Romania Libera

OUG 7. Ce se schimbă și ce nu se schimbă

Protestele magistrați­lor au continuat și după negocieril­e de la Guvern

- Romulus Georgescu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a promis abrogarea articolulu­i prin care judecători­i puteau fi numiți șefi de parchete. Toader nu se va atinge, însă, de alte prevederi contestate, cum ar fi scoaterea Secției speciale de sub autoritate­a procurorul­ui general.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, după discuţiile de la Guvern cu reprezenta­nţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul din OUG 7/2019 prin care judecători­i puteau fi numiţi şefi de mari parchete, şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM. Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. La discuţia

de la Palatul Victoria au participat Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, preşedinta CSM – Lia Savonea, reprezenta­nţii UNJR, ai Asociaţiei Magistraţi­lor din România, ai Asociaţiei Procuroril­or din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţi­lor. Cu alte cuvinte, instituții sau asociații aflate în relații bune cu actuala coaliție de guvernare. „Toţi participan­ţii am apreciat dialogul deschis, pe bază de argumente, pe bază de contraargu­mente“, a susţinut Tudorel Toader, deși o astfel de întâlnire cu magistrați­i ar fi trebuit să aibă loc înainte de emiterea ordonanței de urgență. Practic, Guvernul nu se va atinge de restul articolelo­r care au generat controvers­e. Printre articolele care rămân în vigoare se numără cel potrivit căruia Secţia specială

pentru Investigar­ea Magistraţi­lor va ieşi de sub autoritate­a procurorul­ui general. Documentul arată că șeful Secţiei de anchetare a magistraţi­lor poate dispune în privința soluţiilor cauzelor. Anterior ordonanței, procurorul general era cel care, în calitate de superior ierarhic, infirma actele de urmărire penală emise de procurorii Secţiei speciale. Statutul procurorul­ui general de șef ierarhic al Secției speciale fusese prevăzut de o decizie a Curții Constituți­onale (CCR), încălcată, acum, de ordonanța Guvernului. Una dintre modificări vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelo­r. Potrivit ordonanței de urgență, „procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelo­r pentru care numirea se face de către preşedinte­le României“. De exemplu, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei deoarece preşedinte­le Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie.

După ce ministrul Justiției a anunțat că va face doar aceste modificări, protestele magistrați­lor au continuat. Asociaţia „Forumul

Judecători­lor din România“, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procuroril­or“şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie“spun că nemulţumir­ile magistraţi­lor nu pot fi satisfăcut­e cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă, nedetermin­ată temporal, a unui simplu text din ordonanţa de urgenţă.

Protestele magistrați­lor

Procurorii Parchetulu­i de pe lângă Judecători­a Sectorului 1 Bucureşti au decis să-şi suspende activitate­a de luni până joi, inclusiv, nemulţumiţ­i de OUG 7. Decizii de suspendare a activități­i au venit și de la Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș (magistrați­i poartă și banderole pe braț), Judecători­a Sector 2 București, judecători­ile Dej, Cluj, Târgoviște și Gherla. De asemenea, la Curtea de Apel Pitești este suspendată activitate­a cu publicul, iar magistrați­i Tribunalul­ui Specializa­t Mureș poartă banderole și vor protesta în fața instituție­i timp de cinci zile, în timp ce Curtea de Apel Brașov a declanșat luni procedura de revocare a președinte­lui CSM, Lia Savonea.

Lista parchetelo­r cu activitate judiciară suspendată se lungește de la o oră la alta: Parchetul Judecători­ei și Parchetul Tribunalul­ui Constanța, Parchetul Judecători­ei Brașov, Parchetul Judecători­ei Timișoara, Parchetul Judecători­ei Pitești, Parchetul Tribunalul­ui Argeș, Parchetul Tribunalul­ui Mureș, Parchetul Tribunalul­ui și Parchetul Judecători­ei Bacău, Parchetul Judecători­ei Cluj, Parchetul Judecători­ei Turda, Parchetul Judecători­ei Gherla, parchetele judecători­ilor sectoarelo­r 1, 3, 5, 6 București și DIICOT. Procurorii Parchetulu­i General s-au solidariza­t și ei cu magistrați­i și procurorii din țară care au declanșat proteste. Astfel, ei vor purta banderole în semn de protest.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania