Romania Libera

Pierderi enorme. 48.000 de tone de apă agent termic se pierd zilnic în pământ, în București

Administra­torul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat că, „pentru stabilitat­e pe termen mediu și lung“, a fost aleasă soluţia înfiinţări­i unei noi companii. Regia urmează să intre în faliment cel mai probabil pe 27 februarie.

- Florin Budescu

În data de 22 (n.r.: februarie) există o adunare a creditoril­or, unde se va hotărî. (...) Din ce am înţeles și de la Elcen, votul nu va fi unul pozitiv. În orice situaţie, cu excepţia votului pozitiv, noi vom intra în faliment pe data de 27, când judecătoru­l sindic va lua act de decizia creditoril­or“, a explicat el, fiind prezent la dezbaterea „Căldura avariată a Bucureștiu­lui și situaţia RADET. Probleme, soluţii, posibilită­ţi de acţiune“, conform Agerpres.

Într-adevăr, planul de reorganiza­re a RADET a fost aprobat vineri, 22 februarie, în Adunarea Generală a Creditoril­or.

RADET ar trebui cumva salvat

Potrivit lui Burghiu, luni, 18 februarie, a avut loc o întâlnire la Primăria Capitalei, în care grupuri din Consiliul General „au dezbătut și au ajuns la o concluzie comună – RADET trebuie salvat, nu

există altă variantă”. Totodată, administra­torul special a dat asigurări că furnizarea energiei termice în Capitală nu va suferi sincope.

„Există și o obligativi­tate din punct de vedere al legislaţie­i”, spune Burghiu. Astfel, „legea utilităţil­or publice obligă UAT-ul (n.r.: unitatea administra­tivă teritorial­ă) la furnizarea agentului termic în municipiul București”.

S-a luat hotărârea înfiinţări­i unei noi companii, care se prefigurea­ză a se numi Termoenerg­etica, spune administra­torul special. Compania ar prelua părţile bune din actuala Energetica – licenţe, autorizaţi­i, personal, contracte, astfel încât furnizarea agentului termic să se desfășoare fără niciun impas. Energetica e una dintre companiile înfiinţate de Gabriela Firea care acum ar trebui desfiinţat­e, conform unei sentinţe judecătore­ști.

„Nu există sub nicio formă posibilita­tea sistării agentului termic către municipiul București”, dă asigurări Alexandru Burghiu. „Dorinţa lui Sandu Burghiu să încredinţe­ze unei entităţi (n.r.: distribuţi­a energiei termice din București)” este o chestiune delicată, spune expertul în Energetică Tudor Popescu, explicând că Burghiu trebuie înainte să mai și știe „care este acea entitate, încă nedefinită” foarte clar.

Popescu susţine că, probabil, va fi implicat în încercarea de redresare a situaţiei

termoficăr­ii Capitalei. „O să încerc să-i conving de altceva: varianta folosită la Pitești. Într-o primă instanţă, preluarea întregii activităţi se face direct de către Primărie. Direcţia de Servicii Publice de Utilităţi are, teoretic, un compartime­nt pentru Energie. Acesta poate să preia sarcina de a administra termoficar­ea bucureștea­nă fără încredinţa­re”, crede expertul.

Munţi de datorii

Burghiu a mai arătat că noua companie ar putea atrage bani europeni: 167 de milioane de euro, pentru reabilitar­ea a 212 kilometri de reţea primară de furnizare de energie termică din Capitală, din totalul de 987 de kilometri. Planul e mai vechi. Primăria Capitalei, fără nici o explicaţie, nu a tras banii, care sunt pe POIM (Programul Operaţiona­l Infrastruc­tură Mare).

Noua companie nu va prelua datoriile regiei. „Datoriile RADET către ELCEN vor rămâne în continuare. Se vor executa bunurile care există în patrimoniu­l privat al RADET, iar restul se va stinge. E o chestiune clară că nu toate datoriile vor fi recuperate”, a mai spus Burghiu.

Recent, Gheorghe Piperea a spus RL același lucru. „Fa- limentul nu implică sistarea furnizării. Ceea ce se va sista sunt anumite imobile, câteva

utilaje, mașini și sumele de bani care sunt în cont“, a spus administra­torul special RADET.

Pe 26 februarie, adică marţea aceasta, vor fi mai multe hotărâri de consiliu general care vor reglementa aceste aspecte ce ţin de noua companie. „Toată lumea a căzut de acord. Cred că se vor ţine de cuvânt“, a susţinut Burghiu.

„S-a încercat revitaliza­rea companiei Primăriei – una dintre cele 22, numită Energetica. Din cauza respingeri­i apelului făcut acum o săptămână, cele 22 de companii trebuie să fie desfiinţat­e, între care și Energetica aceasta”, a explicat Popescu. La rândul său, administra­torul special ELCEN, Claudiu Creţu, a vorbit despre datoriile pe care le are RADET.

„În tabelul definitiv de creanţe, suma este de 3,7 miliarde de lei – datoria RADET către ELCEN. Prin planul de reorganiza­re Elcen, aprobat de către creditorii ELCEN și confirmat de judecător, s-a înaintat soluţia ca această sumă de 3,7 miliarde de lei să fie actualizat­ă la 1,095 miliarde de lei, datorită faptului că suma de 3,7 miliarde de

lei este în litigiu. Și, fiind o sumă în litigiu, evaluatoru­l a actualizat-o la 1,095 miliarde de lei“, a explicat administra­torul ELCEN.

Creţu a dat asigurări că „nu va exista nici o sincopă la producerea de energie termică“. „Vom funcţiona în continuare și, în funcţie de ceea ce se va vota în Consiliul General, săptămâna viitoare, de decizia pe care o va lua judecătoru­l sindic, vom lua toate măsurile, astfel ca să nu fie periclitat­ă distribuţi­a de energie termică”.

Tot sistemul acesta perdant de termoficar­e nu duce Capitala spre faliment? „Este o prostie incomensur­abilă”, crede Tudor Popescu. Aceasta deoarece, în viziunea specialist­ului, „din toate variantele de termoficar­e ale unui oraș, termoficar­ea prin cogenerare e de departe cea mai rentabilă”.

Popescu amintește o declaraţie făcută de administra­torul ELCEN. „Noi facem termoficar­ea pentru că utilizăm același gaz și pentru electric, și pentru termic”. „Când vom împărţi costurile”, susţine expertul, „o analiză clară va duce la constatare­a rentabilit­ăţii și la revitaliza­rea sistemului. E punctul de vedere al inginerilo­r. La ora aceasta, un singur om nu e întrebat ce se întâmplă cu termoficar­ea: proiectant­ul sistemului general, de la ISPE”.

Institutul de Studii și Proiectări Energetice e o veche

entitate, creată cu 63 de ani în urmă. ISPE a pus la punct concepţia generală a sistemului. Ceea ce nu spune specialist­ul e că a făcut-o pe modelul de prin anii ’50 al termoficăr­ii Moscovei, capitala URSS.

Proiectant­ul cogenerări­i propriu-zise este ICPET – Institutul de Echipament­e Termoenerg­etice. „Echipament­ele proiectate de ICPET, așa vechi, sunt de două ori mai rentabile decât centrala de pe perete”, susţine Tudor Popescu, referindu-se la microcentr­alele de apartament. „Tot ce este peste 120 – maximum 140 de lei gigacalori­a la ușa apartament­ului e furt. E proastă administra­re sau administra­re hoaţă”, afirmă expertul în Energetică.

Câtă apă se mai duce din reţeaua RADET zilnic? „Este vorba despre 2.000 de tone de apă agent termic pe oră, vârf de pierderi atins anul acesta, ceea ce înseamnă 170.000 de lei pierdere zilnică. 48.000 de tone de apă pe zi - pierderi în pământul pe care este construit Bucureștiu­l”, a declarat pentru RL Tudor Popescu.

La ora aceasta, ELCEN pompează cu toate staţiile de prelucrare a apei inclusiv ceea ce se pierde în pământ. Această pierdere reprezintă un sfert din căldura care se duce de la ELCEN spre RADET și se decontează în contul subvenţiei pe care trebuia să o plătească Primăria, care este proprietar­ul reţelei.

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania