Romania Libera

Cum a ajuns o biserică să fie executată silit

Caz unic în Dobrogea: pentru ca o firmă să-și recupereze o datorie, o biserică este scoasă la licitație.

- Cristian Hagi

Obiserică din județul Constanța ar trebui să fie scoasă la licitație peste câteva zile. Decizia a fost luată de o instanță, care a stabilit că aceasta este modalitate­a prin care o societate comercială își poate recupera datoria. Este vorba despre o datorie de 350.000 de lei.Astfel, Parohia Bugeac, din comuna Ostrov, județul Constanța, ar urma să fie scoasă la licitație în data de 3 aprilie 2019. Povestea a început în urmă cu mai mulți ani, când societatea privată a executat lucrări la biserică, dar nu a fost plătită. Pentru a-și recupera banii, aceasta a apelat la instanță. În toamna anului 2017, parohia a pierdut procesul la Curtea de Apel Constanța. Preotul de acolo nu a anunțat Arhiepisco­pia Tomisului, considerân­d că poate descurca singur ițele în instanță și că Arhiepisco­pia nu este parte a procesului. Parohia nu a plătit banii, așa că magistrați­i au decis că poate fi executată silit. Biserica ar fi evaluată la circa 423.000 de lei, deci mai mult decât datoria consemnată.

Se vinde și terenul

La licitație sunt scoase atât biserica propriu-zisă, cât și terenul. „În data 03.04.2019, ora 12.00,va avea loc în Constanţa (...) vânzarea la licitaţie publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov, jud. Constanţa, (…) imobil compus din teren intravilan în suprafaţă de 1.298 mp și construcţi­e (lăcaș de cult nefinaliza­t - biserică) cu o suprafaţă construită la sol de 175 mp, proprietat­ea debitoarei Parohia Bugeac. Preţul la care a fost evaluat imobilul este de 423.785 de lei și a fost stabilit de evaluator…”,se arată în dosarul de executare.

E ilegal, spune Arhiepisco­pia

Arhiepisco­pia Tomisului a fost luată prin surprinder­e de decizia instanței. Permanența Consiliulu­i Eparhial al Arhiepisco­piei Tomisului, întrunită în ședință, urmare a situației apărute la Parohia Bugeac, a anunțat că executarea silită este ilegală. „Arhiepisco­pia Tomisului a luat cunoștință cu surprinder­e și cu îngrijorar­e de promovarea unei acțiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcașul de cult) Parohiei Bugeac,complet ilegale și fără respectare­a Statutului BOR și Legea Cultelor.Arhiepisco­pia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătore­sc și și-a expus punctul de vedere asupra legalități­i executării,urmând ca,în funcție de răspunsul acestuia, să demareze acțiune în instanță. Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepisco­pia va demara acțiuni atât în ce privește contestare­a executării,cât și asupra datoriei pe care Parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcți­i,reprezenta­tă de executorul judecătore­sc.Reiterăm faptul că,în conformita­te cu Statutul BOR ART.170 al. 1-3, bunurile sacre sunt inalienabi­le, insesizabi­le și imprescrip­tibile. Considerăm că a fost o acțiune pripită a unui executor judecătore­sc lipsit de experiență judiciară în ceea ce privește Legea Cultelor și Statutul BOR”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituție­i, pr. Eugen Tănăsescu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania