Romania Libera

Partida Franţa-România se dispută pe zgură, la Paris

-

În perioada 20-21 aprilie, la Paris va avea loc semifinala de Cupa Fed dintre Franța și România. Federația Română de Tenis a încercat să negocieze, cu forul similar francez, mutarea întâlnirii în țara noastră. Principalu­l motiv invocat a fost acela că semifinala coincide cu Paștele Catolic și nu ar avea, astfel, audiența scontată pentru publicul local.

Francezii nu au renunțat la dreptul pe care li-l conferă regulament­ul și și-au păstrat dreptul de gazdă. Mai mult, ei aveau și posibilita­tea de a alege pe ce suprafață se joacă, așa că au decis să amenajeze un teren de zgură, într-o sală, la Rouen.

Zgura roșie este o suprafață de joc specifică școlii franceze de tenis, însă acest avantaj nu este unul major. Tenisul românesc a crescut pe zgură, iar Simona Halep a câștigat singurul ei titlu de Mare Șlem, la Roland Garros, pe zgură. România a jucat pe zgură împotriva Elveției, în barajul de promovare în Grupa Mondială, pe teren propriu, la Cluj-Napoca. Fetele noastre s-au impus atunci cu scorul general de 3-1.

Tenisul pe zgură este altceva

Specialișt­ii afirmă că tenisul pe zgură își modifică destul de mult coordonate­le. Sunt favorizate loviturile lente, iar forța la serviciu este mult atenuată în comparație cu suprafețel­e dure. Jucătorii apelează la așa-numita tehnică a patinajulu­i, care presupune alunecarea pe picioare, după mingi plasate spre colțurile terenului. Terenul trebuie udat și îndreptat de câteva ori pe set, pentru a se evita formarea micilor denivelări.

România s-a mai calificat într-o semifinală de Cupa FED în 1973, când ne-a învins Africa de Sud la Hamburg, cu scorul general de 2-1. În cealaltă semifinală, în actuala ediție, se întâlnesc Belarus și Australia. Finala va avea loc în noiembrie, cu România drept oaspete, în caz de calificare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania