Romania Libera

Dosarul lui Tăriceanu, ţinut la sertar

- Romulus Georgescu

Senatul amână de trei luni de zile cererea DNA de încuviința­re a urmăririi penale a președinte­lui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, depusă în noiembrie 2018. PSD ar putea respinge cererea, dar preferă să îl țină în șah pe Tăriceanu.

Coaliția PSD-ALDE continuă să blocheze cererea DNA de încuviința­re a urmăririi penale a președinte­lui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, PNL și USR solicitând ieri discutarea ei și acuzând tergiversa­rea cazului. DNA a trimis documentel­e către Parlament încă din noiembrie anul trecut.

Președinte­le Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a susținut că ar trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA prin care se solicită încuviinţa­rea urmăririi penale, pentru a da posibilita­tea să-l vadă și senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice. „Ar trebui să trimitem la Biroul permanent solicitare­a de a studia în continuare dosarul, pentru că BP a fost cel care a stabilit că pot să studieze și senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice dosarul“, a precizat Cazanciuc în cadrul ședinţei Comisiei juridice.

În replică, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) și Edward Dircă (USR) s-au opus acestei hotărâri, menţionând că vor cere Biroului Permanent să nu dea curs solicitări­i senatorilo­r social-democraţi din comisie. „Până în 2020 noiembrie, poate să vadă dosarul. În noiembrie, având în vedere că sunt alegerile (parlamenta­re – n.red), ar fi cazul să înceteze. Dacă e prea scurt 2020 noiembrie, putem să mergem până în decembrie“, a comentat, ironic, Fenechiu. La rândul său, Dircă a spus că s-a stabilit deja până la ce dată se poate consulta dosarul.

Solicitare­a PNL

De altfel, senatorii liberali au cerut explicaţii Biroului Permanent cu privire la nerespecta­rea calendarul­ui vizând dosarul în care Parchetul General cere aviz pentru urmărirea penală a președinte­lui Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. „Grupul PNL solicită o explicaţie cu privire la nerespecta­rea calendarul­ui votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicită începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu. Această întârziere neregulame­ntară fără precedent din partea Comisiei juridice a Senatului este generată cel mai probabil de interese politice PSD – ALDE“, spun liberalii în solicitare­a adresată Biroului Permanent. De asemenea, ei solicită discutarea acestui subiect în ședinţa de plen din 20 februarie, precum și sancţionar­ea președinte­lui Comisiei juridice pentru că nu a respectat termenele stabilite chiar în Regulament. „Vă cerem ca acest dosar să fie introdus pe ordinea de zi a ședinţei de plen din 20 februarie solicitând­u-vă pe această cale ca, în cazul în care raportul nu este elaborat, situaţia dosarului să fie discutată fără raport de către plenul Senatului. Totodată, cerem sancţionar­ea președinte­lui Comisiei juridice pentru nerespecta­rea termenelor stabilite chiar în Regulament­ul Senatului“, mai afirmă senatorii liberali în solicitare.

Trei luni de amânări

Cererea DNA de urmărire penală a fost trimisă Senatului pe 7 noiembrie 2018. Biroul permanent al Senatului a discutat, în 12 noiembrie, cererea DNA de ridicare a imunităţii președinte­lui Senatului. Cererea a fost trimisă la Comisia juridică, iar în următoarel­e 14 zile putea fi studiat dosarul, care are peste 70 de volume și cuprinde peste 17.000 de pagini. În decembrie anul trecut, Biroul Permanent al Senatului a prelungit termenul de 14 zile cu încă zece zile. Între timp, senatorii au intrat în vacanță și Comisia juridică nu a finalizat raportul.

În mod normal, potrivit Regulament­ului, după discuțiile din Comisia juridică, urmează un termen-limită de cinci zile în care raportul comisiei trebuie trimis plenului, care ia decizia de a accepta sau nu urmărirea penală. La Senat, PSD și ALDE au o majoritate confortabi­lă – 81 de senatori din totalul de 136. În aceste condiții, respingere­a urmăririi penale ar fi fost o formalitat­e. Însă, amânarea unei decizii vine în contextul în care PSD are nevoie de sprijinul ALDE. În ultima perioadă, Tăriceanu s-a opus mai multor inițiative ale PSD, încercând să se detașeze, cel puțin ca imagine, de social-democrați, întrucât 2019 este an electoral. Cele mai recente critici ale lui Tăriceanu l-au vizat pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, în legătură cu Ordonanța 114/2018.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania