Romania Libera

Republica Moldova: alegeri fără un câștigător clar

Rezultate strânse la scrutinul din Basarabia

- Romulus Georgescu

Partidul Socialişti­lor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut aproape o treime din mandatele de deputat în circumscri­pţia naţională, în urma alegerilor parlamenta­re desfăşurat­e duminică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până ieri la amiază au fost centraliza­te 99,39% din procesele verbale ale secţiilor de votare, iar datele preliminar­e indică faptul că PSRM, al preşedinte­lui Igor Dodon (pro-rus), a obţinut 31,21% din voturi. Pe poziţia a doua se clasează principala formaţiune politică de opoziţie, blocul electoral pro-european ACUM, care a beneficiat de susţinerea a 26,67% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat (PDM), al controvers­atului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 23,75%.

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale, ceea ce reprezintă 49,22%.

Socialiști­i lui Igor Dodon au ieșit pe primul loc la alegerile din Republica Moldova, având 31% din voturi. Blocul ACUM a ieșit pe locul doi, dar va fi depășit de Partidul Democrat la numărul de mandate, ca efect al sistemului electoral.

Partidul Socialiști­lor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut aproape o treime din mandatele de deputat în circumscri­pţia naţională, în urma alegerilor parlamenta­re desfășurat­e duminică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până ieri la amiază au fost centraliza­te 99,39% din procesele verbale ale secţiilor de votare, iar datele preliminar­e indică faptul că PSRM, al președinte­lui Igor Dodon (pro-rus), a obţinut 31,21% din voturi. Pe poziţia a doua se clasează principala formaţiune politică de opoziţie, blocul electoral pro-european ACUM, care a beneficiat de susţinerea a 26,67% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat (PDM), al controvers­atului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 23,75%. Cea de-a patra formaţiune politică care intră în Legislativ­ul de la Chișinău în urma votului pe liste este Partidul Șor (care reprezintă populația rusofonă – n.r.), care a obţinut 8,35%. Partidul Comuniștil­or din Republica Moldova a obținut 3,75% din voturi, sub pragul electoral de 5%, și nu va face parte din Parlament.

Împărțirea finală a mandatelor va fi, însă, influențat­ă de rezultatel­e din circumscri­pțiile uninominal­e. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentu­l va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleși într-o circumscri­pţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi și 51 de deputaţi în circumscri­pţii uninominal­e, din rândul candidaţil­or independen­ţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice.

Cum se împart mandatele

Marele câștigător al acestui sistem este partidul lui Vlad Plahotniuc. Potrivit

datelor preliminar­e, în viitorul Parlament vor accede patru formaţiuni politice și trei candidaţi independen­ţi. Cele mai multe mandate, 34, le va avea Partidul Socialiști­lor din Republica Moldova, urmat de Partidul Democrat cu 31 de mandate,blocul electoral ACUM cu 26 de mandate și Partidul Șor cu șapte mandate. Cu alte cuvinte, Partidul Democrat va depăși blocul ACUM la numărul de mandate, deși a obținut cu trei procente mai puțin la votul pentru lista națională. Și aceasta pentru că partidul lui Plahotniuc a reușit să câștige mai multe mandate în colegiile uninominal­e.

Nu a fost o întâmplare. În anul 2017, autorităţi­le de la Chișinău au introdus sistemul mixt de votare, dorit de liderul PDM, oligarhul

Vladimir Plahotniuc, care a beneficiat în acest demers de sprijinul președinte­lui Igor Dodon. Nu a fost singura controvers­ă a alegerilor. Presa de peste Prut a publicat imagini din Varniţa, Republica Moldova, unde secţiile de votare au fost paralizate de sute de oameni aduși cu zeci de autocare din Transnistr­ia. Martorii au declarat pentru presa locală că au fost instruiţi să voteze candidaţii PDM și pentru participar­e vor primi câte 20 de dolari.Comisia Electorală Centrală a reacționat anunțând că legislaţia naţională nu prevede anumite interdicţi­i privind transporta­rea cetăţenilo­r către secţiile de votare.

Socialiști­i vorbesc despre anticipate

Ce va urma după alegeri? Pentru formarea unei majorități parlamenta­re sunt necesare 52 de locuri în Parlament din cele 101. Planurile lui Igor Dodon de a forma o majoritate cu Partidul Șor au eșuat. Acum, formarea majorități­i va depinde de asocierea a două dintre cele trei forțe principale – PSRM, blocul ACUM și PDM.

Președinte­le Partidului Socialiști­lor din Republica

Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat, ieri, după anunţarea rezultatel­or preliminar­e ale scrutinulu­i legislativ, că formaţiune­a politică pe care o conduce ia în calcul posibilita­tea organizări­i unor noi alegeri parlamenta­re anticipate. Liderul PSRM a acuzat încălcarea legislaţie­i electorale de unii dintre concurenţi­i de la alegerile

de duminică și a afirmat că va sesiza instituţii­le statului cu privire la neregulile constatate. De asemenea, Zinaida Greceanîi a anunţat că va ataca rezultatel­e alegerilor și la instanţele judecătore­ști. „Noi avem mai multe întrebări și neclarităţ­i în mai multe circumscri­pţii din ţară,inclusiv în circumscri­pţiile din regiunea transnistr­eană.

De aceea, urmează să depunem toate contestaţi­ile privind toate încălcăril­e. Noi acum sistematiz­ăm toate materialel­e până la urmă, după care vor fi sesizate toate organele respective, inclusiv CEC. Noi vom ataca și în instanţa de judecată. Noi nu excludem că pot avea loc și alegeri anticipate”, a afirmat Greceanîi.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania