Romania Libera

Cu ce sacrificii am adus tehnologia Candu în România

- Florin Budescu

Candu este un reactor nuclear de tip PHWR (reactor cu apă grea sub presiune), care utilizează uraniul natural (0,7% U235) drept combustibi­l și apa grea (deuteriu D2O) ca moderator de neutroni și agent de răcire.

Pentru că nu are nevoie de uraniu îmbogățit, iar tehnologia de obținere a apei grele este relativ accesibilă, reactorul Candu a fost preferat de țările mai puțin dezvoltate, preocupate de independen­ța națională. Așa a fost și România comunistă.

Acronimul CANDU provine de la „CANada Deuterium Uranium”, care este o marcă înregistra­tă pentru reactorul energetic dezvoltat în anii ‘50-’60 de mai multe firme canadiene, sub coordonare­a AECL (Atomic Energy of Canada Limited).

Reactorul Candu, extrem de bun ca raport calitate-preţ, a fost instalat în toate centralele nucleare din Canada, precum și în mai multe țări: India, Pakistan, Argentina, Coreea de Sud, China și România. În prezent, licența pentru construire­a de reactoare Candu este deținută de firma SNC-Lavalin, prin sucursala sa CANDU Energy.

Acestea fiind zise, în anul 1968, prima delegaţie românească a vizitat Statele Unite ale Americii, pentru două lucruri. Era, în subsidiaru­l acestei vizite, un pretext pentru a ajunge acolo și, mai apoi, un motiv. Adevăratul motiv.

Pretextul era o conferinţă a American Nuclear Society, la New York, în Hotelul Waldorf Astoria. Motivul real era întâlnirea cu membrii US Atomic Energy Commision, care să aprobe, în Congresul Statelor Unite, transferul de tehnologie Candu către o ţară din Pactul de la Varșovia. În premieră. România socialistă.

Contextul geopolitic era simplu: sovieticii intraseră în Cehoslovac­ia, unde tocmai ce înăbușiser­ă Primăvara de la Praga. România refuzase nu numai să participe cu trupe la invadarea Cehoslovac­iei, dar interzises­e URSS să tranziteze cu trupele sale prin ţară.

După această ispravă halucinant­ă pentru occidental­i, Ceaușescu era un fel de erou al lagărului comunist, care se opunea Uniunii Sovietice. Nea Nicu era bun de curtat. Analiștii occidental­i munceau din greu, calculând cum să înfigă un pion otrăvit direct în inima Tratatului de la Varșovia. Nici un stat de după Cortina de Fier comunistă nu avea tehnologia Candu.

Revenind, anecdotic vorbind acum, românii, având diurne mici și atunci, ca și astăzi, și-au luat din ţară niște conserve de carne de vită, în valiză, ca să aibă ce să mănânce în Statele Unite ale Americii, pentru că altfel nu aveau să reziste fizic la Hotelul Waldorf Astoria.

La vama americană, vameșul s-a uitat în catastih și a spus: „A, OK, vacile din România sunt sănătoase, puteţi intra”. Ai noștri s-au dus cu tinichelel­e în Hotelul Waldorf Astoria, cutii de tablă conţinând o carne pe care cei care au trăit acele vremuri o ţin minte: rece, foarte bună, dotată cu o grăsime savuroasă. Încălzită, delicioasă. În studenţie, am mâncat sute sau mii de astfel de conserve. La fel, borcane cu fasole cu cârnaţi și conservele acelea chinezești pe care scria „Pork Luncheon Meat”.

În prima zi de conferinţă, delegaţii au socializat și au discutat mai mult. Au spus bancuri, au descoperit spiritul latin împreună cu delegaţia franceză. Seara, s-au retras, discret, și și-au mâncat în cameră conservele.

A doua zi, s-au întâlnit cu francezii, care i-au întrebat: „Băi, dar unde aţi mâncat voi aseară, că nu v-am văzut deloc la restaurant­ul hotelului!”. Ai noștri au replicat, impenetrab­il: „Noi? Am mâncat în cameră”.

Reacţia francezilo­r a fost: „Ce bani au comuniștii ăștia dacă-și permit să comande masa în cameră la Waldorf Astoria!”. Ei credeau, săracii, că românii folosiseră room service. Cine își închipuia că ei mănâncă la Waldorf Astoria, în New York, conserve de carne aduse din ţară, în valize? Nimeni.

Tehnologia Candu este de atunci și până astăzi folosită la reactoarel­e 1 și 2 de la Centrala Nucleară Energetică de la Cernavodă. Ce și cine suntem s-a realizat, dar mai ales unde suntem acum am realizat cu sacrificii mari și, uneori, foarte mari. Să nu le irosim.

Notă: Povestea isprăvilor experţilor români în Statele Unite ale Americii, în căutarea contractul­ui pentru tehnologia Candu, o datorez expertului în Energetică Ionuţ Purica.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania