Romania Libera

Standard & Poor’s păstrează ratingul României

- Marius Ghilezan

Agenţia americană de evaluare Standard & Poor’s a confirmat ratingul României, dar perspectiv­a finală va fi confirmată peste două săptămâni.

România a solicitat apel la decizia de evaluare a ratingului S&P, după ce surse din piață indicau un scenariu în care calificati­vul va fi menținut (BBB-), dar perspectiv­a va fi modificată din ”stabilă” în ”negativă”.

Juntele au sărit ca uliii. Toate autobazele de media anunţau dezastrul. Chiar și cele care n-au nicio publicitat­e și figurează cu patroni virtuali din Insulele Cayman în bermude și în alte ţinute acoperite.

Interesant e cum comentează băsiștii care în perioada guvernării Boc proslăveau mărirea, fără a vedea decăderea financiară a românilor.

În vremea lui Băsescu, ratingul României dădea cu minus. Nici azi nu știm pe ce s-au cheltuit cele 20 de miliarde de dolari de la FMI. Dar fostul președinte dă din cioc, cazacioc.

Pentru că Guvernul a încercat să reducă decalajul dintre dobânzi și credite, să reducă facturile românilor la energie – unele dintre cele mai mari din Europa - să taxeze anumite profituri de monopol, să solicite mai multe garanții fondurile de pensii private, analiștii români care lucrează mai mult pentru corporaţii­le străine decât pentru ţară au anunţat pentru vinerea trecută că vine nucleara de la una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, pe baza rapoartelo­r căreia se fixează nivelul dobânzilor la creditele de stat din străinătat­e.

Presa securistă s-a grăbit să anunţe că principala agenție de rating Standard & Poor’s va anunța scăderea perspectiv­ei de rating a României de la stabil la negativ. Însuși presedinte­le Consiliulu­i Fiscal anunța încă de vineri, în cadrul seminarulu­i desfășurat la Predeal, posibilita­tea unei asemenea decizii. Știrea a fost preluată pe o platformă economică și difuzată public, invocându-se surse anonime.

Nu toată lumea înţelege rolul Robor sau al deteriorăr­ii perspectiv­ei de rating. Simplu, se schimbă lupa cu care se studiază evoluția economiei românești și dacă timp de șase luni nu se întâmplă progrese, se va scădea ratingul României.

Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuieli­lor bugetare, creșterea deficitulu­i bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilo­r bugetare, creșterea dobânzilor și depreciere­a cursului de schimb al leului, probabila cădere a Bursei. Incertitud­inea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică.

N-a fost așa cum prefigurau talibanii din presa de Garnizoană.

Pentru că nimeni nu e perfect, aș aminti că agențiile de rating au reușit ”performanț­a”, în mai multe rânduri, să se înșele în privința performanț­elor României, în sensul că au făcut prognoze mai mici decât realitatea. Așa s-a întâmplat și-n 2017, și-n 2018.

În obiceiuril­e agenţiei nu intrau calibrări legate de hotărâri politice. Lupa analiștilo­r de sistem se orienta spre performanţ­a unei economii, nu pe unele hotărâri de guvern. Se pare că discuţiile despre OUG 114 au enervat pe mulţi operatori multinaţio­nali care nu sunt dispuși să cedeze nici 2% impozit pe cifra de afaceri. Mai contează pentru cineva că li s-au dat segmente reprezenta­tive din companiile strategice, fac profit pe baza unui monopol și nu-și asumă angajament­ele luate la semnarea contractel­or.

Reuters remarcă de altfel ca atipică, neobișnuit­ă decizia Standard & Poor’s de a amâna cu două săptămâni prognoza de rating pentru perspectiv­a României, în urma solicitări­i ministrulu­i Finanțelor, care a explicat în scrisoarea trimisă că OUG 114 este în plin proces de discuție cu partenerii economici, în vederea ajustării.

Starea prezentă a României este bună. Confirmă acest lucru chiar și Standard & Poor’s, care a evidențiat că România are perspectiv­e solide de creștere și un nivel moderat al datoriei publice și private externe - argumente importante pe baza cărora a păstrat la același nivel bun ratinguril­e pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală ale României (“BBB minus/A-3”).

Nu de puţine ori, în ultimii ani, agenţiile de rating au făcut revizuiri ale creșterii economice. E clar că încercarea de politică suveranist­ă a Guvernului român nu le convine multinaţio­nalelor, fripte de aproape un deceniu de Orbaeconom­ics.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania