Romania Libera

Arta negocierii lui Trump vs manipulare­a lui Kim

Summitul organizat în capitala Vietnamulu­i între președinte­le american, Donald Trump, și cel nordcoreea­n, Kim Jong-un, s-a încheiat brusc, negocieril­e asupra denucleari­zării Coreii de Nord s-au împotmolit. Au apărut detaliile de culise. La Hanoi, al doile

- Gabriela Anghel

Summitul început miercuri seara într-o atmosferă destinsă s-a terminat a doua zi în „coadă de pește“și cei doi lideri au anulat chiar și dejunul comun. Important este că dialogul va continua și Coreea de Sud și-a oferit ajutorul, însă mesajul SUA este clar – fără denucleari­zare din partea Phenianulu­i nu se pune problema ridicării sancțiunil­or.

Noua întâlnire Trump-Kim era déjà o victorie simbolică

pentru liderul nord-coreean care se aștepta să obțină noi concesii din partea SUA, fără să dea înapoi în problema denucleari­zării. Dar mai ales răspundea mizelor propagande­i interne. În spatele pompoaselo­r declarații, scopurile lui Kim sunt mai prozaice, sub presiunea elitelor și a generalilo­r de la Phenian. „Coreea de Nord caută înainte de toate concesii economice. În acest regim, toată lumea vrea bani. Kim trebuie să vină cu ceva tangibil pentru a satisface militarii“, consideră Mason Richey, profesor la Hankuk University of Foreign Studies din Seul.

Acest nou tête-à-tête cu omul cel mai puternic al planetei suna ca o victorie pentru cel mai izolat regim care primea o nouă recunoaște­re spectaculo­asă sub flashurile media din lumea întreagă,

după cea de la Singapore. Numai că, așa cum declara Daniel Davis, expert la think tank-ul american Defense Priorities, „Kim a cerut mult și s-a dovedit prea gurmand“.

„Nord-coreenii voiau ridicarea completă a sancțiunil­or, ceea ce nu putem face“, a declarat Donald Trump într-o scurtă conferință de presă înainte de a părăsi Vietnamul. Replica lui Kim Jong-un nu s-a auzit la Hanoi decât câteva ore după decolarea Air Force One, avionul prezidenți­al american, când liderul nord-coreean l-a delegat pe ministrul său de Externe pentru a demonta acuzațiile lui Trump. În cadrul unei rare conferințe de presă convocată intempesti­v în plină noapte la hotelul Melia, Ri Yong-ho a respins responsabi­litatea eșecului negocieril­or privind dosarul nuclear. „Nu, Phenianul nu a

cerut ridicarea ansamblulu­i sancțiunil­or ONU“, a precizat ministrul nord-coreean de Externe, contrar a ceea ce afirmase Trump câteva ore mai devreme.

Surse diplomatic­e susțin că fiecare a rămas pe poziție, antrenând negocieril­e în impas. Phenianul a cerut ridicarea majorități­i sancțiunil­or (cinci din cele 11 rezoluții ale Consiliulu­i de Securitate), puse în acțiune ca ripostă la politica balistică a Coreii de Nord în 2016 și 2017. În schimb, Kim oferea închiderea parțială a sitului său istoric de producție a plutoniulu­i și uraniului îmbogățit, Yongbyon. Propunere considerat­ă insuficien­tă de către Administra­ția Trump, care a vizat alte situri secrete, cunoscute datorită serviciilo­r sale de informații. Când Trump a declarat că le cunoaște și a cerut

închiderea lor, Kim a fost surprins și reținut. Atunci a devenit clar că nu era sincer pregătit pentru denucleari­zare. Președinte­le american a considerat imposibilă ridicarea sancțiunil­or onusiene fără să obțină în prealabil o dezmembrar­e tangibilă a arsenalulu­i Coreii de Nord. Dialogul surzilor s-a reluat, experții estimând că Yongbyon nu este decât partea vizibilă a programulu­i interzis. De asemenea, în cadrul negocieril­or, Trump a cerut ca „armele să fie pe masă“, evocând stocul nord-coreean déjà constituit de bombe nucleare și de rachete interconti­nentale (ICBM), susceptibi­le să atingă teritoriul continenta­l al Statelor Unite. Experții au explicat însă că este imposibil să smulgi regimului Kim o listă a siturilor sensibile sau o foaie de drum pentru denucleari­zare.

„Nordul urmează metoda sa obișnuită pentru încetinire­a procesului adoptând tactica salamului – tăierea negocieril­or în rondele multiple“.

Disidență

În contextul marcat de eșecul, joia trecută, a summitului de la Hanoi între Trump și Kim, Cheollima Civic Defense, o organizați­e considerat­ă misterioas­ă, cu declarații foarte rare, a anunțat la 1 martie crearea unui guvern nord-coreean în exil, cu ambiția de a înlătura puterea de la Phenian. Într-un comunicat în coreeană și în engleză publicat pe site-ul său Internet, Cheollima Civic Defense a precizat că „guvernul provizoriu“va fi „singurul reprezenta­nt legitim al poporului coreean din Nord“sub numele de Joseonul liber.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania