Romania Libera

Preferințe­le românilor pentru euroaleger­i și prezidenți­ale

- Romulus Georgescu

PSD a scăzut sub 25% la intenţia de vot, fiind urmat la mică distanță de PNL, potrivit unui sondaj IMAS referitor la alegerile europarlam­entare. Klaus Iohannis nu ar avea nicio problemă să câştige încă un mandat de președinte. PSD și ALDE caută un candidat care să se lupte cu Iohannis.

PSD a scăzut sub 25% la intenţia de vot, fiind urmat la mică distanță de PNL, potrivit unui sondaj IMAS referitor la alegerile europarlam­entare. Klaus Iohannis nu ar avea nicio problemă să câștige încă un mandat de președinte. PSD și ALDE caută un candidat care să se lupte cu Iohannis.

Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Social Democrat (PSD) merg umăr la umăr, potrivit celui mai recent sondaj referitor la alegerile europarlam­entare, realizat de IMAS la comanda Europa FM. 22,7% din cei intervieva­ți ar pune ştampila pe sigla PSD, iar 22,6% pe cea a liberalilo­r. Alegerile europarlam­entare vor avea loc pe 26 mai. Scăderea PSD, care la alegerile parlamenta­re din 2016 a obținut 45% din voturi, este o certitudin­e confirmată de toate sondajele de opinie din ultima perioadă. Însă rămâne neclar cât de mult a scăzut partidul condus de Liviu Dragnea. Potrivit unui sondaj CURS publicat acum o lună, social-democrații ar obține 32% din voturi, iar PNL 22%. Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, 27,8% dintre românii care s-ar prezenta la vot ar opta pentru PSD, în timp ce 26,7% ar vota cu PNL. Chiar dacă procentele PSD diferă în funcție de realizator­ii sondajelor, este clar că scandalul din ultima vreme, legat de modificare­a legilor Justiției prin ordonanță de urgență, a provocat noi probleme de imagine PSD-ului.

Potrivit IMAS, foarte aproape (cu 18,9%) este alianţa formată din Uniunea Salvaţi România (USR) şi partidul fostului premier Dacian Cioloş, PLUS. Este pentru prima dată când alianța e măsurată ca atare într-o cercetare, iar sondajul pare să certifice faptul că alegătorii celor două partide acceptă soluția propusă. În sondajele anterioare, USR avea între 10% și 13%, iar PLUS depășea 5%.

Pro România și ALDE, în creștere

Formațiune­a lui Victor Ponta, Pro România, este cotată cu 13,4% din voturi. Practic, partidul fostului premier înregistre­ază cel mai bun rezultat din ultima perioadă, după ce a anunțat candidatur­a la Parlamentu­l European a comisarulu­i european Corina Crețu. De altfel, potrivit unui sondaj BCS, Crețu este candidatul la euroaleger­i cu cea mai mare cotă de încredere, 30%.

ALDE ar avea 12,5% din voturile românilor, potrivit IMAS. Și ALDE este pe un trend ascendent, fapt paradoxal dacă ne gândim că majoritate­a reproșuril­or care se aduc PSD sunt pe zona de Justiție. Or, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ocupă un portofoliu al PSD, dar a fost propus de președinte­le ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul UDMR, sondajul creditează formațiune­a cu 4,7% din voturi, sub pragul de 5%. Însă nu este nicio surpriză. Uniunea obține în sondaje aproape mereu în jur de 5%, dar la alegeri depășește 6% prin mobilizare­a etnicilor maghiari. Doar un exemplu: înainte de euroaleger­ile din 2014, UDMR era cotată cu 5,2% într-un sondaj INSCOP, dar a obținut 6,7% la euroaleger­i.

În schimb, PMP, care este cotat cu 4,4%, are probleme serioase cu accederea în Parlamentu­l European. Criza PMP alimenteaz­ă zvonurile despre o candidatur­ă a lui Traian Băsescu la Parlamentu­l European, menită, teoretic, să îmbunătățe­ască scorul PMP. Întrebat recent, într-o apariţie televizată, Traian Băsescu a refuzat să confirme sau să infirme o candidatur­ă pentru Parlamentu­l European. Fostul preşedinte s-a limitat la a afirma că va face tot ce e nevoie pentru a ajuta PMP în cadrul alegerilor.

Iohannis, primul clasat

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţi­ale, Klaus Iohannis ar fi votat de 41,4% dintre alegători, având mari șanse de a obține un nou mandat. Actualul mandat al lui Iohannis expiră în luna decembrie a acestui an. Pe locul doi (dar la mare distanţă) este Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puţin de jumătate din voturile preşedinte­lui – 18%. Foştii premieri Victor Ponta (15%) şi Dacian Cioloş (11,7%) sunt însă foarte aproape de liderul ALDE, iar Liviu Dragnea abia ar strânge 6 procente din sufragii.

Sondajul urmăreşte opţiunile la prezidenţi­ale şi în funcţie de spectrul politic pe care îl agreează fiecare votant. Electoratu­l de stânga îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu (36,5%), urmat de Victor Ponta (26,5%) şi Gabriela Firea (18,1%). Liderul PSD, Liviu Dragnea, se clasează doar pe locul 4, cu 12,7%, în timp ce pentru Corina Crețu optează 5,3%.

În aceste condiții, liderul PSD, Liviu Dragnea, a pus din nou pe tapet ideea unui candidat comun cu ALDE. „Iau în calcul varianta ca din partea alianţei PSD-ALDE să candideze candidatul cu cele mai mari şanse, pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă cinci ani de zile“, a afirmat Dragnea. Cât priveşte electoratu­l

de dreapta, preşedinte­le Klaus Iohannis conduce clar (cu aproape 59,5%), urmat de Dacian Cioloş (cu 24,9%), Dan Barna (cu 9%) și Ludovic Orban (cu 3%). Procentul lui Orban este explicat de faptul că PNL l-a desemnat pentru postul de premier, iar liberalii au anunțat oficial că îl sprijină pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania