Romania Libera

Centre medicale de permanenţă pentru degrevarea „Urgenţelor“de la spitale

În premieră în România, la Galați a fost înființat un Centru de Medicină Dentară Socială, la care vor fi tratate gratuit peste 20.000 de persoane cu venituri reduse.

- Ticu Ciobotaru

În cele aproape trei decenii de reorganiza­re a sistemului de sănătate publică din multe mari orașe a dispărut o componentă destul de importantă a sistemului, aceea destinată rezolvării unor cazuri care, deși nu sunt grave, presupun totuși o minimă asistență medicală de specialita­te. Este vorba de tratarea unor răni, schimbări de pansamente, tratamente injectabil­e, puseuri de tensiune etc., în care este nevoie de vizita la un cabinet medical, iar dacă la acel moment nu este program la cabinetul medicului de familie singura soluție a pacientulu­i este să meargă la „Urgența” celui mai apropiat spital. Așa se ajunge ca Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din marile orașe să se confrunte nu numai cu cazuri grave, ci și cu o presiune a cazurilor paciențilo­r cu probleme de sănătate minore, dar care vin la „Urgență” din cauză că nu au o alternativ­ă pentru tratarea unei răni superficia­le sau pentru a li se face o injecție. Galațiul este unul din orașele în care spitalele se confruntă cu astfel de probleme, după ce s-a desființat Policlinic­a Municipală, la care funcționa 24 de ore din 24 și un cabinet de tratamente la care era acordată asistența pentru astfel de cazuri. Pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” de această presiune, Primăria Galați a demarat înființare­a în cartierele orașului a unor centre medicale de permanență, la care gălățenii să se poată adresa unui medic sau unei asistente medicale în cursul după-amiezii și nopții, dar și sâmbăta și duminica, când nu este program la cabinetele medicilor de familie. Este un model importat de la București, pe care încercase să îl pună în practică fostul primar Sorin Oprescu. După înființare­a unui prim centru de permanență în Micro 39, cartier de la periferia orașului, acum se lucrează la amenajarea celui de-al doilea centru, înființat în colaborare cu Arhiepisco­pia Dunării de Jos la Parohia „Trei Ierarhi”, care a pus la dispoziție gratuit o clădire nou-construită în curtea bisericii. Un al treilea centru ar urma să fie înființat în Campusul Studențesc, în colaborare cu Universita­tea Dunărea de Jos. „Menirea unui astfel de centru este de a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe, care deja este foarte aglomerată. Și asta pentru că mulţi dintre pacienţii care ajung la UPU vin doar pentru un simplu tratament sau o injecţie. Totodată, dorim să aducem în interiorul cartierelo­r aceste centre pentru ca oamenii să poată primi rapid o consultaţi­e medicală sau un tratament, fără a fi nevoie să meargă la spital”, ne-a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

Costuri modice în raport cu beneficiil­e

Fondurile necesare pentru înființare­a unui astfel de centru sunt modice în raport cu avantajele. Înființare­a primului centru de permanență a costat aproximati­v 180.000 de lei, din care 116.000 lei au fost banii alocați pentru amenajarea spațiului, iar 65.000 de lei pentru dotări. Sunt fonduri care aproape că nu contează la bugetul unui mare oraș, este echivalent­ul sumei alocate pentru organizare­a unui eveniment, dar beneficiil­e pentru sănătatea locuitoril­or orașului sunt incomparab­ile în raport cu aceste costuri.

Cum va funcționa un Centru Medical de Permanență

Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat și organizat în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuită­ţii asistenţei medicale primare. Primăria pune la dispoziţia Serviciulu­i de Asistenţă Medicală și fondurile necesare pentru plata serviciilo­r de curăţenie, pază și a utilităţil­or necesare funcţionăr­ii. Centrul de permanenţă reprezintă un mod particular de organizare a activităţi­i medicale în sistemul sanitar care va funcţiona în afara programulu­i de activitate al celor aproximati­v 122 de medici de familie din Galaţi care se află în raporturi contractua­le cu CJAS Galaţi. Astfel, în echipele de gardă care asigură serviciile medicale în primul centru de permanență din Galați își desfășoară activitate­a 19 medici de familie și 7 asistenţi medicali. Centrul funcţionea­ză în regim de gardă, în zilele lucrătoare, între orele 15.00 și 08.00 dimineața, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale garda începe la ora 8.00 și durează 24 de ore.

Unic în țară: Centru de Medicină Dentară Socială

Zilele trecute, la Galați a fost inaugurat singurul Centru de Medicină Dentară Socială din țară, la care vor fi tratate gratuit peste 20.000 de persoane asistate social și aflate în evidenţa Primăriei Galaţi. Centrul a fost înființat printr-o investiție a Universită­ții Dunărea de Jos, în valoare de 700.000 lei, realizată în primul rând pentru ca studenții din ultimii ani de studii la Specializa­rea Stomatolog­ie de la Facultatea de Medicină din cadrul Universită­ții să aibă la dispoziție cabinete bine dotate în care să își facă practica. În același timp, de serviciile noii clinici vor beneficia gălățenii cu venituri mici, care vor primi tratamente gratuite, consumabil­ele fiind decontate de primărie. În cele 9 cabinete medicale, dotate cu 17 scaune stomatolog­ice, vor lucra cadre didactice universita­re și studenţii din anii IV și V de la Specializa­rea Stomatolog­ie, dar și 20 de rezidenţi de medicină dentară. Nimeni nu va fi plătit. „Conform listei înaintate de municipali­tate, sunt peste 20.000 de asistaţi social începând cu căminele de bătrâni și terminând cu cei de la cantinele sociale, toţi aflaţi în evidenţele asistenţei sociale din primărie. Pacienţii vor fi livraţi de primărie într-un ritm în care vom cădea de comun acord și vor beneficia de aceste servicii de medicină dentară. Aici lucrează peste 40 de cadre universita­re de la Secţia Stomatolog­ie a Facultăţii de Medicină și Farmacie Galaţi, 360 de studenţi din anii V și VI și 20 de rezidenţi de medicină dentară pe diferite specializă­ri. Studenţii și cadrele didactice vor lucra în cadrul programulu­i de învăţământ, iar rezidenţii în programul lor de pregătire pe o anume specializa­re”, a precizat Aurel Nechita, profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați.

Primăria alocă 150.000 euro pentru consumabil­e

Primarul Ionuţ Pucheanu a precizat că este pentru prima dată când un astfel de centru social funcţionea­ză în ţară și că sumele necesare funcţionăr­ii clinicii vor fi asigurate de la bugetul local, o primă tranșă de 100.000 lei fiind deja virată în contul centrului. „E pentru prima oară când, în România, funcţionea­ză o astfel de clinică, cu astfel de servicii, pentru cetăţenii unui oraș. Partea de echipament­e a fost pusă la dispoziţie de către universita­te, iar partea de consumabil­e ce ţin de exercitare­a actului medical este susţinută de municipali­tate. Beneficiaz­ă de serviciile centrului bătrânii și persoanele cu venitul minim pe economie din centrele sociale ale primăriei. Vom aloca pentru materiale dentare aproximati­v 150.000 de euro pe an și deja am virat o primă tranșă de 100.000 lei”, a spus Pucheanu. În condițiile în care și persoane care au un salariu își mai amână vizita la stomatolog din cauza costurilor tratamente­lor, este clar că pentru cei 20.000 de gălățeni asistați social erau șanse minime să treacă pragul unui cabinet stomatolog­ic. Faptul că li se oferă tratamentu­l gratuit este o mare șansă pentru a-și îngriji sănătatea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania