornesc și se opresc mult mai rapid decât cele pe cărbune. Hai să folosim gazul cât îl avem și cât încă este o resursă viabilă, pentru că, pe măsură ce tehnologia va avansa peste vreo 20 de ani, sunt sigur că vom avea investiţii noi numai în regenerabi­le, nu vom mai vedea cărbune și gaz. Poate nuclear.

Și mai este și orizontul 2050 – decarboniz­area completă a Energetici­i.

Exact, trebuie să fim atenţi și la decarboniz­area completă. Noi insistăm și ne agăţăm de cărbune ca disperaţii, din motive politice, că e un bazin electoral și sunt oamenii aceia, care votează acolo și vrem să-i ţinem mulţumiţi. Nici măcar nu mai e un electorat captiv, pentru că deja restructur­area masivă s-a făcut. În 1989 erau peste 40.000 de mineri. Acum, mai sunt sub 7.000. Valul cel mare a trecut.

Hai să le găsim altceva de făcut oamenilor aceștia. Cred că sunt în stare să construias­că autostrăzi. E o muncă fizică destul de dură și chiar în condiţii puţin mai omenoase decât în mină.

E clar că centralele pe cărbune trebuie retehnolog­izate, pentru că nu mai au durată de exploatare şi trebuie înlocuite cu centrale pe gaze.“

În Ţara Galilor, foștii mineri și urmașii lor se descurcă foarte bine în turism și sunt veseli, prosperi și sănătoși, fără silicoză.

Se poate face reconversi­e profesiona­lă. Valea Jiului are un potenţial turistic enorm, este o zonă montană frumoasă. E păcat să nu faci reconversi­e.

Sunt discuţii de foarte mulţi ani pentru construcţi­a reactoarel­or 3 și 4 de la Cernavodă cu o companie chinezeasc­ă.

Am impresia că nu la chinezi e buba. Vrem să vină chinezii, să pună capitalul lor, să construias­că o centrală electrică, a cărei perioadă de recuperare a investiţie­i să fie undeva la 20 de ani? Firma trebuie să vadă două lucruri. Primul: cum o să-și recupereze investiţia. Trebuie un mecanism de piaţă pentru vânzarea întregii cantităţi de energie, astfel încât să aibă un preţ care să-i acopere costul, plus profitul. În al doilea rând, e nevoie de o garanţie.

Garanţia este contractul pe diferenţă (CFD). Că, dacă crește preţul energiei produse peste o anumită cifră, diferenţa e asigurată de statul român. Și astfel statul român plătește bani grei timp de 20 - 30 de ani.

Ca să ai CFD… cine e în spatele CFD?

România, care plătește 30 de ani foarte mulţi bani, ca să facă profit chinezii.

Trebuie să ai o contrapart­e centrală, adică un gen de Transelect­rica, care cumpără toată energia și garantează. În spatele acestei contrapărţ­i centrale e statul român.

Adică să ai un cumpărător garantat al produsului.

Exact. Noi nu avem mecanismel­e acestea puse la punct. Chinezii o ţin langa una și bună: arată-mi cum îmi recuperez investiţia pe care o fac! În primul rând, legislaţia nu ne dă voie să facem contracte pe mai mult de un an. Nu putem avea azi contracte înainte de a avea capacitate­a de producere a energiei funcţional­ă. Este necesară o autorizaţi­e de producător de energie de la ANRE.

 ?? FOTO: WWW.HIDROTARNI­TA.RO ??
FOTO: WWW.HIDROTARNI­TA.RO
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania