Romania Libera

Acuzaţiile DNA și răspunsul lui Tăriceanu

-

Pe 7 noiembrie, DNA a solicitat Senatului încuviinţa­rea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că președinte­le Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezenta­nţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă și faţă de alte persoane pentru complicita­te la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualment­e senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiun­ea de luare de mită este condiţiona­tă de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiun­i efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea și derularea contractul­ui pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României. Printre altele, reprezenta­nții austrieci ai Fujitsu-Siemens au susținut, în fața procuroril­or austrieci că ar fi plătit la ordinul unui intermedia­r al premierulu­i Tăriceanu, Petru Berteanu, suma de 800.000 de dolari ca mită pentru ca Tăriceanu să emită cele patru hotărâri de Guvern din anul 2008 privind licențele Microsoft.

Tăriceanu a dezmințit aceste acuzații. El a spus că, în perioada în care a fost premier, 2005-2008, atât el, cât și secretarul general al Guvernului au primit numeroase scrisori din partea firmei Microsoft pentru a intra în legalitate, pentru că instituţii­le de stat foloseau licenţe Windows fără ca acestea să fie plătite. Din acest motiv, Guvernul Tăriceanu a inițiat cele patru hotărâri de guvern invocate acum de procurori. „Aceste HG nu au fost însoţite de plata vreunui leuţ către firma Microsoft. Până la finalul mandatului meu nu s-a făcut plata niciunui ban, deci ar fi urmat să fie plătite (de către următorul premier, Emil Boc – n.r.). Ca să se poată vorbi acum de o mită dată de firme pe ce? Pe niște hotărâri legale? Nu li s-a făcut celor de la Microsoft nicio favoare, puteau să ne atace în Justiţie având în vedere întârziere­a cu care s-au făcut plăţile. Toată această construcţi­e pe care DNA vrea să o facă pleacă de la început pe o premisă care e absolut ilogică“, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania