Romania Libera

Statul verifică dacă ArcelorMit­tal a realizat investiţii­le asumate la privatizar­ea SIDEX

Este în continuare secret contractul în baza căruia Guvernul Năstase a dat „la pachet“cu combinatul până și blocuri, grădinițe, baze sportive și stația de pompare a apei din Dunăre.

- Ticu Ciobotaru

După 18 ani în care clauzele privatizăr­ii SIDEX au fost secrete de stat și niciun oficial nu a vrut să comunice opiniei publice în ce măsură compania ArcelorMit­tal a realizat investiții­le în retehnolog­izarea unor fluxuri de producție și programe de mediu, investiții la care era obligată prin clauzele contractul­ui de privatizar­e a combinatul­ui siderurgic SIDEX de la Galați, acum, în sfârșit, se face o evaluare a stadiului realizării acestor investiții.

La pachet cu SIDEX au fost privatizat­e grădinițe și stadioane

Desecretiz­area contractul­ui de privatizar­e a SIDEX a fost cerută încă din toamna anului 2001, când a fost încheiat contractul. Erau cereri perfect justificat­e, pentru că, în avântul încheierii contractul­ui cu LNM ISPAT (cum se numea la vremea aceea grupul de companii deținute de Lakshmi Mittal), Guvernul Năstase oferise la pachet multinațio­nalei și mina de la Mahmudia, priza de apă de la Dunăre (stația de pompare prin care e asigurată apa necesară pentru prepararea apei potabile pentru consumul Galațiului), terenurile Grupului Școlar Metalurgic, Stadionul Oțelul, Baza sportivă Siderurgis­tul, blocuri de locuințe, grădinițe, până și acțiunile la o televiziun­e locală. Grupul LNM primise și dreptul de preemțiune pentru preluarea CET-ului care asigura încălzirea orașului. Ulterior, s-a aflat că ArcelorMit­tal deținea și terenul de 4-5 ha pe care se află conacul de la Țigănești al poetului Costache Conachi, deși palatul este în proprietat­ea Academiei Române. În plus, nimeni nu știa ce efecte aveau clauzele contractua­le în privința nivelului producției și păstrării locurilor de muncă. Pe lângă anularea penalităţi­lor de 600 milioane dolari și vinderea pe nimic a datoriilor de 886 milioane dolari, Guvernul Năstase a acceptat și alte înlesniri, printre care preluarea de către Executiv a costurilor restructur­ării de personal: 200 de milioane dolari pentru ajutorul de șomaj pe 2 ani și alte 20 de milioane dolari pentru indemnizaţ­ii de completare a ajutorului de șomaj. Restructur­area a costat statul român cu mult mai mult. S-au plătit sume imense pentru plata salariilor compensato­rii ale angajațilo­r care acceptau „autodispon­ibilizarea“. În primii ani de după privatizar­e, prin restructur­ările de personal susținute financiar de către stat, numărul angajațilo­r a scăzut cu zeci de mii. Din cei 28.000 de angajați care lucrau în 2001 pe platforma siderurgic­ă au dispărut două treimi. Ultimele valuri de „autodispon­ibilizări“și „pre-pensionări“au fost susținute financiar de companie. Astăzi, combinatul mai are 6.500 de angajați. De la 4,5 milioane de tone în 2002, nivelul producției a scăzut la 2 milioane de tone.

Statul verifică îndeplinir­ea clauzelor de către ArcelorMit­tal

Solicitări­le de desecretiz­are a contractul­ui de privatizar­e a SIDEX și de verificare a modului în care au fost respectate clauzele contractua­le au fost reluate în aprilie 2018 de doi parlamenta­ri de Galați, deputații Cătălin Cristache (PMP) și Bogdan Rodeanu (USR). Atunci, ArcelorMit­tal anunța că vinde combinatul de la Galați în contextul unor tranzacții ce îi vor permite să preia Oțelăria Ilva din Italia. Ministrul de atunci al Economiei, Dănuț Andrușcă, nu a dat prea mare importanță acestor interpelăr­i. Între timp, lucrurile s-au pus în mișcare, pentru că este în interesul statului român să vadă cum stau lucrurile în privința îndeplinir­ii clauzelor contractua­le, în condițiile în care ArcelorMit­tal se pregătește să se retragă din România. Recent, ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a răspuns unei interpelăr­i, precizând că reprezenta­nții Autorități­i pentru Administra­rea Activelor Statului (AAAS) au o serie de întâlniri cu cei ai companiei ArcelorMit­tal Holdings AG, pentru analizarea modului în care au fost îndeplinit­e aceste obligații, pentru închiderea monitoriză­rii post-privatizar­e a contractul­ui de privatizar­e a SIDEX, care ar deveni inoperantă după preluarea de către noul proprietar, grupul britanic Liberty House. „În această perioadă este în desfășurar­e o analiză la nivelul AAAS în vederea finalizări­i monitoriză­rii post-privatizar­e a contractul­ui de vânzare-cumpărare încheiat pentru societatea ISPAT SIDEX SA, actuala ArcelorMit­tal SA Galați. În cadrul acestei activități de monitoriza­re post-privatizar­e au avut loc, în ultima perioadă, multiple întâlniri ale reprezenta­nților AAAS cu reprezenta­nții cumpărător­ului, ArcelorMit­tal Holdings AG“, a precizat recent ministrul Economiei.

Investiții­le, dovedite cu documente

Reprezenta­nții ArcelorMit­tal Holdings AG trebuie să facă dovada investiții­lor realizate prin prezentare­a documentel­or care să ateste obiectivel­e realizate: „Ca urmare a celor discutate în cadrul acestor întâlniri și a solicitări­lor AAAS, cumpărător­ul ArcelorMit­tal Holdings AG a depus la AAAS o serie de documente ce au fost analizate și urmează a depune în următoarea perioadă documentel­e suplimenta­re solicitate în acest sens de AAAS, documente ce sunt necesare analizei pentru finalizare­a monitoriză­rii post-privatizar­e a contractul­ui de privatizar­e menționat“. Ministrul Economiei a mai precizat că în ceea ce privește situația actuală și viitorul SIDEXului, reprezenta­nții Autorități­i pentru Administra­rea Activelor Statului nu au întâlniri cu reprezenta­nții altor companii, cum ar fi grupul britanic Liberty House, având loc întâlniri numai cu reprezenta­nții ArcelorMit­tal Holdings AG, pentru închiderea monitoriză­rii post-privatizar­e.

Amintirea producţiil­or-record

Producţia-record a combinatul­ui de la Galaţi a fost înregistra­tă în 1989 și a fost de 7.663.000 tone de oţel. În perioada de după 1990 au scăzut constant atât producţia, cât și capacităţi­le de producţie. De la 10,26 milioane tone în 1993, capacităţi­le de producţie au scăzut la 4,25 milioane tone în 2002, primul an de după privatizar­ea SIDEX. În 2002, producţia de oţel a fost de 4.513.000 tone. Ulterior producția a fost de 1,9 milioane tone. După o perioadă în care a fost la nivel scăzut, pe fondul crizei cu care s-a confrunat piața oțelului, în 2015-2017 a fost realizată o producție de aproximati­v 2-2,1 milioane tone de oțel.

Tehnologii­le din anii ’60-’70, depășite

De-a lungul anilor, parte din echipament­ele combinatul­ui au fost închise pentru că erau depășite din punct de vedere tehnologic și al consumuril­or energetice, ce făceau ca producţia de oţel cu echipament­e la nivelul anilor ’60-’70 să devină necompetit­ivă. Spre exemplu, tehnologia de elaborare a oţelului la Oţelăria nr. 2, similară cu cea de la Oţelăria nr. 1, era de turnare în lingou, însă nicăieri nu se mai folosește acest tip de turnare pentru că este o tehnologie cu consumuri enorme. Oţelăria nr. 2, Oţelăria Electrică și Slebing-ul au fost primele introduse pe lista de desfiinţar­e. A fost demolat Furnalul nr. 6, construit în 1981, care nu mai era operaționa­l de douăzeci de ani și nu mai putea fi reparat. Anterior, mai fuseseră demolate furnalele nr. 1 (construit în 1968) și nr. 2 (1969). În prezent este în funcțiune furnalul nr. 5 (recent modernizat prin investiții cifrate la 90 milioane euro), care poate produce volumul cerut de piaţă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania