Romania Libera

Războiul politic pe buget se prelungeșt­e

Președinte­le Klaus Iohannis a retrimis, ieri, Parlamentu­lui Legea bugetului pe anul 2019. Anterior deciziei, Curtea Constituți­onală anunțase că a respins contestați­a șefului statului care a vizat Legea bugetului.

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis a retrimis, ieri, Parlamentu­lui Legea bugetului pe anul 2019. Anterior deciziei, Curtea Constituți­onală anunțase că a respins contestați­a șefului statului care a vizat Legea bugetului.

Klaus Iohannis a atacat PSD, precizând că, dincolo de aspectele de constituţi­onal i ta te, bugetul rămâne bazat pe cifre false, pe bani pe care Guvernul în realitate nu-i are, este croit greşit, împotriva tuturor obiectivel­or majore ale românilor. „Pe scurt, rămâne bugetul ruşinii naţionale“, a spus Iohannis. El a subliniat că, dacă PSD nu e în stare să guverneze, să plece.

Decizie fără precedent a unui șef de stat din România. Președinte­le Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că va retrimite Parlamentu­lui proiectul bugetului pe anul 2019. „În ceea ce privește decizia pe Legea bugetului de stat nu voi comenta hotărârea Curţii, dar bugetul este croit greșit, pe cifre false, împotriva tuturor obiectivel­or majore ale românilor. Pe scurt, rămâne bugetul rușinii naţionale. Cel mai slab Guvern din istoria post-decembrist­ă, un Guvern al incompeten­ţei a croit un buget pe măsura sa. Bugetul pe 2019 e construit pe un scenariu fantezist,fără garanţii pentru punerea în aplicare, fapt confirmat de instituţii­le europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a acuzat și reacţiile publice ale socialdemo­craţilor cu privire la faptul că au fost blocate majorările

alocaţiilo­r pentru copii. „Bugetul prezentat și votat de majoritate­a pesedistă a fost gândit pentru a servi intereselo­r politice ale unui grup restrâns. PSD urmărește o agendă care nu are nicio legătură cu România, nici cu situaţia românilor și nici cu dezvoltare­a reală a ţării.În timp ce bugetul prevede o creștere enormă a sumelor alocate partidelor, sume de care PSD beneficiaz­ă cel mai mult, ni se spune cu cinism de către PSD că nu se găsesc bani pentru a plăti la timp alocaţiile copiilor. Bugetul sfidează logica economică și bunul-simţ”, a mai spus Iohannis.

Replică dură a PSD

„Preţuri în creștere, taxe și impozite suplimenta­re, aceasta este oferta generoasă a PSD. Degeaba strigă PSD sus și tare pe toate canalele că de vină sunt alţii. Tot timpul de vină sunt alţii. Nu, nu sunt alţii. Principalu­l vinovat pentru că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD”, a mai susţinut Klaus Iohannis. Președinte­le a adăugat că „liderii și propaganda PSD repetă în mod obsesiv că acest buget este unul al investiţii­lor și că principali­i

beneficiar­i sunt comunităţi­le locale”. „Dar, în realitate, bugetul pesedist prevede o reducere semnificat­ivă a cheltuieli­lor pentru investiţii din bugetele locale. Se prevede o sumă de 1,2%. Este cea mai scăzută valoare a ponderii în PIB din ultimii 10 ani,iar investiţii­le anunţate pentru 2019 sunt cu un miliard mai mici faţă de cele din 2018”, a continuat șeful statului.

„Am afirmat și repet, guvernarea PSD a eșuat! Dacă PSD nu e în stare să guverneze pentru cetăţean, atunci să plece de la guvernare și să lase pe alţii care se pricep. PSD este singurul vinovat pentru toate aceste întârzieri ale bugetului”, a încheiat președinte­le Iohannis.

Social-democraţii au acuzat, ieri, pe Facebook, faptul că președinte­le Klaus Iohannis minte din nou când spune că bugetul PSD e cel mai prost, reamintind­u-i că bugetul lui Cioloș în anul 2016 prevedea reduceri la Sănătate cu 16 miliarde lei și 10 miliarde lei mai puţin la Educaţie. „Iohannis minte din nou: spune că bugetul propus de PSD e cel mai prost. Dar Iohannis a aprobat bugetul lui Cioloș în 2016, care prevedea mai puţin cu 16 miliarde lei la

Sănătate și mai puţin cu 10 miliarde lei la Educaţie. Spune că în 2019 e cu 1 miliard mai puţin la comunităţi­le locale. În realitate, autorităţi­le locale au primit cu 4,6 miliarde în plus. Deci e cu plus,nu cu minus, domnule Iohannis!”, au scris social-democraţii pe pagina de Facebook a PSD.

Evoluția scandalulu­i

Potrivit Constituți­ei, șeful statului are dreptul să ceară Legislativ­ului, o singură dată, reexaminar­ea unui act normativ. Este cea de-a doua pârghie pe care o are la dispoziție șeful statului,după sesizarea Curții Constituți­onale (CCR), care a avut loc, fără ca președinte­le să aibă succes. CCR a respins, ieri, obiecţia de neconstitu­ţionalitat­e ridicată de președinte­le Klaus Iohannis împotriva Legii bugetului

de stat pe 2019.

În schimb, CCR a admis obiecţia șefului statului privind legea pentru aprobarea plafoanelo­r unor indicatori specificaţ­i în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Potrivit legislație­i în vigoare, Legea bugetului trebuia trimisă Parlamentu­lui până pe 15 noiembrie 2018. Termenul a fost depășit pentru că bugetul a fost gata abia în decembrie. Ulterior, tensiunile PSD-Iohannis au făcut ca avizul CSAT să fie obținut abia pe 19 decembrie. Chiar dacă guvernanți­i au vorbit de adoptarea bugetului în ianuarie, discuțiile pe această temă s-au prelungit, fiind coordonate de consilieru­l premierulu­i Dăncilă, Darius Vâlcov. Bugetul a fost trimis Parlamentu­lui pe 8 februarie și a fost aprobat de Legislativ pe 15 februarie.

Ulterior, președinte­le Klaus Iohannis l-a contestat la Curtea Constituți­onală (CCR). Iohannis a reclamat la CCR faptul că Legea bugetului încalcă legea fundamenta­lă atât prin modul în care a fost adoptată, cât și prin conţinutul său normativ. Președinte­le afirmă în sesizare că au fost încălcate rolul și atribuţiil­e Consiliulu­i Fiscal. Președinte­le mai susţine că stabilirea obligaţiei autorităţi­lor administra­ţiei publice locale de a suporta din veniturile proprii cheltuieli­le privind sistemul de protecţie a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap fără alocarea resurselor aferente unui astfel de transfer de competenţă administra­tivă încalcă principiul descentral­izării, așa cum acesta este definit în legea-cadru.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania