Romania Libera

Petre Daea vrea să aducă toţi ţăranii în circuitul comercial agricol

Casa de Comerţ Agroalimen­tar „Unirea” revine în prim-planul actualităţ­ii. Entitatea aceasta de stat ar urma să edifice o reţea naţională, prin care produsele agricole ale ţăranilor să intre în circuitul comercial.

- Florin Budescu

Casa își propune să crească consumul produselor fabricate în România. Piaţa este estimată acum la 20 de miliarde de euro anual. “România liberă” a scris de mai multe ori pe acest subiect, explicând că producător­ii români nu sunt capabili să ofere volumul uriaș de produse pe care le vând populaţiei marii retaileri.

Chestiunea este foarte spinoasă și complicată, având multe componente, pe verticala și pe orizontala lanţurilor comerciale. Vrea ministrul Daea să reînfiinţe­ze aprozarele și alimentare­le de acum 30 de ani?

Adrian Izvoranu, consilier al ministrulu­i Agricultur­ii, răspunde că „ori nu s-a înţeles bine, ori dânsul (n.r.: Petre Daea) nu a explicat bine. E peiorativ, așa, «programul cu aprozarele». Nu facem aprozare”.

Casa de Comerţ, o entitate gândită în Programul de guvernare PSD-ALDE

„România liberă” a scris de două ori despre Casa de Comerţ SA, un proiect elaborat de birocraţia Ministerul­ui Economiei de mai mulţi ani, menit să preia produsele românești și să le ducă la export. Acest proiect însă nu s-a finalizat.

Casa de Comerţ „Unirea”, o casă de comerţ agroalimen­tar, este un proiect aflat în Programul de guvernare PSD-ALDE. Casa de Comerţ SA, pe de altă parte, este un alt proiect care nu s-a finalizat.

Casa de Comerţ Agroalimen­tar „Unirea” „are o destinaţie foarte clară, nu neapărat să facă ce spuneaţi acolo (n.r.: aprozare și alimentare). Casa are trei obi- ective strategice. Primul este să contribuie la echilibrar­ea balanţei comerciale pe sectorul agroalimen­tar. A nu se înţelege că o rezolvă”, a spus pentru „România liberă“Izvoranu.

Ministerul Agricultur­ii a calculat cu cât ar putea să contribuie la echilibrar­ea balanţei de plăţi această iniţiativă? „Noi ţintim circa 10% impact din deficitul balanţei comerciale pe comerţul de produse agroalimen­tare”, a explicat consilieru­l lui Petre Daea.

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimen­tare s-a apropiat de 600 de milioane de euro, în primele cinci luni ale anului 2016, anunţa Agerpres pe 21 august 2016. Un an mai târziu, pe primele patru luni, deficitul se adâncise la 620 de milioane de euro.

Diferenţa dintre importuril­e și exporturil­e de produse agroalimen­tare a scăzut apoi, anul trecut, cu 8,3%, faţă de anul 2017, conform datelor aferente primelor zece luni, ultimele disponibil­e. Există șanse puţine ca deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimen­tare să depășească în anul 2018 pragul de un miliard de euro, conform Economica. net. 10% înseamnă un aport la piaţă de 100 de milioane de euro.

Să exportăm făină în loc de grâu

Cum va face acest lucru Ministerul Agricultur­ii? „Încercăm să diminuăm exportul de produse agroalimen­tare de natura materiilor prime, de exemplu grâu, și să-l înlocuim măcar cu exportul de făină”, detaliază Adrian Izvoranu.

Aceasta înseamnă „să nu mai exportăm materie primă”, ci produse cu valoare adăugată, „care înseamnă locuri de muncă, taxe, impozite, venituri pentru populaţie ș.a.m.d. E un aport pozitiv pe balanţa comercială”, afirmă Izvoranu.

Și importuril­e au o problemă, spune oficialul Ministerul­ui Agricultur­ii. „Așa cum sunt derulate acum, denatureaz­ă foarte mult preţul în piaţă. Majoritate­a consumator­ilor de șrot de soia, de exemplu, care e folosit de toate fermele mari crescătoar­e de animale, cumpără de la import. Șrotul acesta se importă la o valoare foarte bună, dar cei care îl cumpără îl dau crescători­ilor de șapte-opt ori mai scump. Ceea ce nu e în regulă”, explică Adrian Izvoranu.

De aceea costă laptele mult, susţine acesta. „Pe de altă parte, când îi întrebi, nici ei nu sunt vinovaţi, pentru că importă cantităţi mari, dar nu au reţea de distribuţi­e, iar atunci de la importator­ul care aduce un vapor de 40.000 de tone, în port, și până la vaca lui Costică, din Timișoara, mai sunt vreo 12 intermedia­ri”, a spus RL Izvoranu.

Apoi, la cumpărător­ul final, „fiecare ia cât poate. Un portbagaj de șrot de soia – că așa se vinde – costă de șapte ori mai mult decât atunci când intră în ţară, la prima mână”.

Importuri critice

Acesta, susţine consilieru­l lui Daea, ar trebui să fie un import critic. „Importuril­e critice pot face obiectul de activitate al Casei, care constată că este o necesitate naţională”.

Importă direct Casa de Comerţ Agroalimen­tar „Unirea”? „Putem importa, e un produs strategic, pe care, având în vedere reţeaua de distribuţi­e pe care urmează să ne-o facem, vom putea să distribuim fără să mai avem lanţuri de 7.000 de intermedia­ri. Cu alte cuvinte, se scurtează lanţul alimentar, cum zice directiva europeană”, continuă Izvoranu.

Această reţea de distribuţi­e nu o să coste bani, pentru a fi constituit­ă, înfiinţată, întreţinut­ă, gestionată? „O să coste niște bani, care se amortizeaz­ă rapid”, susţine oficialul guvernamen­tal. A calculat Ministerul Agricultur­ii cât? „Nu știu să vă spun asta acum. Calculăm la ele acum, suntem câţiva inși și ne chinuim să ne găsim locurile pe aici”, a declarat RL Adrian Izvoranu.

Roșia românească, în vizorul Ministerul­ui Agricultur­ii

Crema produselor agricole românești este absorbită de reţelele de hipermarke­turi. Vin ţăranii la Casa de Comerţ „Unirea” cu roșiile? Un cârcotaș ar spune că este frumos proiectul acesta, dar la casa aceasta de comerţ rămân produsele cele mai proaste de pe piaţă.

„De regulă, aceasta spune cine habar nu are și nu știe despre ce e vorba în piaţă sau știe și nu îi convine”, atrage atenţia Izvoranu. „Supermarke­tul vinde producţia tuturor satelor de pe o vale într-o zi. Dacă i-o dă, o să-i dea producţia făcută în 15 feluri. Roșii de diferite soiuri, mai coapte, mai necoapte, mai mari, mai mici”, detaliază consilieru­l.

Așadar, supermarke­tul le ia la un preţ foarte mic, pentru că are costuri de procesare în platformel­e de colectare, ceea ce e valabil la multe produse. Sortare, ambalare, punere în lădiţe, caserole. Tot procesul durează vreo patru zile.

Pe de altă parte, „roșia românească e foarte activă biologic și are pieliţa subţire. Până la finalul acestei operaţiuni, se strică. E fleșcăită. Pierderile sunt de peste jumătate”, explică Adrian Izvoranu.

„Ce încercăm noi să facem este să scurtăm lanţul. Noi nu intrăm peste reţeaua lor anul acesta”, spune Izvoranu. Ce vrea să facă Ministerul Agricultur­ii? Depozite la 70 de kilometri de mici cultivator­i, care nu sunt în vizorul marilor retaileri, în care să adune produsele și să facă într-o zi ce face un procesator de hipermarke­t în patru. Apoi, produsele să fie oferite inclusiv acestor mari reţele de magazine.

Ce se strică totuși până ajunge pe raft ar urma să fie livrat în HORECA, iar dacă e deja alterat să fie procesat pentru bulion etc. „Randamentu­l pe produsul primar se apropie de 100%. Nu aruncăm nimic. Am realizat politica PAC, am redus pierderile, avem un produs ieftin, de calitate”, prefigurea­ză Izvoranu.

Pentru ce toate acestea? Pentru că „sunt o mulţime de fermieri mici, cu câteva hectare, care nu au nici o șansă să intre în piaţă, la marile reţele. Nu au bani și se chinuie să vândă prin pieţe sau stau cu ele în poartă”.

Casa de Comerţ «Unirea» ar urma să contribuie la echilibrar­ea balanţei comerciale pe sectorul agroalimen­tar. A nu se înţelege că o rezolvă.“ADRIAN IZVORANU, CONSILIERU­L MINISTRULU­I PETRE DAEA

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania