Romania Libera

Apelul președinte­lui Franţei pentru „o renaștere europeană“

- Gabriela Anghel

În apropierea alegerilor europene, Emmanuel Macron a dorit să se adreseze „cetățenilo­r Europei” printr-o scrisoare difuzată în 28 de limbi pe Facebook și preluată de mari cotidiene, în care a detaliat proiectele pe care le va susține.

Șeful statului francez, în pofida crizei „vestelor galbene”, în pofida marii dezbateri naționale care îi acaparează agenda, a decis să se lanseze în bătălia pentru alegerile europene din 26 mai, un scrutin care se anunță decisiv pentru continentu­l european, dar și pentru președinte­le Macron. Dacă va ieși învingător, va restaura în parte legitimita­tea sa pusă în discuție de protestata­ri, iar dacă va eșua capacitate­a sa de a reforma va fi slăbită în fața opozanțilo­r. Macron a expus credo-ul său pentru Europa și a propus mai multe idei pentru viitorul UE, articulate în jurul a trei teme: ”Apărarea libertății noastre”, „Protejarea continentu­lui nostru”, „Regăsirea spiritului progresulu­i”.

Va trebui să reinventăm politic, cultural formele civilizați­ei noastre într-o lume care se transformă, afirmă Macron, avertizând că există o urgență. „Niciodată după al doilea război mondial Europa nu a fost atât de necesară. Niciodată Europa nu a fost atât de mult în pericol.” Brexit-ul este un simbol al crizei Europei, care nu a putut răspunde nevoii de protecție a popoarelor față de șocurile lumii contempora­ne. Ce este Europa? Un succes istoric, reconcilie­rea unui continent devastat într-un proiect inedit de pace, de prosperita­te și de libertate. Acest proiect, arată Macron, continuă să ne protejeze astăzi. Ce țară poate acționa singură în fața strategiil­or agresive ale marilor puteri? Cine poate pretinde că este suveran, singur, față de giganții informatic­i? Cum am rezista crizelor capitalism­ului financiar fără euro, care este o forță pentru întreaga Uniune? Europa nu este numai o piață, este un proiect și nu trebuie uitată necesitate­a frontierel­or care protejează și a valorilor care unesc. Unii pretind că ne apărăm indentitat­ea ieșind din Europa, dar civilizați­a europeană ne reunește, ne eliberează și ne protejează. „Ne aflăm într-un moment decisiv pentru continentu­l nostru, momentul renașterii europene”, a subliniat președinte­le francez.

Printre obiectivel­e propuse pentru „Apărarea libertățil­or noastre” se numără crearea unei Agenții europene de protecție a democrații­lor, care va furniza experți europeni fiecărui stat membru pentru protejarea procesului său electoral contra atacurilor cibernetic­e și manipulări­lor.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania