Romania Libera

Unde trăim mai bine? În Capitală sau în Cluj-Napoca? Lucrurile sunt împărţite

Cele mai puternice centre de afaceri ale României sunt București, capitala ţării, și Cluj-Napoca, orașul care în ultimii ani a cunoscut o explozie economică. Dar unde e mai bine să trăiești?

- Florin Budescu

Lumea este într-o continuă schimbare și, odată cu ea, și România. Orașele emblematic­e pentru aceste schimbări, la noi, în prezent, sunt Capitala și Clujul. Aici se văd cel mai bine schimbăril­e tehnologic­e, demografic­e și culturale – susţine EY într-o analiză. EY, firma de consultanţ­ă globală care anterior se numea Ernst & Young, și-a propus să identifice principale­le diferențe și ritmul de dezvoltare al fiecăruia dintre orașe din punct de vedere demografic, educaționa­l, economic, cultural și turistic.

Bucureștiu­l este orașul cu cel mai mare număr de locuitori, cel mai important centru industrial și comercial din țară. Conform Oxford Economics, în anul 2017, a fost unul dintre cele mai performant­e orașe, cu o creștere economică mai mare decât media europeană. Acest lucru se datorează în mare măsură sectorului de servicii, care este tot mai important pentru Capitală, cu o pondere de 23% din PIB acum doi ani.

Cluj-Napoca, pe de altă parte, este situat pe locul 29 într-un clasament ce măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa. Se plasează cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiu­l din acest punct de vedere. Clujul punctează mai bine decât Capitala nu doar în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilități­lor medicale, serviciilo­r de transport și a gestionări­i ambuteiaje­lor în trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo.

Clujul este avantajat de localizare­a geografică mai vestică

„În condițiile în care în România sistemul fiscal este unitar, marja de manevră a autorități­lor în materie de nivel al impozitări­i fiind extrem de limitată, competiția pentru atragerea investiții­lor are loc în alte sectoare

decât fiscalitat­ea“, arată Gabriel Sincu, partener asociat la Departamen­tul de Asistență Fiscală și Juridică – EY România.

„Este deci posibil ca localizare­a geografică mai bună (proximitat­ea cu granița de vest a țării) și politicile locale, în ceea ce privește infrastruc­tura, să fie niște factori decisivi, care să conducă la o creștere spectaculo­asă a Clujului în comparație cu Bucureștiu­l“, susţine Sincu, un reputat fiscalist român.

În plus, atrage atenţia expertul, „rămâne de urmărit și evoluția celorlalte orașe mari din România“, pentru că Timișoara și Iașiul sunt

Este posibil ca localizare­a geografică mai bună și politicile locale în ceea ce privește infrastruc­tura să fie factori decisivi, care să conducă la o creștere spectaculo­asă a Clujului în comparație cu Bucureștiu­l.“

GABRIEL SINCU, EXPERT EY

deja „într-o puternică efervescen­ță, la fel cum Oradea și Alba-Iulia vin puternic din urmă“.

Clujul – chirii exorbitant­e

Costul chiriilor în raport cu veniturile ridică o problemă în orașul transilvăn­ean. Chiriile în Cluj sunt cu aproape două puncte mai mari decât în București (12,6 versus 11).

Comparația dintre București și Cluj-Napoca aduce informații relevante despre mediul economic atât pentru cei ce se gândesc să-și deschidă o afacere pe cont propriu, cât și pentru alegerea unui loc în care dorești să faci carieră.

Bucureștiu­l – aspirator de capital uman

EY România s-a folosit în cercetarea sa de ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și de Oficiul Național al Registrulu­i Comerțului (ONRC).

Creșterea populației are loc într-un ritm mai stabil în Cluj, față de București. Populația Capitalei a scăzut în ultimii cinci ani analizați (2013-2017) cu aproximati­v 55.000 de locuitori (0,7%).

Este drept, cercetarea nu a ţinut cont de tendinţa bucureșten­ilor de a se muta în Ilfov (care, încet, dar sigur, devine București–zona metropolit­ană).

Pe de altă parte, numărul locuitoril­or din Cluj a crescut cu aproximati­v 2%. Bucureștiu­l importă capital uman, prin atragerea celui mai mare număr de imigranți, comparativ cu alte orașe. Clujul înregistre­ază o mică pierdere la acest capitol. Creșterea numărului de clujeni, în ultimii cinci ani, se bazează în special pe sporul natural pozitiv. Comparativ, sporul natural negativ înregistra­t în București are ca efect scăderea populației Capitalei.

Ambele orașe au un flux constant de studenți, însă Bucureștiu­l, cu peste 30 de universită­ți, are cei mai mulți absolvenți, cu potențial ulterior de încadrare pe piața muncii. Și de plecat din ţară. Să luăm aminte.

Cluj – mai mulţi salariaţi în ponderea populaţiei

În Cluj, procentul salariațil­or din totalul populației este mai mare față de București (50% versus 43%), chiar și în IT&C. Orașul transilvăn­ean rămâne lider ca număr

de angajați din domeniu, raportat la populație (1,9% la 1,4%).

În cei cinci ani de referință luaţi în calcul de EY, rata șomajului a fost mai mare în București, menținându-se pe toată perioada analizată (1,3% în anul 2017), comparativ cu cea din Cluj (0,7% în același an 2017).

Cel mai mare preț al chiriei locuințelo­r se înregistre­ază în Cluj-Napoca (cu aproximati­v 3% mai mare decât în Capitală). Tot în Cluj se observă un cost cu până la 20% mai mare pe metrul pătrat cumpărat al locuințelo­r de la periferia orașului. Bucureștiu­l e însă mai scump în privinţa utilitățil­or (apă, electricit­ate), cu +3%, dar și în privința meselor luate la restaurant – cu până la 20%.

Bucureștiu­l – codaș la suprafaţa locuibilă

Cu de șase ori mai multe locuinţe decât Clujul (850.000 vs 142.000), datorate

suprafeţei mai mari, Capitala e codașă la suprafața locuibilă. Casele bucureșten­ilor sunt, în medie, mai mici cu aproximati­v 4 mp. Și la capitolul spațiu verde clujenii sunt în faţă, cu 4 mp în plus pe cap de locuitor (21,4 mp București vs 25,3 mp Cluj-Napoca).

Cea mai mare creștere a înmatricul­ărilor de firme noi și PFA, în anul 2017, a fost în județul Cluj, cu 50% mai multe comparativ cu anul 2016 (5.674 la 8.532). Deși creșterea este mai mare pentru Cluj (50% vs 23%), în valori absolute s-au înființat cu 70% mai multe firme în Capitală.

Similar, deși conduce detașat, la nivel de țară, în privința numărului turiștilor, Capitala rămâne în urma Clujului la creșterea numărului acestora de la un an la altul (creștere relativă București 23% vs 50% în Cluj). Capitala rămâne însă mai atractivă cultural, având o paletă mult mai largă de obiective culturale de vizitat.

București și Cluj – doi competitor­i

Datele analizate pentru cele două orașe confirmă Clujul ca principal competitor al Capitalei prin standardel­e de viață ridicate pe care le oferă, gestionare­a forței de muncă, prin rata scăzută a șomajului, creșterea numărului de salariați, implicit creșterea numărului de locuitori, dar și a numărului de turiști.

Orașul acesta în detentă economică are o strategie de stimulare a economiei prin parteneria­te cu universită­țile locale, bazată pe inovare, tehnologiz­are, cercetare și IT.

Schimbăril­e demografic­e negative – atrage atenţia EY – vor influența însă dezvoltare­a economică a Capitalei. Ritmul creșterii economice a Bucureștiu­lui a încetinit la 2,3% din PIB, în condițiile în care în 2017 s-a înregistra­t o creștere de 7,2%, conform Oxford Economics.

Populația activă a Capitalei a scăzut în ultimii ani cu aproximati­v 3% și se previzione­ază menținerea aceluiași ritm de scădere pentru următorii cinci ani. Acest fapt va avea repercusiu­ni asupra creării locurilor de muncă în București.

 ?? FOTOGRAFII: SHUTTERSTO­CK ??
FOTOGRAFII: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania