Romania Libera

Ce procente au candidații la euroaleger­i

Comisarul european Corina Crețu are cea mai mare cotă de încredere dintre candidații la alegerile pentru Parlamentu­l European. Românii cred că fostul președinte Traian Băsescu i-ar reprezenta cel mai bine în PE.

- Romulus Georgescu

Comisarul european Corina Crețu are cea mai mare cotă de încredere dintre candidații la alegerile pentru Parlamentu­l European. Românii cred că fostul președinte Traian Băsescu i-ar reprezenta cel mai bine în PE.

Comisarul european Corina Crețu se bucură de o cotă de încredere de 30%, potrivit unui sondaj naţional realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie. Crețu are cea mai mare cotă de încredere dintr-o listă de candidați la alegerile europarlam­entare – unii dintre ei confirmați oficial,alții posibili candidați. 7,6% dintre respondenț­i au foarte multă încredere în Crețu, iar 22,4% au multă încredere. Corina Crețu a anunțat că va candida din partea Pro România la alegerile pentru Parlamentu­l European din data de 26 mai.Corina Crețu a fost membru PSD, dar în ultima perioadă relațiile dintre aceasta și partidul condus de Liviu Dragnea s-au deteriorat.În calitate de comisar european, Crețu a criticat de mai multe ori Guvernul Dăncilă pentru faptul că nu depune proiecte de atragere a fondurilor europene.

Potrivit sondajului, Ecaterina Andronescu (PSD) are o cotă de 22,6% încredere (8,2% foarte multă încredere; 14,4% multă încredere). PSD nu și-a stabilit candidații la europarlam­entare, iar deocamdată Ecaterina Andronescu nu și-a exprimat intenția de a candida. Însă, potrivit sondajului, ea îi devansează pe toți potențiali­i candidați ai PSD.Astfel, Rovana Plumb beneficiaz­ă de încrederea a 14,7% dintre respondenț­i (5% foarte multă încredere; 9,7% multă încredere).Potrivit informații­lor neoficiale,Rovana Plumb se află printre cei care doresc un loc eligibil, fiind propusă de PSD Dâmbovița. La rândul său, europarlam­entarul Ioan Mircea Pașcu are o cotă de 12,7% (4,3% foarte multă încredere; 8,4% multă încredere). Pașcu și-a depus candidatur­a pentru un nou mandat în Parlamentu­l European, fiind susținut de PSD Satu Mare.

Traian Băsescu, posibil candidat

Fostul președinte Traian Băsescu beneficiaz­ă de încrederea a 21,2% dintre respondenț­i (5,6% foarte multă încredere; 15% multă încredere). Întrebaţi care este cel mai bun lucru pe care l-a făcut ca președinte Băsescu, românii au răspuns: a făcut justiţie, a dus lupta anticorupţ­ie (5,5%); intrarea/integrarea în UE (3,9%); a fost dur, curajos, puternic în politică (3,7%).În schimb, când vine vorba de o posibilă candidatur­ă a lui Băsescu din partea PMP, 21% spun că și-ar dori, în timp ce 39% nu doresc acest lucru. Pentru 24% dintre respondenţ­i acest lucru nu are importanţă, iar 16% nu știu. Trebuie menționat că, în majoritate­a sondajelor de opinie, PMP, partidul lui Traian Băsescu, este cotat cu mai puțin de 5%, pragul electoral necesar pentru a accede în Parlamentu­l European. Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida pentru PE, pentru a îmbunătăți scorul PMP. Întrebat dacă PMP va trece pragul electoral, la scrutinul europarlam­entar, fără numele său printre candidaţi, Băsescu a spus: „Trece la limită, da, dar mai sigur ar fi cu mine cap de listă“.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu are o cotă de încredere de 15,9% (5,4% foarte multă încredere; 10,5% multă încredere). Numele lui Diaconescu a fost invocat ca posibil candidat al PMP la euroaleger­i,dar o decizie finală va fi anunțată în perioada următoare.

Ce cotă are Dacian Cioloș

Fostul premier Dacian Cioloș are o cotă de încredere de 18,7% (5,6% foarte multă încredere; 13,1% multă încredere). Cioloș va deschide lista USR-PLUS pentru Parlamentu­l European. Cristian Ghinea (USR) este cotat cu 5,7% (1,8% foarte multă încredere; 3,9% multă încredere). Ghinea ocupă poziția a doua pe lista comună PLUS-USR.

16,1% dintre respondenț­i au încredere în Norica Nicolai, care ocupă primul loc pe lista ALDE pentru alegerile europarlam­entare. 3,8% au foarte multă încredere, iar 12,3% au multă încredere. Colega sa de partid Renate Weber se bucură de încrederea a 10,1% dintre cei intervieva­ți (2,4% foarte multă încredere; 7,7% multă încredere).

În liberalul Siegfried Mureșan au încredere 7,7% dintre respondenț­i (2,2%

foarte multă încredere; 5,5% multă încredere). Lista PNL este aproape de finalizare, iar Siegfried Mureșan figurează pe locul 2. Acesta a fost membru PMP, dar a trecut la PNL. La rândul său, Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia, beneficiaz­ă de încrederea a doar 5,5% dintre intervieva­ți (1,7% foarte multă încredere; 3,8% multă încredere). Hava ocupă locul 3 pe lista PNL. Tocmai lipsa de popularita­te a candidațil­or din partid a determinat conducerea PNL să caute nume din afara formațiuni­i. Astfel, liberalii i-au propus primul loc pe lista pentru Parlamentu­l European realizator­ului TV Rareș Bogdan. Acesta a anunțat că va da un răspuns în următoarel­e săptămâni.

Cine ar fi cel mai bun reprezenta­nt la Bruxelles

Când sunt întrebați cine ar reprezenta cel mai bine România la Bruxelles în calitate de europarlam­entar, răspunsuri­le celor chestionaț­i sunt ușor diferite. Fostul președinte Traian Băsescu a fost nominaliza­t de 13,1%

dintre respondenţ­i drept cel mai bun reprezenta­nt pe care l-ar avea România la Bruxelles. Potrivit sondajului BCS,Traian Băsescu este urmat de Dacian Cioloș (cu 12,4%) și Corina Creţu (cu 11,8%). Ecaterina Andronescu (PSD) a câștigat încrederea a 7,8% dintre respondenț­i, iar colega sa de partid Rovana Plumb este cotată cu 4%.

3,8% dintre cei intervieva­ți răspund că ar fi bine reprezenta­ți de Ioan Mircea Pașcu, europarlam­entar PSD.

Această întrebare a fost liberă, fără variante de răspuns,motiv pentru care apar și numele unor lideri care nu vor candida la alegerile europarlam­entare. Președinte­le Klaus Iohannis este văzut de 1,1% dintre români drept cel mai potrivit reprezenta­nt la Bruxelles.Aceeași cotă o are și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, 1% din cei intervieva­ți o nominalize­ază pe Laura Codruța Kövesi. În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost nominaliza­t doar de 0,6% dintre români. Președinte­le PNL, Ludovic Orban, are același procent.

 ??  ?? ÎN URMĂTORII POSIBILI CANDIDAŢI LA ALEGERILE EUROPARLAM­ENTARE AVEŢI MAI DEGRABĂ ÎNCREDERE SAU NEÎNCREDER­E?
ÎN URMĂTORII POSIBILI CANDIDAŢI LA ALEGERILE EUROPARLAM­ENTARE AVEŢI MAI DEGRABĂ ÎNCREDERE SAU NEÎNCREDER­E?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania