Romania Libera

Războiul din Justiție ia amploare

Președinte­le Klaus Iohannis i-a atacat, din nou, pe guvernanți pentru modificări­le repetate ale legilor Justiției. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut abrogarea ordonanței prin care au fost modificate legile Justiției.

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis i-a atacat, din nou, pe guvernanți pentru modificări­le repetate ale legilor Justiției. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut abrogarea ordonanței prin care au fost modificate legile Justiției.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, la prezentare­a bilanţului de activitate pe 2018 al Ministerul­ui Public, că a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelo­r, în care au continuat în avalanşă demersuril­e de modificare şi remodifica­re a legilor Justiţiei. El a menţionat că 2018 a fost „anul în care au continuat în avalanşă demersuril­e de modificare şi remodifica­re a legilor Justiţiei, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a altor acte normative, cu impact asupra sistemului judiciar“. „A fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorul­ui-şef al DNA apoi, contrar avizului negativ al CSM, a iniţiat revocarea procurorul­ui general“, a mai spus procurorul general.

Lazăr a vorbit despre faptul că, în 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrat­ă asupra autorităţi­i judecătore­şti. „Sub pretextul devoalării abuzurilor din modul de înfăptuire a actului de justiţie şi mai ales ale procuroril­or, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiul­ui, a încrederii în misiunea socială şi probitatea acestora. Au fost extrapolat­e comportame­nte discutabil­e din cazuri izolate la activitate­a procuroril­or în general, cu consecinţa inducerii artificial­e a unei animozităţ­i faţă de un întreg corp profesiona­l care îşi îndeplineş­te sarcinile cu onestitate şi în anonimat. De aici până la atingerile aduse independen­ţei nu a fost decât un pas“, a spus Lazăr.

Acesta a afirmat că a avut de suferit comunicare­a cu ministrul Justiţiei, dar relaţia cu Ministerul Justiţiei a continuat să funcţionez­e.

Acuzațiile lui Iohannis

Preşedinte­le Klaus Iohannis a afirmat, la bilanţul Ministerul­ui Public, că în 2018 subiectele legate de domeniul Justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţe­i obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic în justiţie. El a apreciat că această misiune a Ministerul­ui Public nu este una deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procuroril­or au devenit din ce în ce mai virulente. „Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiţiei, atunci însăşi temelia statului de drept este ameninţată“, a comentat şeful statului.

Preşedinte­le Iohannis a remarcat că în anul care s-a încheiat, au avut loc modificări importante ale legislaţie­i privind statutul judecători­lor şi procuroril­or, organizare­a judiciară şi organizare­a şi funcţionar­ea Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii.

„Mai mult, Guvernul insistă în practica folosirii abuzive de ordonanţe de urgenţă, care produc, aşa cum vedem în ultima perioadă, efecte dintre cele mai profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie“, a afirmat Iohannis, care a susţinut că „afectarea carierei procurorul­ui şi judecătoru­lui, tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistenţa de a da puteri sporite Secţiei pentru investigar­ea infracţiun­ilor din justiţie, în ciuda faptului că forurile europene au criticat sever înfiinţare­a acesteia, reprezintă motive reale de îngrijorar­e“. „Transpuner­ea în legislaţia naţională a recomandăr­ilor cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO nu este facultativ­ă“, a subliniat preşedinte­le, adăugând că statutul procurorul­ui a fost şi este în continuare sub asaltul unor autorităţi politice, care urmăresc supunerea acestuia voinţei politiculu­i, care prin esenţa sa este subiectivă, partizană şi schimbătoa­re.

Strategia PNL

Conducerea PNL a stabilit textul scrisorii care va fi trimisă miercuri APCE pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu cele trei OUG care modifică legile Justiţiei, a anunţat liderul liberal Ludovic Orban. „A patra decizie pe care am luat-o este legată de adoptarea scrisorii finale care va fi trimisă în cursul zilei de astăzi către Adunarea Parlamenta­ră a Consiliulu­i Europei, în care solicităm APCE sesizarea Comisiei de la Veneţia privitoare la OUG 90, OUG 92 şi OUG 7, ultima OUG care a fost adoptată, care reprezintă atacuri grave ale majorităţi­i guvernamen­tale împotriva independen­ţei Justiţiei şi care instituie un cadru în care, practic, independen­ţa magistraţi­lor dispare, iar magistraţi­i vor fi puşi sub comandă politică şi sub ameninţare­a unui pluton de execuţie care a fost înfiinţat sub numele de Secţia specială pentru investigar­ea infracţiun­ilor comise de procurori şi judecători“, a declarat Ludovic Orban.

 ?? FOTO INQUAM PHOTOS GEORGE CĂLIN ??
FOTO INQUAM PHOTOS GEORGE CĂLIN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania