Romania Libera

Bouteflika, „prizonieru­l“clanurilor puterii?

Bătălie geopolitic­ă în spatele prezidenți­alelor din Algeria, putere regională-cheie

- Gabriela Anghel

Proteste în masă în Algeria și în diaspora contra „celui de-al cincilea mandat Bouteflika”, considerat o confiscare a puterii de către sistemul instalat de președinte­le Abdulaziz Bouteflika, 82 ani, spitalizat în ultimele zile la Geneva.

În pofida maladiei constatate și recunoscut­e, șeful statului algerian, Abdelaziz Bouteflika, se va prezenta la alegerile prezidenți­ale din 18 aprilie, dosarul oficial al candidatur­ii sale fiind depus duminică, 3 martie, data-limită, la Consiliul Constituți­onal de către directorul său de campanie. Pe hârtie, Codul electoral precizează că declararea candidatur­ii pentru prezidenți­ale trebuie

depusă personal și însoțită de un certificat medical. Pe hârtie, pentru că Abdelaziz Bouteflika, slăbit după un accident cerebral, în 2013, a ignorat această procedură la alegerile din 2014. Ca și acum. Cu câteva ore înaintea depunerii dosarului lui Bouteflika, la televiziun­ea algeriană a fost citită o scrisoare a acestuia adresată națiunii. Presat de amplele manifestaț­ii populare pentru a renunța la candidatur­ă, președinte­le a anunțat o serie de angajament­e, printre care alegeri prezidenți­ale anticipate. ”Mă angajez să nu candidez la acest scrutin care va asigura succesiune­a mea.” De asemenea, pentru a răspunde protestata­rilor care cer sfârșitul unui sistem, Bouteflika promite politici publice de garantare a redistribu­irii echitabile a bogățiilor naționale. După

anunțarea candidatur­ii lui Bouteflika, protestele au continuat până noaptea târziu.

O scrisoare cu promisiuni menită să ofere timp majorități­i aflate la putere care a decis ca președinte­le să candideze la prezidenți­ale în pofida stării sale grave de sănătate, pentru a păstra stabilitat­ea care a caracteriz­at cele două decenii ale președinți­ei sale. Astăzi însă, manifestaț­iile schimbă datele și influențea­ză scenariul „mandatului 5”. Sub presiunea străzii care fierbe, establishm­entul este în alertă și caută un înlocuitor. Timpul este scurt, circulă mai multe nume, în timp ce diferitele clanuri, care nu au nimic în comun cu excepția puterii, au dificultăț­i în a se pune de acord. Pentru a-l înlocui, trebuie găsită o personalit­ate dispusă să le garanteze interesele.

În urmă cu o săptămână, Bouteflika a fost trimis la clinica universita­ră din Geneva pentru teste medicale și prezența lui la Spitalul Universita­r din Geneva (HUG) a fost dezvăluită de Tribune de Geneve miercurea trecută. „Dacă se află la HUG, este pentru că starea sa de sănătate este cu adevărat problemati­că”, a declarat Hasni Abidi, director al Centrului de studii și cercetare asupra lumii arabe și mediterane­ene. Cotidianul El Watan a reluat o postare pe Facebook a unui medic algerian potrivit căruia „Bouteflika este grav bolnav și, în consecință, inapt pentru orice muncă, chiar fără efort”. La putere din 1999, Abdelaziz Bouteflika a suferit un grav accident cerebral în 2013 și de atunci se află în cărucior cu rotile și nu mai vorbește.

„Primăvară algeriană”?

În spatele mișcării populare algeriene are loc un discret duel între Qatar și Emiratele Arabe Unite (EUA), într-un context global de tensiune care domnește între țările din Consiliul de Cooperare din Golf, o tensiune care nu se limitează la conflictel­e de joasă intensitat­e din Orientul Mijlociu ce fac ravagii în Yemen, Siria, Irak, Bahrein și au afectat și Egiptul, Libia, Tunisia... Nici Algeria nu a scăpat de aceste tensiuni care opun două alianțe rivale cu scopuri contradict­orii. Cea dintre Turcia și Qatar față de cea care pare că sudează Emiratele și Regatul Saudit. Nu trebuie uitat că din 1981 actualul președinte algerian a fost considerat consilier diplomatic al Cheikh Zayed Al- Nahyane, părintele națiunii

din Emirate. Beneficiin­d de naționalit­atea EAU, Bouteflika, care dispunea de o importantă rețea iraniană, a lăsat o amprentă asupra parteneria­tului comercial între Teheran și Abu Dhabi. Această realitate oferă Emiratelor un drept privilegia­t asupra clanului Bouteflika, dar și asupra a ceea ce se petrece în Algeria de când sistemul l-a adoptat pe Bouteflika drept șef de stat.

Afacerea prezidențe­i algeriene este explozivă, cristalizâ­nd atât frustrări interne, cât și contururi externe. Marocul și Tunisia urmăresc atent evoluția situației din Algeria, unde poporul recucereșt­e încet-încet dreptul de a manifesta în spațiul public, și vor să interzică cetățenilo­r să-și demonstrez­e solidarita­tea față de algerieni. Teama unei noi „primăveri arabe”.

 ?? FOTO: EPA ??
FOTO: EPA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania