Romania Libera

PNL a înclinat decisiv balanţa în favoarea lui Kövesi

- Romulus Georgescu

Laura Codruța Kövesi a primit cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru postul de procuror-șef european. PNL a influențat votul pro-Kövesi, patru liberali înlocuind parlamenta­ri PPE din alte țări. Patru social-democrați au votat anti-Kövesi, în locul unor colegi din alte țări.

Laura Codruţa Kövesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi. Cei doi contracand­idaţi la conducerea Parchetulu­i European au obţinut mai puţine voturi, JeanFranço­is Bohnert (Franţa) a primit 22 de voturi, iar Andres Ritter (Germania), un singur vot.

Votul a fost influențat de mișcările de culise făcute atât de europarlam­entarii PNL, cât și de cei ai PSD. Deși PNL are un singur reprezenta­nt în Comisia LIBE (Traian Ungureanu), ieri au fost prezenți și au votat pentru Kövesi cinci europarlam­entari PNL. Patru dintre liberali le-au luat locul unor europarlam­entari PPE, fapt permis de Regulament­ul Parlamentu­lui European. Este vorba de Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu și Cristian Bușoi. De cealaltă parte a baricadei, PSD nu are niciun membru plin în Comisie, dar a furnizat patru voturi anti-Kövesi: trei supleanți (Gabriela Zoană, Maria Grapini și Emilian Pavel) plus Claudiu Tănăsescu (Comisia de mediu) care au votat în locul unor socialiști din alte țări. Laura Codruţa Kövesi a primit cele mai multe voturi şi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), şi anume 12, faţă de Bohnert – 11 voturi, iar Andres Ritter, care a primit un vot. Votul din cadrul Comisiei CONT a fost consultati­v.

Pași procedural­i

Parlamentu­l European şi Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-şef european, iar Conferinţa Preşedinţi­lor ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

După ce Laura Codruţa Kövesi a fost prima alegere a Comisiilor CONT şi LIBE pentru şefia Parchetulu­i European, procedural, Conferinţa Preşedinţi­lor, formată din preşedinte­le Parlamentu­lui European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.

„Voi trimite o scrisoare preşedinte­lui Conferinţe­i preşedinţi­lor pentru a spune care este rezultatul votului. Pe baza mandatului conferinţe­i preşedinţi­lor voi intra în negocieri cu Consiliul pentru a ajunge la un acord, de comun acord pentru numirea noului procuror-şef european. Următoarea şedinţă pe 11 martie“, a declarat, la finalul şedinţei, preşedinte­le Comisiei LIBE din Parlamentu­l European, Claude Moraes.

Prin urmare, una dintre posibilită­ţi ar fi ca în şedinţa din 7 martie, Conferinţa preşedinţi­lor să decidă ca hotărârea din Comisiile LIBE şi CONT să fie validată printr-un vot în plenul Parlamentu­lui European, înainte ca forul legislativ să înceapă negocieril­e cu Consiliul UE. Având în vedere că Laura Codruţa Kövesi este candidatul ales de comisiile parlamenta­re pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetulu­i UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

O altă variantă ar fi ca la Conferinţa Preşedinţi­lor din 7 martie să fie decisă poziţia Parlamentu­lui European, pe baza recomandăr­ii Comisiei CONT şi LIBE, fără un vot în plenul forului legislativ. „Procurorul-şef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentu­l European şi Consiliu. Rezultatul votului din Comisia LIBE şi recomandar­ea Comisiei CONT (care, de asemenea, a desemnat-o pe Laura Codruţa Kövesi drept candidat preferat, în urma unui vot desfăşurat marţi) vor fi transmise de către Preşedinte­le LIBE către Conferinţa Preşedinţi­lor (formată din Preşedinte­le Parlamentu­lui European şi liderii de grupuri politice). Conferinţa Preşedinţi­lor va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocieril­e cu Consiliul“, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentu­lui European.

Cum s-au desfășurat audierile

În cadrul audierilor din Comisia LIBE, Kövesi a dat, printre altele, explicații despre rolul SRI în dosare și despre creșterea procentulu­i achitărilo­r în dosarele DNA. „Ofiţerii SRI nu au administra­t probe, nu au participat în procesul penal. Au existat sesizări care au venit de la Serviciul Român de Informaţii, aşa cum este prevăzut în lege, orice serviciu de informaţii al României sau orice altă instituţie care deţine informaţii despre comiterea unor fapte de corupţie este obligată să sesizeze DNA. Probele au fost administra­te de procuror şi s-au verificat în faza judecăţii“, a susținut Kövesi.

„Procentul de 40% de achitări este fals. În fiecare an, procentul de achitări afişat pe site-ul instituţie­i a fost între 10 şi 13 la sută. Probabil vă referiţi la ultimul raport de activitate unde a fost prezentat un procent de 36% achitări. Menţionez că de şase luni nu mai fac parte din DNA, dar am citit acel raport de activitate. Rata reală a achitărilo­r este de 13,6%. Diferenţa până la 36% sunt achitări datorate dezincrimi­nării unor faptei penale, respectiv a abuzului în serviciu. Deci 13% dintre achitaţi au fost pe alte motive, iar mai mult de 20% dintre persoanele care au fost achitate au fost achitate pentru dezincrimi­narea faptelor“, a răspuns Kövesi.

„În ceea ce priveşte dosarul penal, trebuie să vă spun că sunt nevinovată, este vorba despre nişte acuzaţii care vizează extrădarea unei persoane dintr-o altă ţară. Însă dacă va fi nevoie de astfel de detalii vă voi da“, a răspuns Kövesi, unei întrebări despre acuzațiile pe care i le-a adus Secția Specială pentru anchetarea magistrați­lor.

Aceasta a vorbit mult despre presiunile politice şi persoanele anchetate de DNA.

„Pot să vă spun că în fiecare an DNA a trimis în judecată în jur de 1.000 de inculpaţi dintre care au fost condamnate de către instanţele de judecată în fiecare an în jur de 900 de persoane. Printre aceştia, în cinci ani de activitate ca şef al DNA, au fost peste 60 de înalţi oficiali, mă refer la miniştri, foşti miniştri, deputaţi, senatori sau secretari de stat. În ceea ce priveşte presiunile politice, atât în calitate de procuror-şef al DNA, cât şi în calitate de procuror general, am spus că atunci când un politician mă va suna să intervin într-un dosar sau îmi va cere explicaţii într-un dosar, am să fac public acest lucru. Cred că a fost o măsură preventivă din punctul meu de vedere extrem de bună pentru că acest lucru nu s-a întâmplat. Au fost într-adevăr dosare în care au fost investigat­e persoane care au deţinut funcţii importante în statul român, au fost presiuni externe instituţie­i, dar de fiecare dată le-am făcut faţă şi am o experienţă din această perspectiv­ă“, a mai spus Kövesi.

În plus, Kövesi a vorbit despre fraudele cu fonduri europene şi despre tipologiil­e de fraudă. „În ceea ce priveşte frauda cu fonduri europene, este extrem de relevant să vă spun că în fiecare an DNA a investigat şi a pus pe rol peste 2.000 de dosare. Am realizat raportul OLAF din 2017 şi din anii anteriori şi am văzut că OLAF a deschis în jur de 200 de cazuri în fiecare an sau a închis în jur de 200 de cazuri în fiecare an. Poate nu este o comparaţie potrivită, dar vreau să vă arăt că investigân­d atât de multe dosare suntem familiariz­aţi cu tipologiil­e de comitere a faptelor, în special folosirea fondurilor europene în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, utilizarea de documente false sau incomplete pentru obţinerea de astfel de fonduri sau fapte de corupţie în legătură cu obţinerea sau folosirea acestor fonduri europene“, a mai spus Kövesi care a detaliat tipologiil­e de fraude identifica­te.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania