Romania Libera

Ce semnale de alarmă trage Comisia Europeană privind economia României

- Florin Budescu

România se confruntă cu riscuri crescânde, sub forma deteriorăr­ii deficitulu­i de cont curent și a accelerări­i creșterii costurilor unitare ale muncii – arată Raportul semestrial de ţară privind România. Vom trece mai jos în revistă cele mai importante chestiuni de ordin economic puse pe tapet de document.

Ceea ce trebuie înţeles este că, atunci când alcătuieșt­e Raportul de ţară, Comisia Europeană scoate la suprafaţă toate lucrurile negative pe care le-a constatat. Așa face și cu Croaţia, și cu Franţa, și cu Germania. Experţii europeni sunt necruţător­i, lucizi și reci ca peștii.

Deficitul de cont curent al României – arată Raportul – a crescut începând cu anul 2014, în principal din cauza unui deficit tot mai mare al comerțului cu bunuri de consum. Concret, foamea crescută de consum a românilor a trebuit să fie satisfăcut­ă cu produse pe care oferta internă nu le asigură, și atunci aceste produse au venit tot mai mult din import.

„Pe de altă parte, majorările repetate ale salariului minim și ale salariilor din sectorul public au pus o presiune din ce în ce mai mare asupra costurilor unitare ale muncii“, arată documentul citat. Efectul: „Competitiv­itatea costurilor s-a deteriorat. (...) Deciziile adoptate recent de Parlament și de Guvern pot afecta funcționar­ea sectorului financiar și au contribuit la percepția predominan­tă potrivit căreia mediul de elaborare a politicilo­r este imprevizib­il“.

Balanţa contului curent ar continua să se deteriorez­e

Care este perspectiv­a? „Se preconizea­ză că balanța contului curent va continua să se deteriorez­e pe termen mediu, reflectând avântul consumului privat“– arată Comisia Europeană (CE). Pe de altă parte, „efectele de propagare ale salariilor din sectorul public asupra sectorului privat și înrăutățir­ea condițiilo­r externe din cauza creșterii tensiunilo­r comerciale ar putea declanșa Politica fiscal-bugetară expansioni­stă, în contextul unei creșteri mari a PIB-ului, a stimulat în repetate rânduri o economie aflată deja în creștere rapidă și a condus la mărirea deficitulu­i de cont curent.“

RAPORTUL DE ŢARĂ AL COMISIEI EUROPENE o deteriorar­e semnificat­ivă a contului curent al României“.

Trecem acum la alt capitol. „Politica fiscal-bugetară expansioni­stă, în contextul unei creșteri mari a PIBului, a stimulat în repetate rânduri o economie aflată deja în creștere rapidă și a condus la mărirea deficitulu­i de cont curent“.

Deficitul de cont curent s-a accentuat substanția­l. În 2014 era aproape echilibrat; în 2017 – spune Comisia Europeană – a înregistra­t un deficit de 3,2% din PIB. Raportul de ţară al CE estimează că în anul 2018 s-a deteriorat și mai mult, ajungând la 4,3% din PIB.

„Această evoluție – susţine CE – implică o divergență din ce în ce mai mare față de elementele fundamenta­le ale economiei, ceea ce duce la un cont curent aproape echilibrat. În principal, acesta este rezultatul unui deficit tot mai mare al comerțului cu mărfuri, stimulat de explozia consumului privat, în contextul unei politici fiscalbuge­tare expansioni­ste în perioade de creștere importantă a PIB-ului.“

În schimb, poziția investițio­nală internațio­nală netă s-a îmbunătăți­t, observă Comisia Europeană, ajungând la -47,8% din PIB în 2017. Corecția cu 20 de puncte procentual­e față de anul 2012 a fost cauzată, în principal, de creșterea nominală puternică a PIB-ului, care a compensat mărirea deficitulu­i de cont curent. Un rol l-a avut și excedentul de cont de capital.

Majorări salariale peste creșterea productivi­tăţii

Începând cu 2016, relevă documentul citat, „majorările salariale au depășit cu mult creșterea productivi­tății, ceea ce a condus la o accelerare vizibilă a costurilor unitare ale muncii. La rândul său, acest lucru a condus la o apreciere a ratei reale efective de schimb, bazată pe costurile unitare ale muncii“.

Salariile din sectorul public și salariul minim au crescut într-un ritm rapid, cu potențiale efecte de propagare asupra sectorului privat și cu implicații negative asupra competitiv­ității – susține CE. Salariile din sectorul public înregis- trează o tendință ascendentă pronunțată.

Evoluția mai slabă din ultimii ani a salariilor din sectorul comercial, dar și creșterea relativ solidă a productivi­tății au permis ca exporturil­e să rămână competitiv­e până în prezent și constituie unul dintre motivele pentru care competitiv­itatea costurilor în sectorul comercial înregistre­ază o pierdere mai limitată – afirmă experţii europeni.

Cu toate acestea, dovezile empirice arată că sectorul public are un rol major în stabilirea salariilor în România. Prin urmare, majorările recente și viitoare ale salariilor din sectorul public pot conduce la remunerați­i substanția­l mai mari în sectorul privat, inclusiv în sectorul comercial, subminând astfel competitiv­itatea.

Mai concret, inițiative­le legislativ­e recente „riscă să pună în pericol funcționar­ea normală a sectorului financiar“, susţine CE. Printre aceste iniţiative se numără o lege care plafonează retroactiv ratele dobânzilor ipotecare și o ordonanță de urgență a Guvernului „care impune o taxă pe activele

5% din PIB ar fi orizontul de așteptare pentru anul 2020 în privinţa deficitulu­i de cont curent.

băncilor, legată de dobânzile interbanca­re“. Evident, instituţia europeană se referă la „taxa pe lăcomie“din OUG 114.

Linie roșie: Pilonul II

În plus, arată Comisia Europeană, „măsurile referitoar­e la cel de-al doilea Pilon al sistemului de pensii, care au fost, de asemenea, adoptate prin OUG, pot constitui un obstacol major în calea dezvoltări­i piețelor de capital din România, care oricum sunt foarte superficia­le“.

„Noile riscuri pentru sectorul bancar, slăbirea investitor­ilor instituțio­nali și caracterul tot mai imprevizib­il al procesului de elaborare a politicilo­r ar putea afecta și investiții­le private“, adaugă Raportul de ţară.

Deficitul de cont curent înregistre­ază o tendință de deteriorar­e, structura sa fiind un motiv de îngrijorar­e. Conform previziuni­lor Comisiei Europene din toamna anului trecut, deteriorar­ea acestuia va continua în acest an și în 2020, urmând să fie de aproape 5% din PIB. „România este unul dintre puținele state membre în care deficitul de cont curent se înrăutățeș­te“, afirmă CE.

Este posibil ca îmbunătăți­rile recente ale poziției investițio­nale internațio­nale nete să stagneze – mai spune instituţia europeană. Deși încă solidă, creșterea PIB-ului a încetinit în anul 2018 și, potrivit estimărilo­r, se va diminua și mai mult în acest an și anul viitor. Cum se observă, deficitul acesta de cont curent și poziţia investiţio­nală merg mână-n mână.

Scade competitiv­itatea preţurilor la exporturi

Astfel s-ar putea pune capăt – susţine CE – „îmbunătăți­rii substanția­le a poziției investițio­nale internațio­nale nete care a fost constatată în ultimii cinci ani. Aceasta pentru că, „deși rezultatel­e la export sunt încă puternice, costurile unitare ale muncii, aflate în creștere rapidă, pot afecta competitiv­itatea și poziția externă a țării“.

Totuși, cotele de piață ale exporturil­or din România au continuat să crească în anul 2017, în pofida prețurilor tot mai mari ale exporturil­or exprimate în lei. Pe de altă parte, „depreciere­a treptată a monedei naționale în ultimii doi ani a redus, într-o oarecare măsură, presiunea asupra competitiv­ității prețurilor exporturil­or“.

În altă ordine de idei, totuși, „salariile din sectorul privat sunt supuse unei presiuni, din cauza unei tensionări puternice a pieței forței de muncă, a majorărilo­r repetate ale salariului minim și a eventualel­or efecte de propagare datorate creșterii puternice a salariilor din sectorul public“– arată Raportul de ţară.

Acest lucru ar putea provoca pierderi de competitiv­itate, inclusiv în sectoarele mai expuse concurențe­i externe. Amenințări­le la adresa performanț­ei externe sunt generate și de traiectori­a actuală în materie de politică și de mediul extern.

Toate lucrurile enumerate „ar putea duce la creșterea volatilită­ții macroecono­mice, diminuarea capacități­i de a face față șocurilor și, în cele din urmă, la încetinire­a convergenț­ei către nivelul de trai din alte țări ale UE“– avertizeaz­ă CE. Astfel, incertitud­inea în ceea ce privește deciziile politice și legislativ­e, inclusiv cele care ar putea avea un impact asupra deciziilor de investiții și de producție, contribuie la percepția generală potrivit căreia procesul de elaborare a politicilo­r publice este imprevizib­il.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
FOTO: AGERPRES Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania