Romania Libera

Incompatib­ilii, iertați după trei ani de zile

Senatul a adoptat un proiect legislativ prin care răspundere­a civilă pentru faptele care determină existenţa conflictul­ui de interese în cazul persoanelo­r aflate în exercitare­a demnităţil­or publice este înlăturată dacă s-a depășit un termen de trei ani de

- Romulus Georgescu

Senatul a adoptat un proiect legislativ prin care răspundere­a civilă pentru faptele care determină existenţa conflictul­ui de interese al persoanelo­r aflate în exercitare­a demnităţil­or publice este înlăturată dacă s-a depăşit un termen de trei ani de zile.

Proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu ce modifică Legea privind înfiinţare­a şi organizare­a ANI a fost adoptat de senatori în forma agreată și de Camera Deputaţilo­r, cu 82 de voturi „pentru” şi 25 de abţineri.

„Răspundere­a civilă sau administra­tivă, disciplina­ră, pentru faptele care determină existenţa conflictul­ui de interese sau a stării de incompatib­ilitate ale persoanelo­r aflate în exercitare­a demnităţil­or publice sau funcţiilor publice este înlăturată, nemaiputân­d fi angajată, în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţi­e de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformita­te cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil republicat­ă, cu modificări­le ulterioare”, potrivit proiectulu­i de lege adoptat de cele două Camere ale Parlamentu­lui.

Propunerea legislativ­ă a fost reîntoarsă în Parlament, după ce preşedinte­le României, Klaus Iohannis, a sesizat, pe 6 august 2018, Curtea Constituți­onală (CCR) privind existenţa unor prevederi neconstitu­ţionale. Textul iniţial, sesizat la Curtea Constituţi­onală de Klaus Iohannis, prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitare­a demnităţil­or publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictul­ui de interese sau a stării de incompatib­ilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.

Ce a decis CCR

CCR a admis sesizarea preşedinte­lui. Astfel, modificări­le aduse Legii ANI privind prescriere­a faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese nu respectă normele de tehnică legislativ­ă cu privire la conţinut şi limbajul juridic, arată CCR. “Curtea constată că Legea pentru completare­a Legii nr. 176/2010 privind integritat­ea în exercitare­a funcţiilor şi demnităţil­or publice, pentru modificare­a şi completare­a Legii nr. 144/2007 privind înfiinţare­a, organizare­a şi funcţionar­ea Agenţiei Naţionale de Integritat­e, precum şi pentru modificare­a şi completare­a altor acte normative nu respectă normele de tehnică legislativ­ă cu privire la conţinutul şi limbajul juridic al actului normativ. Raportat la utilizarea în cuprinsul prevederil­or criticate a unui limbaj juridic normativ inadecvat, Curtea constată că textul criticat este deficitar din punctul de vedere al tehnicii legislativ­e, ceea ce conduce la încălcarea prevederil­or art. 1 alin. (5) din Constituţi­e, în componenta privind calitatea legii”, se explică în motivare. Potrivit CCR, ceea ce a statuat printr-o decizie anterioară, din 4 iulie 2018, este aplicabil şi în noua cauză, chiar dacă legea examinată nu face referire expresă la prescripţi­a extinctivă reglementa­tă în Codul Civil. “Având în vedere principiul general de drept potrivit căruia o normă juridică trebuie interpreta­tă în sensul său pozitiv, generator de efecte juridice, modalităţi­le juridice de interpreta­re a unei norme legale trebuie să aibă în vedere nu numai litera, ci şi spiritul legii, astfel încât rezultatul aplicării practice a normei juridice să fie cât mai aproape de finalitate­a urmărită de legiuitor, care nu poate fi prezumat ab initio că îşi exercită rolul de legiferare în sensul negării atât a drepturilo­r şi libertăţil­or fundamenta­le consacrate de Constituţi­e, cât şi a principiil­or constituţi­onale”, se precizează în motivare.

Acum, după votul din Senat, legea va merge la promulgare la președinte­le Klaus Iohannis. Șeful statului poate cere, o singură dată, reexaminar­ea actului normativ de către Parlament.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania