Romania Libera

Ce efecte va avea ordonanța privind legile Justiției

Modificări operate de Guvern, la inițiativa lui Tudorel Toader

- Romulus Georgescu

Urgentarea numirii noului șef al DNA și scoaterea Secției speciale pentru magistrați de sub autoritate­a procurorul­ui general sunt principale­le efecte ale ordonanței de modificare a legilor Justiției.

Urgentarea numirii noului șef al DNA și scoaterea Secției speciale pentru magistrați de sub autoritate­a procurorul­ui general sunt principale­le efecte ale ordonanței de modificare a legilor Justiției.

Ordonanța de urgență pentru modificare­a legilor Justiţiei și a unor regulament­e privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudor el Toader.

Una dintre modificări vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelo­r. Potrivit ordonanței de u r gen ț ă ,„ procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelo­r pentru care numirea se face de către președinte­le României“. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este

delegat în funcţia de șef al Direcţiei, deoarece președinte­le Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţi­lor.

Tudorel Toader a anunţat că OUG privind modificare­a legilor Justiţiei arată că procurorii delegaţi în funcţii de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentul­ui în Monitorul Oficial,după care posturile trebuie ocupate potrivit legii.„Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condiţiile legii, prin procedura pe care o prevede legea.Din păcate, astăzi, când vorbim,multe funcţii de procurori de rang înalt, de conducere sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu e normal“, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Practic,prin acest amendament, președinte­le Iohannis va fi obligat, după 45 de zile,

să emită decretul de numire a procurorul­ui-șef al DNA, la propunerea ministrulu­i Justiţiei, altfel instituţia rămâne fără șef.

Statutul Secției speciale

Pentru aceste funcţii pot candida și judecători­i. OUG pe legile Justiţiei conţine și o modificare ce privește numirea în funcţie a procuroril­or de rang înalt. Astfel, procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT și procurorii șefi de secție din aceste parchete „sunt numiţi de președinte­le României, la propunerea ministrulu­i Justiţiei, cu avizul plenului Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecători­i care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilita­tea reînvestir­ii o singură dată“. Până acum era necesar avizul Secției de procurori a CSM, iar șefii parchetelo­r puteau fi aleși doar dintre procurori.

De asemenea, odată cu publicarea ordonanţei, Secţia specială pentru investigar­ea magistraţi­lor va ieși de sub autoritate­a procurorul­ui general. Documentul arată că șeful Secţiei de anchetare a magistraţi­lor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor: „Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiun­ilor de competenţa Secţiei pentru investigar­ea infracţiun­ilor în Justiţie, prin aceasta

se înţelege procurorul-șef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţiona­lizării acesteia“.

În prezent, procurorul general este cel care, în calitate de superior ierarhic, infirmă actele de urmărire penală emise de procurorii Secţiei speciale. Legea privind organizare­a judiciară prevede că „soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinic­e“. Pe de altă parte, o decizie a Curţii Constituţi­onale (CCR) statuează că Secţia Specială este o structură din cadrul parchetulu­i general, șeful acesteia fiind subordonat­ul procurorul­ui general.

Potrivit noii ordonanţe, pentru a accede la Curtea Supremă magistraţi­i trebuie să aibă 18 ani vechime în funcţiile de judecător sau procuror. În forma anterioară, Legea 303/2004 statua că, pentru a putea deveni judecător la Curtea Supremă, un magistrat trebuie să aibă o vechime de 18 ani doar în funcţia de judecător.

Criticile CSM

Ministrul a subliniat că propuneril­e de modificare au venit din partea CSM. Procurorii din cadrul Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii (CSM) au transmis însă, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile Justiţiei, că nu

au avut cunoștinţă de modificări­le propuse și au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificare­a referitoar­e la delegarea atribuţiil­or „este de natură să afecteze grav activitate­a parchetelo­r“. Ei subliniază că „avizarea numirii procuroril­or în funcţiile înalte, în acord cu recomandăr­ile MCV, ale Comisiei de la Veneţia și principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţil­or să fie făcută exclusiv din rândul magistrați­lor procurori“.

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania