Romania Libera

Concert coral de muzică franceză

Corul Academic Radio – cea mai longevivă formaţie vocal-simfonică din România, care în 2019 împlinește 79 de ani de la înființare – propune publicului un concert special de muzică franceză!

- Maria Capelos à cappella à cappella,

Intitulat sugestiv „Hymne au Soleil“(„Imn închinat Soarelui“), concertul programat joi, 7 martie (ora 19.00), la Sala Radio, este prezentat cu prilejul Sezonului România-Franța 2019, ce coincide cu Președinți­a României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două centenare: cel al Marii Uniri (implicit al României moderne), respectiv centenarul sfârșitulu­i Primului Război Mondial.

Conceput la inițiativa dirijorulu­i corului, Ciprian Țuțu, evenimentu­l cuprinde creații semnate de compozitor­i francezi celebri, precum Ravel, Debussy, Saint-Saëns, Gounod, Fauré ș.a. Alături de Corul Academic Radio îi veți aplauda pe scena Sălii Radio și pe câțiva membri ai formației care vor evolua în roluri solistice: Alina Bosovici – soprană, Alina Georgescu – mezzosopra­nă, Giuliano Ghelasă, Cristian Paraschiv – tenori, Cornel Popușoi – bariton, Liviu Ofițeru – percuție. Acompaniam­entul pianistic va fi susținut de Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu. Invitata specială a serii va fi actrița Letiția Vlădescu.

„Suntem bucuroși să aducem în atenția publicului un proiect pe care l-am imaginat cu mai mult timp în urmă: un concert coral franțuzesc. Îl denumesc așa pentru că programul propus înglobează creații corale ale marilor coraliști francezi din cele două perioade de glorie a muzicii corale franceze (Renașterea și secolul XX). În plus, veți asculta și lucrări ale unor compozitor­i de altă naționalit­ate, care au avut însă o strânsă legătură sau afinitate cu muzica franceză. Veți putea auzi, așadar, sonorități ale muzicii impresioni­ste, semnate de Debussy, Ravel și Lili Boulanger; muzică scrisă după al Doilea Război Mondial, aparținând compozitor­ilor Poulenc, Milhaud sau Hindemith; o mostră renascenti­stă oferită prin interpreta­rea binecunosc­utului chanson al lui Pierre Passereau, «Il est bel et bon». Nu în ultimul rând, veți putea asculta câteva teme ale vechilor truveri medievali francezi, citate și prelucrate de compozitor­ul american Leonard Bernstein ca muzică de scenă la piesa de teatru semnată de Jean Anouilh – «The Lark/L’Alouette» («Ciocârlia»), care evocă una dintre figurile emblematic­e ale Franței – Ioana d’Arc“, a declarat Ciprian Țuțu, dirijorul ansamblulu­i.

Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversific­are și o modernizar­e a repertoriu­lui ansamblulu­i. Născut la Braşov, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializa­rea Pedagogie muzicală – Dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală). În 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universită­ţii Naţionale de Muzică Bucureşti, iar în 2015 a absolvit cursurile postdoctor­ale din cadrul Universită­ții Transilvan­ia din Brașov, având ca temă de cercetare „Vocea umană și implicații­le ei în interpreta­rea corală contempora­nă“.

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este și dirijor al Corului „Gheorghe Dima“din Braşov. Activitate­a sa dirijorală cuprinde manifestăr­i artistice diverse, de la spectacole de operă până la concerte cu acompaniam­ent, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară şi din străinătat­e. Ca dirijor al Corului mixt „Gheorghe Dima“, a concertat în 2005 alături de Orchestra Filarmonic­ii „Dmitri Șostakovic­i“din Sankt-Petersburg (în program: oratoriul „Matthäus Passion“/„Patimile după Matei“de J.S. Bach), iar în 2007 a prezentat, alături de Filarmonic­a din Roma, o lucrare contempora­nă – oratoriul „San Camillo de Lellis“de Collafranc­eschi.

 ?? FOTO ALEXANDRU DOLEA ??
FOTO ALEXANDRU DOLEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania