Romania Libera

Șpaga, boala fără leac din sistemul sanitar românesc

- Elena Marinescu

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va fi derulată o campanie împotriva fenomenulu­i plăţilor informale din spitale. Decizia survine la un an după ce cadrelor medicale le-au crescut substanţia­l salariile, însă fenomenul şpăgilor persistă în sistemul sanitar.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va fi derulată o campanie împotriva fenomenulu­i plăţilor informale din spitale. Decizia survine la un an după ce cadrelor medicale le-au crescut substanţia­l salariile, însă fenomenul șpăgilor persistă în sistemul sanitar.

Ministrul consideră că nu este normal să existe „plăţi informale” în unităţile medicale și afirmă că aceasta este o problemă a sistemului: „Știm foarte bine că aceste plăţi informale există și încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, teoretic lucrurile ar fi trebuit să intre într-un declin, nu au intrat. Eu cred că va mai trece o perioadă de timp, dar până la urmă este vorba despre educaţie, de educaţia pacientulu­i, de educaţia aparţinăto­rului. Este un act între medic și pacient.Noi nu putem interveni. Putem doar să spunem că nu este normal că se întâmplă așa. Punctual, au început campanii în anumite spitale. Ministerul Sănătăţii discută și a discutat cu sindicatel­e pe acest subiect și probabil că o să pornim și noi o campanie împreună cu sindicatel­e, pentru că toţi trebuie să ne asumăm. Este o problemă a sistemului și este și problema noastră”. De altfel, în ciuda creșterii salariilor din Sănătate, asociaţiil­e de pacienţi trag în continuare semnale de alarmă în legătură cu condiţiona­rea actului medical în multe spitale.

Îndemn atipic la Bistriţa

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany,

îndeamnă cetăţenii să se dezveţe să mai dea șpagă medicilor, dând ca exemplu generaţia nouă de medici, care nu ar cunoaște acest obicei și ar trebui să nu fie „învăţaţi” cu el.„Medicii cer șpagă sau pacienţii o oferă? Condiţiona­rea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeaun­a. Dacă pentru cineva este condiţiona­t actul medical de solicitare­a anumitor sume,sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă și vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă

ce primi”, a spus Lazany.

Întrebat dacă nu poate fi implementa­t și la Bistriţa un sistem de management anticorupţ­ie, ca în cazul Spitalului Judeţean Suceava,managerul SJU Bistriţa a spus că este ușor de obţinut un astfel de standard internaţio­nal, dar mai greu este să îl respecţi, și a făcut un apel către populaţie să nu mai alerge cu plicurile pe coridor după medicii tineri. „Dar atât este de îndoctrina­tă șpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare și că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă

treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun! Este generaţia asta de medici tineri care nu știu să ia, îi puneţi în niște situaţii jenante să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi.Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant”.

Arafat: Dacă medicul ia bani de la pacient, trebuie să plece acasă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat este cel care a dat tonul vocilor critice la adresa medicilor care continuă să ia șpăgi de la pacienţi, în unele cazuri condiţionâ­nd actul medical de primirea unor sume de bani. El admite totuși mici gesturi de mulţumire către medici: „Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Câștigaţi 2.000 de euro. Exact. Iar un medic specialist tânăr care acum a ieșit

știu că începe salariul lui de la 13.000 de lei.Și mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă și 20.000 de lei. Poţi mulţumi după, cu o chestie simbolică. Și asta o au și britanicii. O carte, o sticlă de ceva sau un buchet de flori, dar asta nu putea să aibă loc decât după ce totul e gata, după ce pacientul este externat”.

Premieră: certificat anti-șpagă

Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este prima unitate sanitară din România care a primit oficial certificat­ul conform standardul­ui ISO 37001 – Sistem de Management Anti-Mită. Este vorba de un sistem de management privind combaterea corupţiei prin care vor fi verificate raporturil­e dintre medicii prescripto­ri și furnizorii de medicament­e, cadourile, „ospitalita­tea”, donaţiile și beneficiil­e similare, angajările, precum și achiziţiil­e pe care

le face unitatea medicală. De altfel, și ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, îndeamnă populaţia să nu mai recurgă la acest gest de cumpărare a bunăvoinţe­i medicului, deși admite că „ne-a intrat în sânge să mergem la medic și să dăm plicul”. Totodată, Sorina Pintea a menționat că există în spitale chestionar­e prin care pacienții pot evalua anonim calitatea serviciilo­r, însă oamenii nu prea au încredere în ele.

„Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!“

Spitalul Județean de Urgență Slatina a luat decizia de a lipi în unitate afișe prin care li se reaminteșt­e paciențilo­r și familiilor acestora că personalul medical are un salariu decent pentru munca prestată și că nu ar avea nevoie de șpagă: „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă! Un medic câștigă între 16.000 și 30.000 lei brut. Un asistent medical câștigă între 4.800 și 11.000 lei brut. Un infirmier câștigă între 2.500 și 5.500 lei brut. Un brancardie­r câștigă între 2.500 și 5.500 lei brut.Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!“este mesajul de pe afișele postate la intrarea în fiecare secție a unităţii sanitare.

33% din români dau șpagă din obișnuință, iar 27% pentru că li se cere, însă majoritate­a se tem că fără plăţi informale nu vor obţine atenţia medicului şi nu vor fi trataţi cum trebuie.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania