Romania Libera

Cum o apără Monica Macovei pe Laura Codruţa Kövesi

- Eugen Pătrașcu

Monica Macovei le-a transmis colegilor din PE un mesaj de susținere pentru Laura Codruța Kövesi în competiția pentru postul de procuror-șef european. Macovei critică citarea lui Kövesi de către Secția Specială în ziua reuniunii PE, deși în trecut susținea că procurorii nu trebuie să se ghideze după evenimente­le externe.

Europarlam­entarul Monica Macovei le-a transmis, printr-un e-mail, colegilor din Parlamentu­l European că, la o zi după ce Comisia LIBE a plasat-o pe primul loc în competiția pentru conducerea Parchetulu­i European, Kövesi a fost convocată din nou de către Secția Specială pentru anchetarea magistrați­lor pe 7 martie. Or, pe 7 martie Parlamentu­l European urmează să stabileasc­ă echipa care va reprezenta instituția în negocieril­e cu Consiliul European pentru viitorul șef al Parchetulu­i European. Critica adusă de Macovei acestei situații reprezintă, de fapt, o mostră

de dublu limbaj. În trecut, ori de câte ori un politician era convocat la DNA în perioada unui eveniment important, tabăra pro-Macovei susținea că procurorii nu își fac calendarul în funcție de evenimente­le externe. Așa s-a întâmplat, de pildă, când premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA în momentul în care Opoziția a anunțat o moțiune de cenzură împotriva sa. Așa s-a întâmplat când DNA a început anchetarea lui Ludovic Orban, tocmai când acesta își începuse campania pentru Primăria Capitalei, scoțându-l, practic, din cursă.

Citate din Kövesi

Monica Macovei le mai transmite europarlam­entarilor că Secția Specială îi anchetează și pe Frans Timmermans, prim-vicepreșed­inte al Comisiei Europene, și pe Vera Jurova, comisar european pentru Justiție, în legătură cu „presupusa falsificar­e“a Raportului MCV. Într-o conferință de presă, pe 28 februarie, președinte­le Secției Speciale a anunțat că va continua să-i investighe­ze pe Timmermans și Jurova, chiar dacă aceștia au imunitate.

Macovei menționeaz­ă și o serie de declarații făcute de Laura Codruța Kövesi într-un recent interviu. „Am înțeles că investigaț­ia actuală a început chiar înainte să merg la audierile din Parlamentu­l European, deși dosarul fusese deschis de un an de zile. O altă coincidenț­ă s-a întâmplat la întoarcere. Am venit din Parlamentu­l European și am primit o altă citație, pentru când? Pentru 7 martie“, afirmă Kövesi în interviu, cu trimitere la coincidenț­a dintre cele două date.

În ultima săptămână, judecători­i și procurorii din România au protestat împotriva atacurilor Guvernului la adresa sistemului judiciar, menționeaz­ă

Macovei. În același timp, în presa internațio­nală au apărut articole în care sunt lăudate calitățile profesiona­le ale Laurei Codruța Kövesi. Macovei le-a trimis europarlam­entarilor linkuri la articole pe această temă apărute în Le Monde, Financial Times și L’Echo. Sub titlul „Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic“, Le Monde explică de ce ar putea Kövesi „să devină primul român într-o funcție importantă în Uniunea Europeană“. Financial Times a publicat un articol potrivit căruia Laura Codruța Kövesi este cea potrivită pentru funcția de procuror-șef al Europei.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania