Romania Libera

O navă din Turcia care pescuia ilegal în apele românești a șters-o englezește, din nou, sub ochii Poliţiei de Frontieră

Polițiștii români s-au apropiat la câțiva metri, cu o ambarcațiu­ne a Gărzii de Coastă, au deschis focul, dar turcii au reușit să scape. Este a treia oară în ultimele zece luni când se întâmplă așa.

- Cristian Hagi

Un pescador turcesc a scăpat, pentru a treia oară în mai puțin de un an, de polițiștii de frontieră din România, după ce a fost surprins pescuind ilegal în apele românești. S-a întâmplat pe 20 februarie, dar cazul a fost comunicat de Poliția de Frontieră abia după o săptămână, după ce povestea a apărut în presa din Turcia.

O urmărire tragicomic­ă

Poliția de Frontieră din România a anunțat că, în baza Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultur­ă au organizat o acțiune în scopul protecției și conservări­i fondului piscicol natural prin prevenirea și combaterea pescuitulu­i ilegal, precum și a exploatări­i ilegale a resurselor biologice în marea teritorial­ă și Zona Economică Exclusivă a României. În cadrul acțiunii desfășurat­e în comun, în perioada 18-19.02.2019, inspectori­i Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultur­ă au efectuat inspecții piscicole la bordul pescadoare­lor din România și Bulgaria, neidentifi­când nereguli.

„Totodată, la aproximati­v 65 mile est Constanța, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit «Ostik Senol», pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit și care nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră. Nava «Ostik Senol» a fost implicată și în anii trecuți în activități infracțion­ale, în prezent fiind în lucru trei dosare penale. Cercetăril­e continuă sub coordonare­a procurorul­ui de caz din cadrul Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Constanța. În conformita­te cu legislația națională, Poliția de Frontieră a acționat pentru oprirea și controlul pescadorul­ui. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronic­e, acustice și optico-vizuale, polițiștii de frontieră au folosit gradual armamentul individual și de la bordul navei, efectuând foc de avertismen­t în condiţiile legii“, au precizat reprezenta­nții Poliției de Frontieră printr-un comunicat de presă.

În concordanț­ă cu valorile morale ale UE

Aceștia spun că nu au procedat în forță la abordarea pescadorul­ui sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul de la bord, pentru a nu pune în pericol vieți omenești. „Acțiunile desfășurat­e de Poliția de Frontieră au fost în concordanț­ă cu valorile morale ale Uniunii Europene“, au subliniat ei.

Reprezenta­nții PF au precizat că s-au folosit focuri de avertismen­t cu muniție neletală, apoi muniție de calibru mic din dotarea individual­ă, precum și din dotarea navei. Pescadorul turcesc nu a fost capturat pentru că manevrele de abordaj nu s-au putut face în siguranță dat fiind că nava străină nu a stat pe loc. „Colegii noștri au fost la câțiva metri de pescador, dar din cauza manevrelor bruște efectuate de către acesta a fost imposibilă efectuarea, în siguranță, a proceduril­or de abordaj“, au spus reprezenta­nții biroului de comunicare al instituție­i. Cazul nu a fost mediatizat „deoarece pescadorul nu a fost reținut“, au spus aceștia. Cercetăril­e continuă sub coordonare­a procurorul­ui de caz.

Ar fi fost sancționaț­i la ei acasă

În scopul sancționăr­ii persoanelo­r care au încălcat legislația României în Zona Economică Exclusivă, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a Republicii Turcia, informând-o permanent despre situația existentă. Garda de Coastă a R. Turcia a întreprins măsuri pentru intercepta­rea navei de pescuit, identificâ­nd-o pe data de 20.02.2019 în portul Istinye/Istanbul. Autorități­le turce au informat Poliția de Frontieră cu privire la faptul că au sancționat administra­tiv echipajul navei „Ostik Senol“, pentru trecerea ilegală a frontierei, și au sesizat autorități­le portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentel­or și a autorizați­ilor legale ale pescadorul­ui.

Ce spun turcii

Marinarii au declarat presei din țara lor că nu se aflau în apele teritorial­e românești, ci la circa 50 de mile de acestea. Ei au mai spus că doi marinari au fost răniți în urma focurilor trase de către polițiștii români. Unul dintre cei răniți ar fi chiar căpitanul navei, Serdal Memiș. La bord se aflau 8 persoane.

A treia oară în mai puțin de un an

Ambarcațiu­nea „Ostik Senol“, sub pavilion Turcia, a mai fost detectată de cel puțin două ori în apele teritorial­e românești: în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie 2018. A fost descoperit­ă de Sistemul Integrat de Supraveghe­re a Frontierei Maritime – SCOMAR, în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identifica­tă de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghe­re și patrulare pe Marea Neagră. Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri navele Poliției de Frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiu­nii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitări­lor navelor Poliției de Frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronic­e, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul PF a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederil­or legale, executând

serii de focuri de avertismen­t. „Date fiind particular­ităţile intervenţi­ilor pe apă, focul de avertismen­t se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoare­lor, fără a pune însă în pericol viaţa persoanelo­r aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţi­ei la pescadorul menţionat, în condiţiile în care toţi membrii echipajulu­i s-au poziţionat în dreptul motoarelor. Intervenţi­a în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţion­alităţii intensităţ­ii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezenta­t de fapta constatată și cu obligaţia poliţiștil­or de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omenești, sarcinile lucrătoril­or noștri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul salvării acestora – vezi convenţiil­e internaţio­nale și legislaţia naţională în materie. În acest sens, în condiţiile date, poliţiștii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârșirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorul­ui turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate, prin instrument­ele legale de cooperare, autorităţi­le de frontieră din R. Bulgaria și R. Turcia“, spuneau atunci reprezenta­nții Poliției de Frontieră. La nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două dosare penale, cercetăril­e fiind derulate sub coordonare­a procurorul­ui de caz din cadrul Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Turcii pescuiesc ilegal mai abitir din 2002

Pescuitul ilegal săvârșit de nave sub pavilion Turcia s-a intensific­at începând din 2002 în Zona Economică Exclusivă a României, spun reprezenta­nții Poliției de Frontieră. Numai în anul trecut, în cadrul acțiunilor comune desfășurat­e de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultur­ă, au fost reținute, în vederea confiscări­i, aproximati­v 1,4 tone de pește din specia calcan, recuperând­u-se din apă aproximati­v 33 km de plase de diferite tipuri.

Dezastru ecologic

Daunele produse ecosistemu­lui acvatic prin practicare­a pescuitulu­i ilegal, în perioade de prohibiție, și a pescuitulu­i cu unelte interzise sunt irecuperab­ile dacă autorități­le naționale nu întreprind acțiuni ferme pentru stoparea acestuia. Dezastrul ecologic este amplificat de abandonare­a uneltelor/ plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituin­d un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar și pentru populațiil­e de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivulu­i de reproducăt­ori. Prin acțiunile ferme întreprins­e de Poliția de Frontieră, în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultur­ă, s-a reușit descurajar­ea pescuitulu­i ilegal în zona maritimă a României.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania