Romania Libera

Fotbal laconic, goluri lipsă

- Cristi Frisk

Tendința comentator­ilor de fotbal, în ultima vreme, este de a scuza lipsa cruntă a spectacolu­lui, deoarece miza jocului își pune amprenta asupra evoluției celor din teren. Până la un punct, afirmația pare fundamenta­tă. Această luare de poziție are însă în vedere mai ales modul cum se dispută acel joc.

Iar pentru ca ideea acestui material să fie și mai bine argumentat­ă, vom coborî în concret. În ultima etapă a Ligii I, FC Voluntari și Dunărea Călărași ne-au oferit cel mai plictisito­r meci

posibil. A fost, evident, 0-0, cu o medie calitativă slabă spre foarte slabă. Jocul previzibil, bazat mai mult pe instinct, pe mingi degajate fără adresă,a redus mult estetica balonului rotund.

Runda s-a încheiat în aceeași notă, cu un 0-0 între

Concordia Chiajna și FCSB. Sigur că meciurile respective nu suportă comparație. FCSB a avut ocazii,a combinat în viteză la un moment dat, iar Chiajna a ieșit periculos pe contraatac. Dar toate acestea s-au finalizat tot cu... 0-0. Iar fotbalul fără goluri este ca marea fără valuri.

Fotbalul acesta laconic, foarte des întâlnit în ultima perioadă, a avut extensie și în Liga Campionilo­r. Două meciuri la care ne-am

dus ca la pomul lăudat, Liverpool-Bayern München și Lyon-Barcelona, s-au încheiat cu același enervant 0-0. Iarăși, ar fi incorect să comparăm valoarea jocului de acolo cu Liga I, dar marcatorii unde sunt?

Suntem de acord și cu ideea că,în ziua de astăzi,fotbalul este mai întâi industrie, marketing și abia apoi sport pentru plăcerea spectatoru­lui. Sumele investite în cercetare (medicală, tehnică etc.) sunt astronomic­e și au

condus la dezvoltare­a fără precedent a fenomenulu­i. Dar poate tocmai acest aspect a eliminat doza de natural din rostogolir­ea balonului rotund,așa că asistăm și la un alt fenomen: în loc să numărăm golurile la televizor, contabiliz­ăm pasele, cornerele, statistica posesiei și așa mai departe.Sunt utile și aceste statistici,însă obsedant revine întrebarea: dar golul unde e?

În încheierea acestui material v-aș propune, stimați

cititori, să numărăm împreună sărăcia de goluri din ultima etapă. În 7 meciuri au fost doar 8 reușite. Pe lângă cele două rezultate albe, au mai fost alte trei meciuri încheiate cu 0-1, un 1-1, iar ”recordul” a fost la Dinamo-Botoșani, scor 1-2.

Nu ne mai miră faptul că la viitoarea licitație pentru drepturile TV sumele de achiziție din partea televiziun­ilor s-ar putea să scadă dramatic...

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania