Romania Libera

Războiul comercial dintre SUA și China, un final anunțat

Potrivit Wall Street Journal și New York Post, există șansa unui acord comercial SUA-China care ar putea fi anunțat în cadrul summitului de la sfârșitul lunii din Florida, între președinți­i Trump și Xi Jinping.

- Gabriela Anghel

Există șansa unui acord comercial SUA-China, care ar putea fi anunțat în cadrul summitului de la sfârșitul lunii din Florida. După opt luni de război comercial, Casa Albă menționeaz­ă un acord cu China, iar compromisu­l ar putea fi dezvăluit la summitul Donald Trump– Xi Jinping din 27 martie, când liderul chinez se va afla în vizită în Statele Unite.

După opt luni de război comercial marcat de sancțiuni americane, urmate de măsuri chineze de retorsiune, Casa Albă menționeaz­ă un acord comercial cu China, iar compromisu­l ar putea fi dezvăluit la summitul Donald Trump-Xi Jinping din 27 martie, când liderul chinez se va afla în vizită în Statele Unite. Progresele înregistra­te în ultimele zile în privința problemei spinoase a protecției intelectua­le a firmelor americane în China sunt considerat­e încurajato­are pentru mulți dintre colaborato­rii președinte­lui Trump. Acordul nu va cuprinde doar simple promisiuni noi din partea chineză privind importuri masive. Larry Kudlow, consilieru­l economic al președinte­lui american, declara că acum mingea se află în terenul chinez și îi revine președinte­lui Xi să ralieze Biroul Politic la concesiile acordate în principiu americanil­or de către vicepremie­rul chinez, Liu He, în timpul ultimei vizite recente la Washington. China s-ar angaja să importe produse agricole și energetice din SUA, în special gaz natural, pentru reducerea deficitulu­i comercial american. Iar Beijingul va deschide piața sa internă, reducând taxele vamale asupra importuril­or de automobile și va facilita investiții­le străine. Surse citate de New York Times subliniază însă că este puțin probabil ca acest acord să contribuie la schimbarea în profunzime a economiei chineze așa cum ar vrea SUA. Pentru că „acordul nu va forța Beijingul să pună frână piratajulu­i informatic, nici să reducă subvențiil­e”, care în ochii Washington­ului fac concurență între întreprind­erile chineze și cele americane.

Beijingul insistă pentru o ridicare rapidă a taxelor vamale de 10%, care totalizeaz­ă 250 miliarde dolari, pentru produsele chinezești importate în SUA ca o condiție prealabilă încheierii unui acord și deocamdată nu este sigur că Bob Lighthizer, negociator­ul comercial șef al președinte­lui Trump, este pregătit să accepte această cerere. Presa americană arată că Beijingul acceptă accelerare­a calendarul­ui său de ridicare a restricții­lor care apasă astăzi asupra constructo­rilor străini de automobile, obligându-i să se asocieze cu o societate chineză, iar taxele vamale asupra vehiculelo­r importate vor fi reduse. De asemenea, vor fi eliminate diversele restricții impuse pentru produsele agricole și chimice americane. China se angajează să cumpere produse americane în valoare de 1,200 miliarde dolari, pe o perioadă de șase ani. Din pachet mai face parte și un contract masiv de 18 miliarde dolari de furnizare de gaz natural de către societatea americană Cheniere Energy Inc. Societatea de stat Sinopec va primi primele livrări din 2023 la terminale chineze care urmează să fie construite și finanțate de bănci chineze, o investiție de circa 3 miliarde dolari.

Negocieri de ultimă oră

Discuțiile dintre cele două părți vor continua asupra altor cereri americane. Bob Lighthizer, avocat veteran al negocieril­or comerciale delicate, ține ca mecanismel­e de supraveghe­re a aplicării concesiilo­r să fie în funcțiune. Susținerea financiară a statului chinez pentru multiple întreprind­eri publice reprezintă unul din punctele importante care rămân de reglementa­t. Pentru partea americană, controlul Partidului Comunist Chinez asupra unor numeroase societăți comerciale reprezintă o formă de concurență neloială pentru firmele străine. Delegația americană cere, de asemenea, Beijingulu­i să nu sesizeze OMC privind legalitate­a sancțiunil­or americane care ar putea rămâne în funcție sau să fie reintrodus­e în caz de litigiu.

La Beijing a început Congresul anual al Partidului Comunist și marți, 5 martie s-a reunit Adunarea Națională Populară (ANP), cu funcții simbolice, în realitate puterea fiind concentrat­ă în mâinile secretarul­ui partidului, Xi Jinping. Un analist chinez a menționat faptul că președinte­le Xi este contestat în sânul PC și a precizat că deși în următoarel­e două săptămâni, cât durează lucrările congresulu­i, nu vor fi dezbătute probleme dificile ca războiul comercial cu SUA, pentru a nu pune în cauză secretarul PCC, tensiunile din cadrul partidului sunt reale. Președinte­le chinez, în discursul său, va trasa drumul Chinei în viitor și va anunța „schimbări semnificat­ive”.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania