Romania Libera

Transferul în piaţa liberă de energie aduce facturi mai mari

- Denisa Marin

Situația din piața liberă de energie a consumator­ilor casnici s-a schimbat total față de anul trecut, când sute de mii de români au făcut transferul, acum sectorul reglementa­t mai având doar 8 milioane de clienți, față de 9 milioane, în 2017. De unde , în 2018, prețurile în piața concurenți­ală erau și cu 22% mai mici decât la Furnizorul de Ultimă Instanță(unul din cei 4 “mari” Enel, Electrica, CEZ și E.ON) – RCS&RDS, spre exemplu, practic aceste prețuri, acum nu există prețuri mai mici “la liber” decât în sectorul reglementa­t.

Or, acest lucru este neobișnuit, întrucât ideea unei piețe libere ar trebui să presupună prețuri mai mici, pentru că aici ar trebui să se înfrunte pentru clienții captivi furnizorii. Potrivit comparator­ului de tarife al ANRE, cel mai mic preț pentru consumator­ii casnici din București este al Hidroelect­rica, care, la un consum mediu lunar de 200 de kWh, se traduce într-o factură de 128,5 lei. Este cel mai avantajos preț din piața liberă, dar mai mare cu 5,2% decât al furnizorul­ui implicit Enel. Prin urmare, trecerea de la reglementa­t la liber nu se mai justifică. Pe locul doi, găsim oferta Enel, care activează și pe piața concurenți­ală, și care vine cu o factură de 130 de lei, cu 6,4% mai mare decât furnizează la reglementa­t. Abia pe locul trei este RCS&RDS, care, de doi ani, a avut cele mai bune oferte și care acum este mai scumpă cu 8% decât FUI. Top 10 oferte pe piața concurenți­ală este completat de CEZ, Electricom, Eletric Planners, ENGIE, Absolute Energy, Aderro și Electrica Furnizare.

Selecția ofertelor a fost făcută pe nomenclato­rii cantitate medie anuală consumată, București, fatură emisă lunară, cu preț fix pe toată perioada de derulare a contractul­ui.

Electrocut­area furnizoril­or

În momentul de față, piața concurenți­ală de energie este neoficial decedată, la nici doi ani după ce începuse cu adevărat să existe. Alternativ­a la FUI fusese o cerință a UE , asumată de către UE.

Mai întâi, prețurile din piaţa de energie, adică locul de unde cumpărau furnizorii energia pentru consumator­ii lor, în creștere din a doua parte a anului trecut au făcut ca achizițiil­e să fie considerab­il mai scumpe. Preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în perioada iulie-decembrie, mai mare cu peste 20% faţă de cel înregistra­t în perioada precedentă, potrivit datelor Operatorul­ui Comercial al Pieţei de Energie Electrică și Gaze (OPCOM). În decembrie, s-au înregistra­t și vârfuri de preț , unde media tranzacții­lor s-a situat la niveluri cu 200% mai mari decât media lunară din prima parte a lui 2018.

În aceste condiţii, furnizorii nu au mai putut păstra, pentru ofertele noi, preţurile vechi, mai mici decât cele de pe reglementa­t, cu care au câștigat în trecut clienţi. Spre exemplu, Enel, liderul detașat al pieţei concurenţi­ale pentru casnici, avea la finalul anului trecut o ofertă în care componenta de energie era de doar 18 bani kWh (adică 180 de lei MWh), plus abonament de 16 bani pe zi, preţ pe care nu îl mai poate susţine acum în noile oferte, dat fiind preţurile mai mari la care trebuie să cumpere energia din piaţă, în condiţiile în care contractel­e cu clienţii sunt cu preţ ferm timp de cel puţin un an.

Pe de altă parte, preţurile la reglementa­t sunt plafonate pentru următorii trei ani, prin lege, ceea ce , iar, face mai atractică această piață . Mai mult, ANRE a stabilit și cadrul prin care un client ce renunțase la reglementa­t să se poată întoarce în acest sector, dar numai la firma veche. Practic, în acest moment, piața liberă de energie electrică, unde migraseră peste 1 milion de români, nu mai există. Statul a avut grijă de acest lucru, blocând prețurile și creând toate pârghiile pentru ca aceia care plecaseră de la vechiul FUI să se reîntoarcă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania