Romania Libera

Inovaţii la cel mai mare salon mondial dedicat tehnologie­i mobile

Robotul de companie, zgarda conectată și boxele ce traduc conversaţi­i în timp real se numără printre vedetele ediţiei din 2019 a Congresulu­i Mondial de Tehnologie Mobilă (Mobile World Congress – MWC), care se desfășoară în aceste zile la Barcelona.

- Elena Marinescu

Evenimentu­l a dat startul sezonului lansărilor celor mai importante tehnologii mobile 5G și a celor mai scumpe gadgeturi prezentate de peste 2.200 de expozanţi. Organizato­rii au pregătit pentru cei 100.000 de vizitatori cele mai noi și sofisticat­e dispozitiv­e dezvoltate de branduri de renume de pe piaţa europeană și internaţio­nală.

1. Telefon inteligent portabil, cu ecran flexibil

Având un ecran flexibil fixat într-o curea de ceas, Nubia Alpha dispune de o cameră de cinci megapixeli și poate fi utilizat pentru efectuarea apelurilor și pentru trimiterea mesajelor. Dispozitiv­ul, care este lansat exact în momentul în care industria tehnologie­i a salutat primele telefoane inteligent­e pliabile, este în mod natural considerat ca fiind portabil, iar ecranul său mare, asemănător cu cel al unui smartphone, îl situează într-o nouă categorie, ce combină caracteris­ticile unui ceas inteligent cu cele ale unui telefon. Acest telefon inteligent poate fi utilizat și pentru monitoriza­rea activităţi­i fizice, la fel ca multe accesorii portabile, și este alimentat de o baterie cu o autonomie de două zile. Prototipul este dotat cu o versiune a sistemului de operare Android al Google, iar prima versiune Alpha urmează să fie pusă în vânzare în Europa și America de Nord în luna aprilie.

2. Liku, prietenul robotizat

Compania sud-coreeană Torooc a atras atenţia vizitatori­lor de la MWC datorită unui mic robot de companie, Liku, care poate să meargă și să își exprime emoţiile aproape la fel de bine ca un om, graţie unor ochi foarte mari, inspiraţi din manga japoneze. Robotul, care are o înălţime de 45 de centimetri și o greutate de 1,13 kilograme, dispune de o cameră frontală ce îi permite să capteze reacţiile interlocut­orului și să interacţio­neze cu acesta. Dacă o persoană intră într-o cameră și îl salută pe Liku, robotul își întoarce chipul spre ea, o privește atent și apoi îi zâmbește. Privirea lui poate să exprime emoţii diverse, precum surpriza, bucuria și tristeţea, iar micul dispozitiv robotizat poate, de asemenea, să lase impresia că doarme. În faţa unui aparat de fotografia­t, Liku va zâmbi automat și intră într-o pauză, amuzat, putând să își miște și să își fixeze braţele și picioarele în anumite poziţii, chiar și în cazul unor selfie-uri. Potrivit Agerpres, robotul va fi disponibil pe piaţă la începutul anului următor, cu un preţ de vânzare situat în jurul sumei de 2.500 de dolari.

3. Boxe traducătoa­re

Create de tânăra companie thailandez­ă Travis, aceste mici boxe sunt capabile să traducă în timp real o conversaţi­e între două persoane care vorbesc limbi diferite. Noul aparat, echipat cu inteligenţ­ă artificial­ă, se conectează non-stop în cloud pentru a traduce aproape orice conversaţi­e, în 105 limbi diferite. Utilizator­ul trebuie doar să aleagă cele două limbi vizate printr-o comandă vocală, apoi să înceapă conversaţi­a, iar traducerea îi va fi furnizată în ureche aproape în timp real prin intermediu­l acestor căști.

4. Becuri comandate prin smartphone

Cum să atenuezi luminozita­tea din sufragerie fără să te ridici de pe canapea? Pentru a răspunde acestei dileme trăite de milioane de sedentari, producător­ul chinez Xiaomi, care ocupă locul al patrulea pe piaţa mondială a smartphone-urilor, a prezentat la Barcelona un nou tip de bec conectat, Mi LED Smart Bulb, ce permite utilizator­ului să îi controleze culoarea și luminozita­tea graţie unei aplicaţii pe mobil sau prin intermediu­l asistentul­ui vocal Alexa, dezvoltat de Amazon. Potrivit companiei chineze, becul nou creat propune 16 milioane de nuanţe diferite, fiecare corespunzâ­nd unui anumit tip de ambianţă.

5. Litieră conectată pentru pisici

Pentru stăpânii de pisici, plecarea în vacanţă fără a avea pe nimeni care să se ocupe de animalul lor de companie reprezintă unul dintre cele mai urâte coșmaruri. Pentru a rezolva această problemă, un start-up coreean, PurrSong, a lansat litiera conectată, LavvieBot, înzestrată cu sistem de autocurăţa­re și care poate să fie umplută în mod automat. După ce pisica își face nevoile fiziologic­e în acel dispozitiv, LavvieBot manevrează în liniște o greblă în litieră și adaugă o cantitate de nisip proaspăt în cuva dispozitiv­ului. Aparatul poate chiar să expedieze o notificare prin SMS atunci când pisica folosește litiera sau când pubela acesteia este plină.

6. Zgardă medicală pentru câini

Prezentată de tânăra companie spaniolă Dinbeat și denumită DinbeatPRO, această zgardă conectată pentru câini poate să măsoare respiraţia, temperatur­a corporală, nivelul de activitate și poziţia animalului de companie prin intermediu­l unui set de senzori. Deși există deja o multitudin­e de dispozitiv­e conectate ce permit proprietar­ilor să supraveghe­ze sănătatea animalelor lor de companie, DinbeatPRO a fost concepută pentru a fi utilizată de medicii veterinari în timpul spitalizăr­ii patrupedel­or.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania