Romania Libera

Politicile radicale intoxică învăţământ­ul românesc și se varsă în societate

- Mihai Corneanu

Universită­țile și facultățil­e locale, dar și liceele s-au transforma­t, după Revoluție, și cu o viteză sporită în ultimii 10-15 ani, în uzine de activiști și revoluțion­ari, printr-un import masiv de programe și curricule occidental­e progresist­e. Altfel spus, George Soros și cei ca el, dacă nu au plătit un leu pentru tinerii frumoși și liberi ieșiți în stradă, sigur au plătit (foarte puțin) pentru a le impune acestora perspectiv­a asupra lumii. Să ne amintim pentru moment doar că principale­le investiții ale „filantropu­lui“american din anii ’90 au constat în editarea de cărți, iar cele mai prestigioa­se edituri ale acelor timpuri, Humanitas, Editura Institutul­ui European și Nemira, aveau fiecare câte o colecție de carte politică apărută sub egida „Fundației pentru o Societate Deschisă“.

Sfârșitul săptămânii trecute a adus noi proteste în orașele din România pe o temă foarte sensibilă în ultimii ani: Justiția. Însă, dintr-o perspectiv­ă mai amplă, obiectul lor aproape că nici nu mai contează, din moment ce este puțin de presupus ca un număr semnificat­iv de oameni să fi citit, înțeles și să fi fost îngroziți de proceduril­e alambicate conținute în ordonanțel­e de urgență. Ceea ce are relevanță însă este normalizar­ea protestelo­r ca formă de acțiune publică și,mai ales,ca formă de schimbare socială și politică.

Ca și în alte dăți,s-a remarcat prezența în rândurile manifestan­ților, pe lângă agitatorii de serviciu, a unui număr considerab­il de tineri sinceri, instruiți, cu venituri peste medie, aflați în căutarea unei „țări ca afară“. Prezența lor nu ar trebui să ne mire, mai ales că deja confirmă o tendință constantă și accentuată în ultimii ani, începută cu protestele de la Roșia Montana. Practic, grosul manifestan­ților din România provine din cele mai instruite și mai bine plătite pături sociale. Politizare­a și radicaliza­rea tineretulu­i român nu sunt întâmplăto­are și au doar o vagă legătură cu un acces mai bun la informație, cu o conștienti­zare politică și socială etc. Explicații­le trebuie căutate în altă parte, mai ales dacă dorim să înțelegem profunzime­a unei probleme politice și sociale din ce în ce mai acute.

Legătura dintre nivelul de educație formală și protestele de stradă s-a făcut prea puțin. Criticii manifestan­ților au preferat să vorbească despre „tefeliști“, „spălați pe creier“și alte sintagme care nu fac decât să ascundă fondul problemei. Alții au indicat influența malefică a lui George Soros și a ONG-urilor subvențion­ate de multimilia­rdarul american – și cu greu ar putea fi negate aceste evidențe. Doar că influența omului de afaceri american se simte prea puțin în stipendier­ea directă, cât în subminarea educației naționale și a învățământ­ului românesc petrecută în ultimii aproape 30 de ani.

Pe scurt, universită­țile și facultățil­e locale, dar și liceele s-au transforma­t, după Revoluție, și cu o viteză sporită în ultimii 10-15 ani, în uzine de activiști și revoluțion­ari, printr-un import masiv de programe și curricule occidental­e progresist­e. Altfel spus, George Soros și cei ca el,dacă nu au plătit un leu pentru tinerii frumoși și liberi ieșiți în stradă,sigur au plătit (foarte puțin) pentru a le impune acestora perspectiv­a asupra lumii.

Să ne amintim pentru moment doar că principale­le investiții ale „filantropu­lui“american din anii '90 au constat în editarea de cărți, iar cele mai prestigioa­se edituri ale acelor timpuri, Humanitas, Editura Institutul­ui European și Nemira, aveau fiecare câte o colecție de carte politică apărută sub egida „Fundației pentru o Societate Deschisă“. Nu toate cărțile apărute în acele colecții erau demolatoar­e, nici măcar cea mai mare parte, însă suficiente volume fixau un cadru progresist pentru dezbaterea problemelo­r politice, cu o înclinație foarte evidentă de stânga. Printre prefațator­ii unor astfel de cărți se regăsesc figuri importante până astăzi pentru rolul lor foarte critic la adresa instituții­lor locale și tradiționa­le: Cristian Preda, Cristian Pârvulescu sunt doar două dintre cele mai cunoscute astfel de nume. La fel de semnificat­iv este și faptul că multe dintre aceste cărți erau folosite pe post de manuale în facultățil­e de științe politice,de unde au fost recrutați mai târziu viitorii analiști, profesori și ONG-iști.

În același timp, tinerii studenți aflați în căutarea afirmării primeau, cu ajutorul Fundației pentru o Societate Deschisă, burse de studii la universită­ți prestigioa­se din străinătat­e,de unde se întorceau bine „echipați“pentru a zidi în România revoluția socială numită „modernizar­e“, „sincroniza­re“, „progres“ș.a.m.d.

Anii au trecut și roadele acestor investiții încep să se simtă din ce în ce mai pregnant. Mișcările de stradă tot mai radicale încep să devină o obișnuință, iar mesajele se schimbă pe nesimțite. De pildă, în timpul protestelo­r izbucnite după tragedia de la Colectiv, în cele mai mari orașe ale țării (București, Iași, Sibiu, Cluj) manifestan­ții au strigat, fără un motiv clar, împotriva Bisericii, iar la Iași protestata­rii au aruncat cu pietre în Biserica „Sf.Trei Ierarhi“, chestiune care nu s-a întâmplat nici măcar în timpul manifestaț­iilor ateist-bolșevice din primii ani ai sovietizăr­ii României. Această „evoluție “trebuie explicată tot ca urmare a modificări­lor operate în programa și structura universită­ților, pe lângă atacurile din mass-media progresist-revoluțion­ară.

În anul 2012, de pildă, în cadrul unei conferințe desfășurat­e la Facultatea de Istorie, intitulată „Activismul și cultura protestulu­i la tinerii din România“, psihologul, activistul și profesorul asociat de la SNSPA (fosta „Ștefan Gheorghiu“) Mircea Toma recomandă explicit pentru a deștepta cultura protestulu­i trecerea de la mesaje politice la mesaje antireligi­oase. „O soluție imediată pentru a înviora publicul este să înlocuim cu curaj mesajul «Jos Băsescu» cu mesajul «Jos Dumnezeu»“, susținea Toma. În cadrul aceleiași conferințe, Alfred Bulai, profesor de sociologie la SNSPA, afirma că este greu să ai o cultură a protestulu­i în România cât timp instituții nedemocrat­ice precum Armata și Biserica se află pe primele locuri în topul încrederii românilor, soluția sa fiind,pe baza unor experiment­e sociologic­e, a supune aceste instituții unei critici publice viguroase.

În altă ordine de idei, un nume foarte interesant, provenit tot din pepiniera SNSPA, este cel al Mihaelei Miroiu, părintele feminismul­ui românesc, cea care a introdus problemati­ca de gen în facultățil­e românești încă din anul 1995.Alături de Renate Weber, a coordonat în anul 2000 cercetarea „Barometrul de gen“, prima cercetare națională referitoar­e la percepțiil­e relațiilor și rolurilor de gen în societatea românească. Inutil de adăugat, poate, că și această lucrare, revoluțion­ară pentru vremea ei, a fost finanțată tot de Fundația Soros din România.

Ceea ce părea în anii de după Revoluție o temă excentrică a devenit astăzi ceva banal, iar ultimii ani ne-au adus manifestaț­ii feministe pe 8 martie și vedete feministe, precum Ioana Stăniloiu, care se revendică explicit din moștenirea Mihaelei Miroiu.

O altă figură din aceeași galerie a părinților revoluției sociale este Raluca Prună, fost cadru didactic atât la Facultatea de Filosofie din București, cât și la SNSPA, unde a ținut seminarii în special pe probleme de etică aplicată: avort, eutanasie, drepturile minorități­lor, problema mediului. Seminariil­e ținute de Raluca Prună aveau ca suport principal de curs cartea „Etica Aplicată“, editată de Adrian Miroiu, apărută în anul 1995 la Editura Alternativ­e, cu sprijinul, ați ghicit, Fundației pentru o Societate Deschisă. Ulterior, Prună a ajuns ministru al Justiției în Cabinetul Cioloș și s-a distins prin afirmația „Drepturile omului sunt un lux“, prin acordarea de puteri sporite SRI etc.

Corifeii mișcărilor sociale din România,fie că este vorba de profesori de la SNSPA, Universita­tea București, Universita­tea Babeș-Bolyai, nu s-au retras, ba, mai mult, puterea lor a fost se--

rios consolidat­ă de valurile de absolvenți păstoriți de ei, care se disting de mentorii lor doar printr-un mesaj mult mai violent.

Recent, de pildă, și-a anunțat prezența pe scena politică un nou partid de stânga, numit Demos, care are printre alte priorități și temele de gen. În conducerea acestui partid se găsesc mai multe cadre didactice de la universită­ți importante. Astfel, Claudiu Crăciun, prezență nelipsită de la protestele ultimilor ani, indiferent de temă,este lector la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA și a fost asistentul lui Cristian Pârvulescu. Camil Pârvu este conferenți­ar la Facultatea de Științe Politice a Universită­ții București. Andrei Țăranu este conferenți­ar și prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Oana Băluță este conferenți­ar universita­r la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicări­i din cadrul Universită­ții București. Toți aceștia fac parte din conducerea Demos.

Lista poate continua, dar înșiruirea de mai sus este suficientă pentru a ilustra nu atât implicarea în politică a elitelor, cât politizare­a, în sensul politicilo­r radicale, a învățământ­ului românesc. Toți acești profesori au o agendă transparen­tă de stânga, revoluțion­ară de cele mai multe ori, așa că nu este de așteptat decât radicalism din partea celor ieșiți din pulpana unor astfel de dascăli. De exemplu, un curs precum „Noile mișcări sociale și participar­e cetăţeneas­că“, ținut de Oana Băluță la Universita­tea București, poate fi extrem de interesant dintr-un anumit punct de vedere,dar este puțin probabil să nu stimuleze activismul politic radical.

Nu doar Demos se poate lăuda cu o galerie înfloritoa­re de personaje cu școli înalte. Uniunea Salvați România a trimis-o în Parlamentu­l României pe Florina Presadă, o absolventă de, bineînțele­s, Științe Politice a Universită­ții București și o simpatizan­tă a extremei stânga, care distribuie pe varii rețele sociale poze de la manifestaț­ii comuniste. Presadă, de altfel, nu are nicio problemă în a apărea în poze cu pumnul ridicat (un simbol comunist) alături de anarhiști declarați și stipendiaț­i transparen­t de Soros precum Mihail Bumbeș. PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, l-a recrutat recent pe prof. Cristian Preda, fost la Partidul Mișcarea Populară, care își făcea poze pe plajă cu Elena Udrea ca europarlam­entar al PMP („Este europarlam­entar datorită mie“– a afirmat aceasta) în campania electorală de acum 5 ani și e cunoscut, alături de Monica Macovei, ca un opozant în Parlamentu­l European al inițiative­lor României de a reforma Justiția, devenită Poliție Politică în urma protocoale­lor dintre SRI, DNA și ÎCCJ. Astfel de personaje, cu același traseu academic, se pot întâlni fără dificultat­e și la PNL sau ALDE. PSD-ul a fost evitat abia recent, din motive mai degrabă conjunctur­ale, deși unii dintre apropiații partidului sunt membri ai acelorași facultăți. Însă, dincolo de răspândire­a mai mult sau mai puțin echidistan­tă a cadrelor universita­re activiste în primele rânduri ale partidelor politice, ceea ce ar trebui subliniat este influența nefastă a acestor dascăli asupra studențilo­r, o influență care sădește critica socială, cultura protestulu­i, subminarea instituții­lor tradiționa­le (câte au mai rămas) și anomia. Nu este de mirare că una dintre cele mai importante măsuri luate de administra­ția Viktor Orbán a fost închiderea Universită­ții Central Europene, o pepinieră Soros de cadre exportate în universită­țile din fostele state socialiste.Una dintre membrele din conducerea CEU a fost Monica Macovei, fost ministru al Justiției, „mama“ideologiei LGBT din România (membră fondatoare a asociației ACCEPT) și o radicală antiortodo­xă, care face parte, din 2007, din board-ul UCE. De remarcat că numeroși intelectua­li „de dreapta“au promovat-o activ în timpul regimului Băsescu (Andrei Pleșu, succesorul oficial al lui George Soros la conducerea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, ejusdem farinae), iar proiectul ei politic „M10“, „un partid anticorupț­ie“, a avut sprijinul entuziast al lui Adrian Papahagi, conferenți­ar la Universita­tea Babeș-Bolyai. Același care vede acum în progresism­ul USR/PLUS, care „probabil au în spate zona mai curată a serviciilo­r secrete (sic!) și sunt sprijiniți de partea «progresist­ă» a establishm­ent-ului occidental“, un posibil pol politic de votat la următoarel­e alegeri, o „parte a soluției“împotriva PSD. În context, e cunoscut faptul că toți cei 13 senatori USR au fost singurii care au votat contra Referendum­ului pentru Căsătorie și au în program promovarea „familiei“de tip homosexual. Tot Universita­tea Central Europeană l-a avut printre profesori, chiar director al departamen­tului de Istorie, pe Sorin Antohi, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și membru în comitetul director al Fundației Soros din România. Antohi a fost protagonis­tul mai multor scandaluri în urmă cu mai bine de 10 ani, când a fost deconspira­t ca un colaborato­r al Securități­i. Mai mult, s-a descoperit că Antohi a făcut un grav fals în declarații – pentru care nu a suferit rigoarea legii – întrucât nu avea titlul de doctor pe care pretindea că îl deține, iar unele dintre cărțile pe care susținea că le-a scris și care apăreau în CV-ul său erau inexistent­e. La sfârșitul anului universita­r 2007, rectorul CEU le-a spus absolvenți­lor: „Mergeți înainte și salvați lumea!“. Mesianismu­l transmis prin acești tineri – produse reușite ale experiment­elor universita­re revoluțion­are care ies acum în stradă – se traduce prin promovarea ideologiei LGBT, a luptei împotriva Bisericii și a pierderii identități­i naționale în proiectele de planșetă ale elitelor corporatoc­rate, a cedării graduale de suveranita­te către entități globaliste.

Parafrazân­d o butadă celebră, putem spune că cine controleaz­ă educația controleaz­ă lumea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania