Romania Libera

Talibanii au stârnit jihadul contra procuroril­or nealiniaţi

- Marius Ghilezan

Adepţii cultului #rezist nu ar fi stârnit jihadul contra Secţiei de Investigar­e a Magistraţi­lor dacă Ministerul (Ne)Adevărului din Pădure n-ar fi livrat propagande­i predicatel­e acuzării. Minciuni cât casa. Magistraţi­i acestei Secţii sunt aleși în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistratu­rii și numiţi de instituţia al cărei principal atribut este independen­ţa magistraţi­lor.

Odată cu anchetarea fostei șefe a DNA s-au lansat mai multe aserţiuni în media de propagandă. Ba că Adina Florea este numită de Tudorel Toader, ba că șeful ei, Gheorghe Stan, e pus acolo de Liviu Dragnea. Adevărul e altul.

Laura Codruţa Kövesi a recuzat procurorul de caz. Fără să cunoască Codul de Procedură Penală, l-a recuzat și pe șeful ei. Dacă ar fi citit Biblia magistraţi­lor, CPP, ar fi știut că la art. 67 (Recuzarea), paragraf 2, se spune că este inadmisibi­lă recuzarea judecătoru­lui sau a procurorul­ui chemat să decidă asupra recuzării. Apărătorii ei susţin că bine le-a făcut.

Știu, pentru creierul de bibilică al Ordinului „Corupţia ucide“înţelegere­a acestor prevederi, clare de gâgă, este peste puterea sa.

Deci nu are nicio legătură propunerea ministrulu­i Justiției cu calitatea de procuror al Secției de Investigar­e a Magistrați­lor dobândită de Adina Florea. O astfel de abordare este doar o petardă!

Să repetăm. Procurorul-șef de secție și procurorul-șef adjunct au fost numiţi în funcţie de plenul Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii, organism profesiona­l, garant al independen­ței Justiției, după parcurgere­a etapelor de selecție prevăzute de lege în fața Comisiei de concurs.

Procurorul-șef adjunct – respectiv Adina Florea – a fost admis mai întâi ca procuror simplu, în urma unui concurs, și abia apoi a fost propus de procurorul-șef de secție și validat prin votul plenului CSM ca procurorșe­f adjunct.

Legea garantează selecția pe criterii strict profesiona­le și de performanț­ă a tuturor procuroril­or din Secția de Investigar­e a Magistrați­lor.

Practic, NU EXISTĂ NICIO POSIBILITA­TE DE CONTROL POLITIC, fapt care, după cum se vede, deranjează enorm, atât intern – de la Iohannis până la PNL și USR –, cât și extern.

Augustin Lazăr i-a trimis pe adepţii cultului #rezist direct în apoplexie după ce a aplicat legea și a respins recuzarea procurorul­ui-șef. Oricât de prieten mi-e Platon, mai prieten mi-e adevărul – ar fi spus în barbă omul care putea fi acuzat a doua zi de abuz în serviciu. Nu s-ar fi dus ambasadele în locul său la pușcărie. Așa că a dat cu flit.

Băieţii cu Pădurea la cap și junta la picioare au trecut pe alt plan. Știind că nici politrucii de la Bruxelles nu citesc – mai mult decât li se livrează –, au zis: La atac! Nici mai mult, nici mai puţin, prin diverse proteze, solicită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să valideze robia MCV-ului. Marii Curţi, deși n-are abilităţi de judecată pe repede înainte, i s-ar mai cere să delibereze asupra înfiinţări­i Secţiei de Investigar­e a Magistraţi­lorn.

Activiștii cred că o serie de judecători vor da curs tembelelor cereri făcute de găgăuţii sistemului și vor nesocoti fundamentu­l Tratatului de Bază al Uniunii Europene privind subsidiari­tatea.

Cea mai trăsnită idee vine de la Ludovic Orban, strâns puternic probabil cu organul de forţă, care susţine inepţia străzii că Secţia e sluga politiculu­i, fără a avea minime noţiuni despre cum a luat fiinţă organismul. Băsiștii din PNL continuă să fie conectaţi la paradigma „DNA să vină să vă ia!“, în condiţiile în care fostul lor tătuc vorbește despre existenţa listelor negre și a comportame­ntului de tip mafiot în cazul Rarinca. Poate că Băsescu i-a conectat acolo și de prea mult dulce la iertare de păcate nu se mai pot desprinde, ca muștele de lipici.

Secţia de Investigar­e a Magistraţi­lor sperie enorm. E un cutremur nu numai în mediul judiciar. În ce ţară din lume procurorii nu răspund în faţa nimănui? Asta sperie semnatarii de protocoale că s-ar putea să nu mai paradească pe inima goală. Ghinion, ar spune unul sus-pus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania