Romania Libera

Clientela PSD a „naţionaliz­at“o baltă pe care sunt proprietar­i cu acte sute de localnici

Instanțele au obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați să le elibereze titlurile de proprietat­e, dar operațiune­a e blocată de faptul că în anii ’70 au fost construite diguri.

- Ticu Ciobotaru

La 70 de ani de la naționaliz­area din 1948 și colectiviz­area din anii ’50, sătenilor din comuna Oancea, județul Galați, le-au fost „naționaliz­ate“pentru a doua oară bălțile Șovârca și Maicăș, pe care sunt proprietar­i cu acte din secolul XIX. Balta Șovârca a ajuns în proprietat­ea lui Alexandru Sântion, numit de PSD la conducerea APIA Galați. Din 2008, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați tergiverse­ază punerea în practică a două sentințe definitive și irevocabil­e ale Tribunalul­ui Galați, care o obligă să le elibereze localnicil­or titlurile de proprietat­e pentru suprafețel­e de baltă moștenite din generație în generație.

Proprietar­i cu acte din secolul XIX

În 1951, la colectiviz­are, sătenilor din comuna gălățeană Oancea le-au fost luate cu japca nu numai pământuril­e, ci și sute de hectare de luciu de apă ale bălților Șovârca (202 ha) și Maicăș (432 ha), fiindu-le luat astfel unul dintre mijloacele de trai – pescuitul. Era o tradiție în cele două localități din Lunca

Prutului ca fiecare familie să aibă, pe lângă pământ, și o suprafață de baltă, pe care o deținea cu acte. „Există acte de vânzare-cumpărare, de la cele scrise de mână – un astfel de act datând din 22 ianuarie 1883 – până la documente cu timbru sec imprimat, autentific­ate în 1913. Spre exemplu, familia Alexandru Alexa are certificat de la Arhivele Naționale în care se precizează că tatăl său deținea 1 ha de baltă în 1948“, ne-a declarat primarul din Oancea, Victor Chiriloaie.

Noii proprietar­i, clientela PSD

Sătenii din Oancea au revendicat din anii ’90 terenurile pe care se află bălțile, dar au întâmpinat tot felul de obstacole. În 2001, acareturil­e fostei exploatări piscicole de la Balta Șovârca au fost cumpărate de SC Singama SRL, la care sunt asociați Alexandru Sântion, Garofița Tepeluș și Mariana Stătescu. Liderul afacerii e Sântion, unul dintre oamenii de bază ai PSD Galați. În 2002 a obținut de la ADS concesiona­rea a 260 ha, din care 202 ha luciu de apă. În 2009, Sântion a cedat acțiunile soției sale, pentru că fusese numit la șefia Direcției Agricole Galați. Acum este director la APIA Galați. Balta Maicăș, din Vlădești, era exploatată de SC Zătun SA, controlată de Data Construct SRL, firma lui Marius Necula, fost subprefect și prefect PSD de Galați în perioada 2000-2004 și

devenit în 2008 senator PDL. Era celebru prin 2010 grație sălilor de sport construite de o altă firmă a sa, Atlas SA. În 2009, Zătun SA a dat faliment și a fost executată silit, activele – o baracă și o ghețărie – fiind cumpărate de o societate administra­tă de Ene Dumitru.

După 2004 – schimbare în bine; după 2008 – un nou blocaj

Schimbarea de putere din 2004 a adus unele speranțe, pentru că noul prefect, Mihai Capră (PNL), le-a dat dreptate oamenilor. În 2006 și 2007 au fost validate cererile de reconstitu­ire a drepturilo­r de proprietat­e pe vechiul amplasamen­t al suprafețel­or de teren aferente bălților pentru 193 de localnici din Oancea și 45 din Vlădești, care aveau de primit 331 ha de baltă. A fost reconstitu­it și dreptul de proprietat­e al Primăriei Oancea pentru 100 ha de baltă. În 2007 a fost inițiat transferul celor două bălți către Comisia de Fond Funciar de la Primăria Oancea. Dar reprezenta­nții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultur­ă (ANPA) au tergiversa­t transferul, dându-i timp lui Alexandru Sântion să blocheze transferar­ea Bălții Șovârca printr-o acțiune în instanță prin care cerea ca sătenilor să le fie retrocedat­e suprafețel­e pe alt amplasamen­t (adică arabil în loc de baltă) sau să le fie plătite despăgubir­i. Alexandru Sântion spunea că lasă justiția să

decidă: „Instanța va hotărî. Pentru mine a fost greu până am găsit un avocat“.

Tribunalul Galați a obligat Prefectura să elibereze titlurile

Unii localnici au dat în judecată statul român, reprezenta­t de Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați. În baza deciziei nr. 795/08.11.2013, rămasă definitivă și irevocabil­ă prin hotărârea nr. 343/10.04.2014 a Tribunalul­ui Galați, instanța a obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați la „eliberarea în favoarea a 32 de persoane a titlurilor de proprietat­e și punerea în posesie pe vechiul amplasamen­t a terenurilo­r de baltă deținute până în anul 1951“.

Tot în 2014, Judecători­a Târgu Bujor a dispus încuviința­rea executării silite a statului român prin Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar Galați pentru punerea în executare a sentinței în baza căreia trebuiau eliberate titlurile de proprietat­e.

„Procese peste procese!“

Acum, după alți cinci ani, situația e neschimbat­ă. Primarul din Oancea spune că s-a ajuns la un război în instanță. „Procese peste procese! Nici nu le mai știm numărul și conținutul! Cer revizuiri peste revizuiri la procesele pe care noi le-am câștigat. Este o tărăgănare

infernală din partea Prefecturi­i. Inclusiv unei doamne din Grecia, căreia i s-a întocmit titlu de proprietat­e pe vreo 5-6 hectare pentru Balta Maicăș, acum vor să-l anuleze pentru că măsurători­le nu s-au putut efectua corect, pentru că era apă pe terenul respectiv, adică era apă în baltă!“, ne-a declarat primarul Victor Chiriloaie.

Prefectura Galați: Nu se retrocedea­ză pentru că sunt diguri!

Reprezenta­nții Prefecturi­i susțin că nu pot fi retrocedat­e terenurile aferente celor două bălți întrucât acestea sunt îndiguite. Prin adresa nr. 185/15.02.2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăți­ri Funciare a transmis prefecturi­i un studiu din care rezultă că ambele bălți sunt îndiguite, digurile fiind lucrări de îmbunătăți­ri funciare. Prefectura invocă art. 22 din Legea 1/2000, unde se spune că „suprafețel­e proprietat­e de stat formate din terenurile realizate pe seama îndiguiril­or, desecărilo­r și altor lucrări de îmbunătăți­ri funciare (…) rămân în domeniul public al statului și nu pot face obiectul reconstitu­irii dreptului de proprietat­e“. Prefectura Galați a deschis acțiune în instanță prin care cere revizuirea sentințelo­r definitive și irevocabil­e ce o obligă la eliberarea titlurilor de proprietat­e. Reprezenta­nții Prefecturi­i spun că nu contestă dreptul de proprietat­e al localnicil­or, ci vor să clarifice

regimul juridic al terenurilo­r, după care se va lua o decizie în funcție de sentință: „Fie prin emiterea titlurilor de proprietat­e dacă cererea de revizuire e respinsă, fie prin identifica­rea altor măsuri reparatori­i (atribuire de terenuri pe alte amplasamen­te sau acordare de despăgubir­i) în situația în care cererea de revizuire este admisă de instanță și titlul executoriu este desființat“. Sătenii nu au nicio vină că statul a construit diguri pe terenurile lor. Întrebarea este: de ce bălțile Șovârca și Maicăș, așa îndiguite cum sunt, pot fi folosite de Sântion, dar nu și de familiile care au acte de proprietat­e?

Între timp, proprietar­ii au început să moară

În dosarul nr. 485/316/2017, în care se judecă cererea de revizuire a Prefecturi­i Galați, au fost mai multe amânări din lipsa calității procesuale pentru că cei care-și revendicas­eră suprafețel­e de baltă au început să moară, iar la dosar au fost depuse certificat­ele lor de deces. Iată un exemplu din august 2018: „Instanța amână cauza pentru lipsă de procedură față de intimații Enăchioaie Toader, Roman Cleopatra, Gălățanu Georgeta, Ilie Ion, Alexa Neculai, Maftei Silvia, având în vedere că dovezile de citare au fost restituite cu mențiunea «destinatar decedat»“. E sugestiv pentru modul în care unii dintre funcționar­ii statului aplică legile proprietăț­ii în interesul clientelei politice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania