Romania Libera

Culisele ședinţei PSD pe tema remanierii

- Romulus Georgescu

Comitetul Executiv al PSD a votat nominaliza­rea lui Daniel Suciu ca vicepremie­r și ministru al Dezvoltări­i și a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transportu­rilor. Marian Oprișan l-a criticat pe Liviu Dragnea, după ce acesta a refuzat restructur­area Guvernului și a preferat remanierea.

Ședința Comitetulu­i Executiv de marți seara a fost una tensionată. Liderul Organizaţi­ei PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că la finalul lunii octombrie trebuie organizat congres pentru alegerea președinte­lui PSD și că Liviu Dragnea s-a metamorfoz­at și face pe stăpânul partidului. În replică, președinte­le PSD a declarat că nu este de acord cu afirmaţia lui Marian Oprișan că el ar face pe stăpânul partidului.În ceea ce privește organizare­a congresulu­i, liderul PSD a spus că este „total inoportun” într-un an cu alegeri prezidenți­ale.

Dincolo de declarații­le publice, Oprișan a ridicat, în ședința PSD, o problemă de fond cerând, fără succes, restructur­area Guvernului și nu o simplă remaniere. Diferența este crucială, pentru că în cazul restructur­ării decizia aparține Parlamentu­lui, în timp ce în cazul remanierii propuneril­e se trimit președinte­lui Klaus Iohannis. În acest fel, PSD ar fi putut evita situția unui nou refuz prezidenți­al. Mai mult, dacă ar fi ales varianta propusă de Oprișan, PSD ar fi putut să o voteze inclusiv pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltări­i. Cu alte cuvinte, substratul reproșuril­or lui Oprișan este legat de convingere­a multor lideri PSD că Liviu Dragnea nu a dorit să se lupte până la capăt pentru Lia Olguța Vasilescu.

Revenirea lui Cuc

De altfel, tensiunile din partid au fost vizibile și în cazul desemnării lui Răzvan Cuc la Transportu­ri. Niculae Bădălău a anunțat că filiala Giurgiu nu îl susține, însă Liviu Dragnea a făcut o mutare surpriză, declarând, înaintea ședinței, că Răzvan Cuc este membru PSD Neamț, organizați­e în care s-a înscris acum două săptămâni. Organizați­a PSD Neamț este condusă de Ionel Arsene, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Faptul că Răzvan Cuc a mai fost ministru al Transportu­rilor și că a fost remaniat din Guvernul condus de Mihai Tudose nu a contat prea mult pentru liderii PSD.Liviu Dragnea i-a reproșat atunci lui Cuc abilităţil­e reduse de comunicare. Totuși, președinte­le PSD l-a caracteriz­at pe acesta ca „un tânăr bun, capabil”. „Pentru faptul că nu a reușit să comunice și că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transportu­rilor, și-a asumat el răspundere­a și asta arată că este un om de onoare”, explica la acea vreme Dragnea. Înainte de a ajunge în fruntea Transportu­rilor, Răzvan Cuc a fost secretar executiv al PSD Giurgiu și purtător de cuvânt al organizaţi­ei judeţene PSD Giurgiu, fiind promovat în politică de Niculae Bădălău.

Daniel Suciu, liderul deputațilo­r PSD a fost propus ministru al Dezvoltări­i. Anterior, el a profesat ca jurnalist, fiind șef al departamen­tului politic la cotidianul „Mesagerul” din Bistrița-Năsăud (2004-2007). În perioada septembrie 2006 - ianuarie 2007 a fost coresponde­nt la Evenimentu­l Zilei. Din iunie 2010 este vicepreșed­inte al organizați­ei social-democrate Bistriţa-Năsăud. Suciu este la al doilea mandat de deputat în Parlamentu­l României, ales ambele dăți pe listele PSD Bistrița-Năsăud.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania