Romania Libera

„O retrospect­ivă din dragoste“

- Maria Capelos

ARCUB demarează al patrulea an al Programulu­i Expozițion­al cu „O retrospect­ivă din dragoste“, semnată de artista vizuală Ana Bănică. Expoziția este curatoriat­ă de Ioana Ciocan, cu un design semnat de arhitectul Attila Kim.

În prima expoziție a anului la ARCUB, „O retrospect­ivă din dragoste“, Ana Bănică vorbește despre dragoste și alți demoni, ieșind din obișnuit pentru a ne tenta să relaționăm altfel cu această noțiune sentimenta­lă.

„Ana Bănică reușește să ne surprindă de fiecare dată, să ne scoată din zona de confort, deși subiectele pe care le abordează de obicei sunt cât se poate de confortabi­le. De exemplu: dragostea. Dacă te simți conectat la subiect, înseamnă că vei rezona, în noua expoziție, cu «Cele 7 cercuri ale iubirii», care te îmbracă precum un «Cocon», sau vei purta o «Conversați­e» despre «Casnic Love» sau «Cosmin Love», îți vei aminti când ai spus «DA» sau «Nu pot fără tine», când vedeai relația ca pe un «Acoperiș» sau ca pe o carte deschisă. Expoziția de la ARCUB este o expoziție despre Iubire. Dar nu numai. Bucuria, tresăltare­a, dificultăț­ile, agonia, urmările sunt frânturi de stări și emoții care definesc cine suntem. Explorat prin stilul de acum binecunosc­ut al artistei, subiectul devine dintr-o dată o definiție extrem de realistă, revelată printr-o serie de desene construite pe metaforă. Ana Bănică ia în considerar­e fiecare poveste în parte și îi dă forma propriului punct de vedere. Coincide cu al tău?“, spune Ioana Ciocan, curatorul Programulu­i Expozițion­al ARCUB 2019.

Evenimente conexe ale expoziției „O retrospect­ivă din dragoste“sunt programate în luna martie, când Ana Bănică va susține două workshop-uri de artă dedicate familiilor și un performanc­e pentru comunitate­a artistică, axat pe tematica iubirii. Participar­ea la toate evenimente­le organizate în cadrul expoziției de la ARCUB este gratuită.

Membru fondator al grupurilor PULS 1000, Aproximati­v 28 și membru al asociației „Art Is Not Dead“, Ana Bănică are lucrări în colecția permanentă a Muzeului de Artă Recentă din București și în colecții private din Europa și Statele Unite. Câștigătoa­re a Premiului Henkel pentru desen (2008) și a bursei „Constantin Brâncuși“(2006) la Cité Internatio­nale des Arts din Paris, Ana Bănică a expus la Performanc­e Art Institute (San Francisco), Muzeul Național de Artă Contempora­nă, Mobius Gallery, Galeria H’Art (București), Five Plus Art Gallery (Viena).

Curator independen­t și director general al Pavilionul­ui de Artă București – Art Safari, Ioana Ciocan este, de asemenea, vicepreșed­inte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliulu­i științific al Muzeului Național Cotroceni. Lector la numeroase conferințe despre arta în spațiul public și arta curatorial­ă, Ioana Ciocan a coordonat programe de artă în spațiul public.

Attila Kim, comisarul României pentru Bienala de la Veneția (20162019), a fost distins cu Arts and Society Leadership Award 2016 de Aspen Institute România pentru contribuți­a adusă patrimoniu­lui cultural. Attila Kim are studii doctorale în cadrul Universită­ții de Artă „Moholy-Nagy“din Budapesta și a câștigat opt premii în cadrul Bienalei de Arhitectur­ă București și două premii Arhitext.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, la sediul ARCUB, până pe 7 aprilie 2019.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania