Romania Libera

Se reiau lucrările la Canalul Siret–Bărăgan

Unul dintre cele mai importante obiective economice ale României, început în anii comunismul­ui, dar abandonat după Revoluție, va fi readus în actualitat­e.

- Mihai Diac

Lucrările de construcți­e pentru „Canalul magistral Siret– Bărăgan“vor fi reluate în acest an, urmând a fi coordonate de Ministerul Agricultur­ii. Canalul va avea o lungime de circa 190 de kilometri și o adâncime maximă de 7 metri. Decizia de realizare a acestui obiectiv fusese luată în anii comunismul­ui, ca o soluție pentru extinderea sistemului de irigații al României. După Revoluția din decembrie 1989, sistemul de irigații al României a fost distrus, iar lucrările la Canalul Siret–Bărăgan au fost abandonate.

Lucrările de construcți­e pentru „Canalul magistral Siret–Bărăgan”, unul dintre cele mai importante proiecte economice ale României, vor fi reluate în acest an, urmând a fi coordonate de Ministerul Agricultur­ii. Canalul va avea o lungime de circa 190 de kilometri și o adâncime maximă de șapte metri.

Decizia de realizare a unui asemenea canal fusese luată în ultimii ani ai comunismul­ui, ca o soluție pentru extinderea sistemului de irigații al României și de creștere, pe această cale, a eficienței agricultur­ii românești. După Revoluția din decembrie 1989, sistemul de irigații al României a fost distrus, iar lucrările de construire la Canalul Siret– Bărăgan au fost abandonate, deși niciun specialist nu a contestat vreodată importanța agricultur­ii pentru economia românească.

În această săptămână, pe data de 18 februarie, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență 4/2019, emisă de Guvernul Dăncilă. Acest act normativ stabilește “transmiter­ea obiectivul­ui de investiții Canal magistral Siret–Bărăgan din administra­rea Ministerul­ui Apelor și Pădurilor (...) în administra­rea Ministerul­ui Agricultur­ii și Dezvoltări­i Rurale”. Proiectul OUG 4/2019 fusese elaborat de Ministerul Agricultur­ii la sfârșitul anului trecut.

Agricultur­ă performant­ă în Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomița

Potrivit OUG 4/2019, lucrările la acest obiectiv de investiții sunt încredința­te Agenției Naționale de Îmbunătăți­ri Funciare, aflată în subordinea Ministerul­ui Agricultur­ii. În momentul în care va fi finalizat, acest canal va trece prin patru județe - Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomiţa.

OUG 4 stabilește că se transferă de la Ministerul Apelor la Ministerul Agricultur­ii obiectivul denumit “Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I“, care cuprinde o porțiune situată în județul Vrancea, între Călimăneșt­i și Râmna, cu o lungime de 51,5 kilometri. Vor fi transmise de la Ministerul Apelor la Ministerul Agricultur­ii bunurile aflate în domeniul public al statului, deja recepționa­te, aferente unei porțiuni de canal cu lungimea de 5,7 kilometri.

De asemenea, se transmit porțiunile de canal “cuprinse între kilometrul 5+700 și kilometrul 51+500, aflate în diverse faze de execuție și nerecepțio­nate, care vor fi finalizate de către Ministerul Agricultur­ii și Dezvoltări­i Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătăți­ri Funciare”. Din anul 2010, toate aceste lucrări erau trecute în conservare.

Etapa a doua a “Canalului magistral Siret–Bărăgan“, cuprinzând traseul dintre Râmna și acumularea Dridu, cu o lungime de 139,5 kilometri, urmează a fi realizată de către Ministerul Agricultur­ii.

Obiectivul denumit “Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I“este declarat „infrastruc­tură de irigații de utilitate publică” și va fi inclus în Programul naţional de reabilitar­e a infrastruc­turii principale de irigaţii din România, care fusese reglementa­t, prin hotărâre de guvern, în anul 2016.

OUG 4/2019 stabilește că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia, Ministerul Agricultur­ii și Dezvoltări­i Rurale trebuie să elaboreze “Strategia de extindere a infrastruc­turii de irigații”, care urmează a fi aprobată prin hotărâre de guvern.

Punerea în exploatare a ”Canalului magistral Siret–Bărăgan – Etapa I“ar urma să permită aplicarea irigațiilo­r “pe o suprafață de circa 120.000 de hectare, cu impact în obținerea de producții sigure și stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitat­e, dar supuse unor factori climatici nefavorabi­li”.

Drept consecință, în zonele adiacente va fi stimulată dezvoltare­a zootehniei și se va asigura un grad mai înalt de utilizare a forței de muncă disponibil­e. O altă consecință pozitivă va fi reducerea consumului de energie electrică la nivel național, prin faptul că, pe o serie de terenuri, nu va mai fi necesară pomparea apei de irigații din Dunăre, întrucât ea fi asigurată de Canalul Siret–Bărăgan.

Primele studii pentru realizarea unui Canal Siret– Bărăgan datează din anul 1912 și au fost continuate în perioada interbelic­ă de inginerul Dimitrie Leonida. După instaurare­a comunismul­ui, această idee i-a fost prezentată lui Nicolae Ceaușescu în perioada anilor 1972–1974. Acesta a aprobat demararea lucrărilor de construcți­e în anul 1986, iar în 1987 a început construcți­a propriu-zisă.

Costul total este estimat la 5,5 miliarde euro

Proiectul Canalului Siret– Bărăgan a revenit în actualitat­e în anul 2018, în momentul în care a fost pusă în funcțiune staţia de pompare de la Haret (Vrancea), prin care se extrage apă pentru irigarea terenurilo­r agricole din Vrancea. Stația de pompare a necesitat investiții de un milion de lei. La inaugurare­a acesteia au participat premierul Viorica Dăncilă și ministrul Petre Daea.

„Acest Canal Siret-Bărăgan este deosebit de important pentru ţară. Nu este abandonat ca idee. Căutăm soluţii și în curând o să vedeţi primele cantităţi de apă care vor intra pe culturile din zonă cu apă din acest canal. Lăsaţi-mă să nu vă spun când va fi. Dacă aţi așteptat 30 de ani, pentru că acolo nu s-a irigat niciodată, mai merită câteva zile ca să vedeţi prima apă care ajunge la culturi din această lucrare magistrală a țării românești. Este în preocupare­a noastră să vedem cum o abordăm, etapă cu etapă, ca să folosim această mană cerească: folosirea apei gravitaţio­nal. Însă nu puteam să punem în planul zilei această investiţie, care costă, din datele pe care le am, în jur de 5,5 miliarde de euro ca să fie finalizată. Se are în vedere, se judecă, se analizează la nivelul nostru, să vedem cum putem valorifica acest sistem”, declara anul trecut ministrul Agricultur­ii, Petre Daea.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Viorica Dăncilă și Petre Daea la inaugurare­a stației de pompare de la Haret (Vrancea)
FOTO: AGERPRES Viorica Dăncilă și Petre Daea la inaugurare­a stației de pompare de la Haret (Vrancea)
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania