Romania Libera

Bilanț DNA: 1 din 3 „penali“, dovedit nevinovat de către instanțe

- Marius Ghilezan

Atrecut neobservat bilanțul procurorul­ui-șef al DNA, Călin Nistor, despre activitate­a instituție­i și moștenirea Kövesi lăsată urmașilor săi. Lumea a fost mai mult preocupată de OUG 7/2019 pe tema concursuri­lor magistrați­lor pentru intrarea în Institutul Național al Magistratu­rii. Dacă întrebi vreun #rezist ce nu-i bine în noua ordonanță, nu știe sau îți trimite, în cel mai bun caz, un apel lansat de vreun forum al magistrați­lor cu acoperire 4G.

Nimeni nu va cita comunicatu­l Asociației Procuroril­or din România, condusă de procurorul Elena Iordache, care aprecia ieri că modificări­le aduse de OUG 7 răspund solicitări­lor magistrați­lor. Cu aceeași ocazie, APR – nealiniată sistemului – îndeamnă la calm și la echilibru.

Magistratu­l-șef al DNA susține că 2018 a fost un an ieșit din comun pentru DNA, făcând referire la revocarea Laurei Codruța Kövesi, la deciziile CCR, precum și la numărul mare de achitări. Potrivit acestuia, comparativ cu 2015, numărul sesizărilo­r a scăzut cu aproximati­v 50%. Mai pe șleau, numărul delațiunil­or s-a micșorat.

Procurorul-șef interimar al DNA a mai spus că în a doua parte a anului 2018, după revocarea Laurei Codruța Kövesi, conducerea instituție­i a pus un accent deosebit pe un standard calitativ ridicat, precum și pe calitatea actului de urmărire penală.

Calitate, nu cantitate – pare a fi deviza magistratu­lui interimar Nistor, care moștenește o sumedenie de schelete în dulapurile instituție­i.

Kövesi e în zbor spre Bruxelles, dar în Secția de Investigar­e a Magistrați­lor i se pregătește coborârea pe pământ.

Bilanţul poate fi tradus simplu: 1 din 3 inculpați DNA este dovedit nevinovat de instanțele de judecată. Cifra ar cutremura o lume nedusă la proteste, dacă am fi o țară normală la cap. Procentul probabil că nu i s-a comunicat lui Frans Timmermans, prim-vice-președinte­le care stă atât de mult cu statul de drept în gură, mai mult decât Daea cu cormoranii sau haștagii… cu UE.

Henț la cifre. Nu tot ce zboară se mănâncă de presa nealiniată. Raportul domnului Nistor menționeaz­ă că, în 2018, au fost 556 de trimiteri în judecată, dintre care 123 achitați definitiv. Și asta în afara deciziilor CCR, care sunt altă mâncare de pește. Un calcul simplu arată că rata achitărilo­r este de 22,1%, și nu de 13,8% cum GREȘIT raportează DNA. Dar, mă rog, specialita­tea procuroril­or e paradeala, nu matematica sau algoritmul.

Doar o cifră este corectă. Cea a achitărilo­r „penalilor“din total – cu tot cu cele impuse de deciziile CCR: 36,3%. E mult, e puțin? Doar Dumnezeul statului de drept poate ști.

Ferice de Bulgaria și de Ungaria, care n-au o instituție atât de puternică. Prost e că atacul și amenințări­le cu activarea Nuclearei persistă și la noi, care avem 64,7% condamnări. La ei suflă Orbanul, vântul care vine din pusta rusească.

Cifrele sunt mărturii ale epocii Kövesi. Gloria Zeiței pare să se topească în malaxorul cifrelor fierbinți. Producția de victime la hectar, unică în Europa, este imaginea poliției politice și a vânătorii de trofee declanșate de Direcția Națională Anticorupț­ie a lui Kövesi.

Incompeten­ța sa managerial­ă este dovedită de procentul mare de achitări. Doar imaginea proiectată în spațiul public – de un adevărat Minister al Adevărului din spatele ei – o arată ca pe o campioană absolută. Post-adevărul instituțio­nal a aruncat la coș, fără a fi jucător de baschet, tot caroiajul de împletiri de dosare și de trimiteri în judecată doar de dragul rapoartelo­r, comparabil­e cu cele din timpul lui Ceaușescu, producțiil­e la hectar fiind depășite mereu.

Poate e mai clar ca oricând că legile Justiției au făcut ordine în sistem. Fără curățirile de toamnă, frica, șantajul, amenințări­le, dosarele măsluite ar fi condus la perpetuare­a acelor bilanțuri false, festiviste ale DNA, redactate prin raporturil­e bazate pe abuz, delațiuni și ilegalităț­i.

DNA poate fi regândită și reinterpre­tată doar prin eliberarea procuroril­or de meserie de strânsoare­a poliției politice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania