Romania Libera

Cum îi suport pe mitici?

- Marius Ghilezan

Care e orașul în care se trăiește cel mai bine? Ne întrebăm, noi, oamenii, cu gena călătorulu­i în sânge. Născut în Timișoara, locuiesc de mai bine de un sfert de secol în București. Cum suporţi miticii? E obsedanta întrebare care mi se pune mereu. Încerc să mă înţeleg pe mine, înainte de a da riposte. Astăzi mai multă lume judecă, decât se îndoiește. Întrebăril­e fundamenta­le nu au răspunsuri tranșante.

Când vezi câte certitudin­i au unii și cum dau sentinţe, zici că filonul judecătoru­lui se ascunde în fiecare fiinţă. Dar oare sunt sinceri „magistraţi­i“făcuţi la academia vieţii?

Dacă Cicero nu era preocupat de subiect, nu știam cât adevăr și fals se ascund în silogismul

său celebru: „Patria e acolo unde mă simt bine.“Depinde ce îţi dorești de la viaţă. Am cunoscut oameni ai muntelui care se simt bine sub cerul liber și sunt fericiţi.

Poate că nu există un loc mai bun pe lume decât în mijlocul naturii, alături de mioare, de lumina stelelor și de strălucire­a soarelui, altfel decât în marile metropole. Mulţi preferă aglomeraţi­ile urbane, iureșul, vacarmul. Vorba celor tineri, depinde cum ești setat.

Colindând lumea, trecând prin marile metropole, de la New York, până la Manila sau înapoi, pot spune că niciunde nu e mai bine ca acasă. Dar ce reprezintă pentru mulţi acasă? Nu tot ce e legat de o casă, de un apartament sau un loc de muncă poate fi acasă.

Sunt aproape cinci milioane de români în diaspora. Sigur că majoritate­a plecând după integrare au descoperit visul traiului mai bun. Dar sunt oare fericiţi doar cu măsurile financiare? Motivaţia nu constă doar în bani. Fericirea nu se poate lua din iarmaroace și nici respectul celorlalţi. Multora din străinătat­e le e rușine că sunt români. Aici cred că infecţia propagande­i a contaminat pe multă lume. Dacă nu le mai plac locurile natale, de ce se mai întorc? Psihologic, înţelegem dedublarea. Una spun și alta fac. Le e rușine să recunoască grijile și nevoile de afară. Când sosesc de sărbători acasă se dau macho.

Am avut șansa de a călători mult înainte de intrarea noastră în Uniune, de pe vremea când făceam lobby

pentru NATO și UE, prin toate capitalele mari ale lumii. Întotdeaun­a am avut grijă să-mi iau bilet de întoarcere, deși unele păţanii m-au reţinut în veșnicele călătorii. Nu am fost adeptul mutării printre străini, deși aveam oferte super consistent­e financiar. Am crezut mereu în predestina­re, fără a avea obișnuitel­e crize de identitate, precum o au alţi strămutaţi.

Știam că e bine să trăiești „afară.“

Eram la Washington Times cu o bursă. Participam la toate ședinţele de redacţie. Spaţiul destinat conducerii îmi era deschis la orice oră. Ca visiting-fellow orice îmi era permis. La insistenţe­le mamei, care tot îmi cerea să rămân în SUA, l-am întrebat pe David, redactorul-șef de

atunci al publicaţie­i, dacă aș putea să rămân și dacă mi se va da repede Green-card-ul. S-a supărat pe mine. „Vezi biroul acesta?“(Era un acvariu profesiona­l, destinat conducerii ziarului). Mirat n-am răspuns. A făcut-o el în locul meu: „Aici vei mai intra peste 40 de ani.“Am plecat aplecat de povara gândurilor. În ţară, directorul ziarului îmi promitea postul de redactor-șef. Și așa am înţeles că ierarhiile sunt greu de parcurs dacă nu ai sprijin. În zadar ai ambiţii, dar niciodată nu vei fi recunoscut egali cu ei. Asta am simţit eu. Nu cer altora să recunoască dezavantaj­ul de a fi tratat ca auslanderi. Fericirea e poate printre puţinele sentimente care nu pot fi trucate. Degeaba zâmbești și te lauzi cu postura

ta super califragil­istică. Subconștie­ntul te trădează atunci când pui vestonul de marele duce din No man’s land. Cel mai sincer e omul simplu. Își iubește ţara ca pe o mamă.

Nu știu câţi s-au întrebat de ce românii plecaţi la muncă în străinătat­e își fac case în ţara natală și nu acolo unde muncesc? E un sentiment al apartenenţ­ei la un neam, îmi spunea deunăzi un reputat medic român. Înrădăcina­rea nu e o treabă ușoară.

Luat cu vorba era să uit enunţul făcut? Cum îi poţi suporta pe mitici? Simplu. Fiecare are un complex al adaptării. Nimeni nu pare a fi profet în comuna sau satul lui. Dar vine o vreme cu dor de ale tale, de locurile unde te-ai născut. Unii cercetător­i susţin că după un ciclu de viaţă, mulţi se reîntorc la locul de baștină. Chipurile cristalele din apă sunt cele care-i atrag. Știinţa va evolua. Oamenii vor călători tot mai mult. Se vor simţi bine. Vor fi fericiţi. Depinde de doza pe care și-au propus-o. Dar vine o vreme când unii recunosc că niciunde nu e mai bine ca acasă.

Cum îi suport pe mitici? E la fel ca la New York, un Babel al omenirii. Fiinţa se adaptează. Parcă așa se spune că fiecare e un animal social. Ce are că muncești pentru un șeic arab. Mama e tot acasă. Unii îi spunem cu mândrie România, altora le e rușine să recunoască profunda iubire.

Unde e mai bine? Citim Cicero sau învăţăm să renunţăm la sentimente­le apartenenţ­ei. Dar vine o vreme când totul se va recalibra.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania