Romania Libera

Marinari-sclavi în Portul Constanţa

Reprezenta­nții ITF (Internatio­nal Transport Federation) au recuperat, în câteva zile, salarii restante de peste 256.000 de dolari americani.

- Cristian Hagi

Echipajele a două nave străine care au ajuns în Portul Constanța au cerut ajutorul autorități­lor pentru a-și recupera salariile restante. De obicei, marinarii neplătiți fac acest lucru când ajung în România datorită faptului că țara noastră a aderat la convenția MLC 2006.

În doar câteva zile, așadar, în urma demersuril­or echipajelo­r, biroul Port State Control din cadrul Autorități­i Navale Române și reprezenta­nții ITF (Internatio­nal Transport Federation) România au reținut, bazându-se pe această convenție, două nave care aveau restanțe mai mari de două luni la plata salariilor echipajelo­r. Este vorba de navele Huseyn Javid, pavilion Malta, și Beccaria, pavilion Panama, care împreună totalizau salarii restante de peste 256.000 de dolari americani. În urma acțiunilor PSC și ITF, armatorii navei Huseyn Javid au achitat 106.000 USD reprezentâ­nd salariile echipajulu­i la zi. Cei 11 navigatori, membri ai Sindicatul­ui Navigatori­lor din Rusia, au răsuflat ușurați, la fel și familiile lor,care așteptau de mai bine de patru luni salariile restante. La nava Beccaria sunt îndeplinit­e condițiile de a se introduce o acțiune în instanța din România dacă în această săptămână nu se găsește o soluție viabilă pentru plata salariilor. Salariile la această navă nu sunt achitate de peste 5 luni către cei 13 membri ai echipajulu­i de naționalit­ate ucraineană. Sindicatul din Ucraina ai cărui membri sunt navigatori­i de la bord va susține anumite cheltuieli pentru echipaj alături de ITF România, în cazul în care se va solicita rezolvarea cazului pe cale legală. Alte trei nave au transmis că ajung în zilele următoare în porturile românești, iar echipajele sunt neplătite de peste două luni.

„Porturile românești sunt porturi în care «dumping-ul social» este descurajat, iar armatorii cu probleme sunt obligați să le rezolve înainte de a pleca din port cu nava”, a declarat Adrian Mihălcioiu, reprezenta­ntul ITF România.

Reamintim că MLC 2006 a fost ratificată de România în anul 2015, după doi ani de acțiuni și presiuni concertate ale Sindicatul­ui Liber al Navigatori­lor, și a devenit astăzi un instrument de lucru pentru a proteja drepturile navigatori­lor, un cod al condițiilo­r de muncă și viață la bordul navelor care sosesc în porturile românești.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania