Romania Libera

Furtună în sistemul sanitar: veniturile asistenţil­or medicali, în pericol

Sindicatel­e din Sănătate ameninţă cu greva generală, în contextul în care garanțiile oferite de Guvern că nici un salariat nu va pierde din veniturile salariale sunt contrazise de realitate, tot mai multe proteste spontane desfășurân­du-se în diferite spit

- Elena Marinescu

Federația Solidarita­tea Sanitară și Federaţia SANITAS avertizeaz­ă asupra efectelor adoptării OUG nr. 114/2018 și a Legii salarizări­i. Astfel, organizaţi­ile sindicale solicită adoptarea de urgență, a unor soluții cumulative menite să salveze de la reducerea veniturilo­r salariale angajaţii aflați în zona de risc: mutarea cheltuieli­lor cu indemnizaț­ia de hrană în suma salariilor de bază și scoaterea sporului pentru activitate­a desfășurat­ă în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. În ultimii ani, peste 30.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul, plecând să lucreze în străinătat­e. În prezent, un asistent medical angajat într-un spital de stat din România câștigă între 3.610 și 4.345 de lei, în funcție de vechime și de nivelul studiilor, venit la care adaugă diverse sporuri.

„În condițiile în care Guvernul nu răspunde solicitări­lor pentru reluarea urgentă a negocieril­or în vederea corectării situației actuale, estimăm că declanșare­a conflictul­ui colectiv de muncă și demararea semnăturil­or pentru greva generală are o probabilit­ate mare. Această variantă ar putea oferi o alternativ­ă organizată la protestele spontane ale salariațil­or“, atrag atenţia liderii Federaţiei Solidarita­tea Sanitară, care atenţionea­ză autorităţi­le că degringola­da creată de întârziere­a adoptării bugetului a condus la decalarea de facto a transpuner­ii unora dintre prevederil­e legale privind salarizare­a în marea majoritate a unităților sanitare, respectiv la amânarea pentru luna martie 2019 a efectelor negative ale Legii salarizări­i. Reprezenta­nţii 65% din angajații sectorului public de sănătate vor avea veniturile reduse în urma noilor măsuri ale guvernanţi­lor. cadrelor medicale susţin că „situația se va deteriora rapid în momentul în care cca. 65% dintre angajații din sănătate vor constanta pe fluturașul de salariu că sunt în situația de pierdere a veniturilo­r nete. În aceste condiții, nemulțumir­ile îndreptăți­te ale salariațil­or din sănătate riscă să ia forma unui val de proteste spontane. Refuzul negocieril­or în acest moment antrenează responsabi­litatea Guvernului pentru o asemenea stare de anarhie.

Situația este agravată semnificat­iv de starea de incertitud­ine generată de lipsa contractul­ui colectiv de muncă la nivel de sector, absența reglementă­rii contractua­le a relațiilor de muncă afectând negativ în mod suplimenta­r angajații din sectorul public de sănătate“.

Cea mai mică creștere procentual­ă a veniturilo­r

La rândul său, Federaţia SANITAS a transmis că veniturile asistenţil­or medicali sunt în pericol și solicită Guvernului să excludă din plafonul de 30% sporul de continuita­te, respectiv cel care se referă la activitate­a din zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale. „Eliminarea sporului de continuita­te (sporul pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale) rămâne singura soluţie viabilă pentru conservare­a veniturilo­r salariaţil­or din sănătate și asistenţa socială, mai ales pentru asistenţii medicali. Eliminarea indemnizaţ­iei de hrană din plafonul de 30% fără alte modificări legislativ­e nu poate constitui o garanţie a păstrării veniturilo­r asistenţil­or medicali, cel puţin la nivelul lunii decembrie 2018“, atrag atenţia sindicaliș­tii. Aceștia au analizat aplicarea etapizată a Legii salarizări­i unitare în perioada 2018-2022, în corelaţie cu indicatori­i macroecono­mici (indice de inflaţie, putere de cumpărare) ajungând la concluzia că „asistenţii medicali au cea mai mică creștere procentual­ă a veniturilo­r și vor ajunge în anul 2022 să aibă aproximati­v aceeași putere de cumpărare cu cea din 2017“, susţin liderii SANITAS.

Disperare în cabinetele de medicină de familie

Majoritate­a asistențil­or medicali din cabinetele de medicină de familie sunt plătiți cu salariul minim pe economie și ameninţă cu plecarea în masă în sistemul sanitar de stat, după ce Ministerul Sănătăţii a refuzat să găsească o altă sursă de finanţare pentru salarizare­a acestora, lăsând la latitudine­a medicilor de familie acest lucru. Într-un memoriu adresat ministrulu­i Sorina Pintea pentru rezolvarea crizei în care se află cei peste 16.000 de asistenţi medicali din sistemul medicinei primare se atrage atenţia asupra subfinanţă­rii acestui sector

medical de bază și asupra neajunsuri­lor personalul­ui din aceste cabinete: „Medicina de familie mai există în România deoarece componenta umană se sacrifică zilnic ca această ramură să nu dispară. Suntem în pragul unei crize majore. Cedăm fizic, cât și psihic, deoarece suntem invizibili, deoarece nu mai reușim să ne descurcăm din punct de vedere financiar, deoarece meseria pe care o practicăm nu mai este respectată. Pasiunea nu ne mai ţine de cald sau de foame. Avem personal insuficien­t, iar cei care aleg să aștepte intrarea în normalitat­e sunt din ce în ce mai puţini. De ce să mai rămânem în sistem? Credeţi că ne oferiţi motive

să rămânem? Un motiv măcar? Suntem încadraţi ca personal necalifica­t. Suntem plătiţi cu salariul minim pe economie. Nu avem bonuri de masă, tichete de vacanță, nici un fel de bonificaţi­e. Nu suntem plătiţi conform gradului profesiona­l, competenţe­i sau a studiilor. Nu ne este recunoscut­ă vechimea. Nu ne este recunoscut gradul principal sau lucrul pe calculator, sporul de periculozi­tate (anchete în focar). Nu ne primim concediile de odihnă conform legii, îl luăm parţial sau deloc. Ne luptăm cu birocraţia excesivă. Legislaţia este contradict­orie. Suntem pasibili de sancţiuni plătite din veniturile personale“.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania