Romania Libera

„Air Cocaina“, o afacere de droguri devenită foileton judiciar

- Gabriela Anghel

Afacerea „Air Cocaina” a ajuns luni în fața judecători­lor francezi, la șase ani după o captură spectaculo­asă de droguri într-un Falcon 50 pe un tarmac din Punta Cana, în Republica Dominicană.

Procesul, în care nouă bărbați sunt acuzați de trafic internațio­nal de droguri „în bandă organizată”, are loc în Aix-en-Provence și se derulează între 18 februarie și 5 aprilie, fără jurați, ci doar cu o Curte specială compusă din cinci magistrați. Printre cei judecați, care resping acuzația de contraband­ă cu droguri, se află doi foști piloți ai armatei franceze, un vameș și o gardă de corp pentru celebrităț­i. În noaptea de 19/20 martie 2013, pe aeroportul stațiunii balneare Punta Cana, poliția dominicană anti-drog a descoperit 26 de valize cu droguri, ascunse în salonul unui Falcon 50 care se pregătea să decoleze spre Saint-Tropez, Franța. Valizele conțineau 680 kg de cocaină, în valoare estimată pe piața neagră de 20 milioane euro. Toți cei aflați la bord - patru francezi, cei doi piloți, Pascal Fauret și Bruno Odos, și cei doi pasageri, Alain Castany și Nicolas Pisapia - au fost arestați. Această echipă era în vizorul jandarmilo­r din Var după ce primiseră o informație anonimă care detalia sosirea, la 9 decembrie 2012, a aceluiași Falcon 50 pe aerodromul La Mole din apropiere de Saint-Tropez provenind din Puerto Plata (Republica Dominicană). Sub privirile unui vameș „binevoitor”, aflat acum pe banca acuzaților, au fost descărcate discret zece valize și încărcate în două mașini. Un agent de pistă care a ridicat una din valize a menționat o greutate de 50 kg. Încărcătur­a a fost preluată de Frank Colin, un aventurier plecat dintr-o localitate din apropiere de Toulon și care a devenit om de afaceri la București. El era însoțit de un enigmatic „Rayan”.

După ce un tribunal dominican i-a condamnat pe cei patru bărbați la 20 ani de închisoare, în august 2015, ei au fost eliberați și plasați în reședință supraveghe­ată în așteptarea recursului. Piloții Fauret și Odos au reușit să fugă cu ajutorul amicilor într-o operațiune de exfiltrare, misterioas­ă și spectaculo­asă, cu vedete rapide, și după escale în insulele Saint Martin și Martinica au revenit în Franța. Depozițiil­e acestor foști piloți militari cu caziere judiciare virgine sunt printre cele mai așteptate din sutele de mărturii și de audieri ale experților programate de-a lungul procesului. Castany și Pisapia, ale căror dosare au fost disjuncte de cazul celorlalți nouă acuzați, vor fi judecați ulterior.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania